Också de fleråriga växter vi odlar i kruka utomhus behöver få lite ny fräsch jord varje eller vartannat år. Detsamma gäller stora medelhavsväxter och andra större frostkänsliga växter vi övervintrar frostfritt.
Många av dessa växter står i stora krukor och är ofta relativt omfångsrika vilket gör det svårt, eller nästan omöljigt att lyfta dem ur krukan och byta ut jorden som vi gör i mindre krukor.
Många av dessa växter står i stora krukor och är ofta relativt omfångsrika vilket gör det svårt, eller nästan omöljigt att lyfta dem ur krukan och byta ut jorden som vi gör i mindre krukor.
För att få en frisk och fin växt behöver vi då och då tillföra ny jord som hjälper till att förbättra strukturen och tillför näring och nytt mikroliv till rötterna.
Lätta försiktigt upp jorden längst upp i krukan kring de ytliga rötterna med till exempel en liten kultivator eller plantergaffel.
Beroende av hur rötterna växer och hur kraftiga de är kan man också försöka komma åt att lyfta lite jord också längs krukväggen. Då är den smala, djupa planteringsspaden smidig att använda. Mindre, tunna rötter längs krukans väggar som skärs bort när jorden avlägsnas skadar inte plantans tillväxt. Det kan betraktas som en lätt rotbeskärning som innebär att nya, fina rötter bildas där längst ut i rotsystemet och hjälper växten att ta upp näring, vatten och syre.
Byt jord i krukan så här
- Tag bort den jord som lossnar upptill i krukan och längs väggarna. Den kan läggas på komposten och blandas upp för att återanvändas senare.
- Fyll på med ny, lucker och näringsrik jord. Blanda gärna en planteringsjord med 1/3 kogödsel för att ge extra boost.
- Skaka ner om möjligt och se till att alls små skrymslen fylls tillbaka.
- Vattna sedan igenom ordentligt.
TIPS! För att minska avdunstningen och samtidigt hålla ogräs borta som annars lätt kan få fäste i ny, fräsch jord, lägg ett täckmaterial ovanpå jorden. Använd gräsklipp eller liknande som också kan bidra till näring i krukan och fylls på under säsongen. Alternativet är fina stenar, terrakottakross (gamla krukor är utmärkt till detta) eller täckbark.
Foto: Linda Sandström