Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Övervintra i kruka utomhus - 12 tips

Övervintring av olivträd i kruka - LS
 
Övervintring av olivträd i kruka - LS
 
Det är mycket värt att ta hand om utekrukans fleråriga växter över vintern. Dels blir de allt pampigare, härdigare och frodigare med åren. Men det är också slöseri att slänga fina växter som borde få komma igen nästa säsong.
I Faktabanken kan du läsa vidare om övervintring och hur man vinterskyddar Medelhavsväxter, växter i trädgården, sommarens knölväxter med flera.

Om köldskador på växter

På vintern sker ingen fotosyntes eftersom rötterna inte kan ta upp vatten ur den frusna jorden. De har då olika strategier för att gå i vila. Köldskador är växtfysiologiskt en torkskada. Härdigheten bestäms av hur växtcellerna kan undvika att sprängas sönder vid köldtemperaturer (vatten har den udda egenskapen att svälla vid frysgrader). Därför fäller de flesta växter i kallt klimat sina blad på hösten. Barrträd och andra vintergröna växter sänker fryspunkten i cellerna genom att lagra in sockerarter. Dessutom stärks cellväggarna med hjälp av olika protein.
Veden är mindre känslig, den innehåller mycket mindre vatten och är rik på ämnen som sänker fryspunkten, till exempel hartser och kådämnen. Men icke avmognad (invintrad) ved med mjuka årsskott innehåller mycket vatten och är mottaglig för köldskador. Det är därför det kan vara svårt att övervintra växter som inte har sin naturliga härkomst i vårt kyliga vinterklimat. De hinner helt enkelt inte ställa om sig och/eller vaknar för tidigt på våren.
Sträng kyla vintertid drabbar rötterna hårdast. De är mycket mer oskyddade i krukan jämfört med om de växer i marken. Skott ovan mark kan komma igen om bara rotsystemet är intakt. 
 
 

12 tips växter i kruka utomhus i vinter

Här kommer de bästa tipsen som hjälper växterna i utekrukan att överleva vintern och verkligen bli fleråriga. De gäller om du inte har möjlighet att ställa krukorna på en sval, frostfri plats som ett garage eller kallförråd.
 
  1. De växter som behåller blad och barr vattnas upp ordentligt före ”inbäddningen”. Överskottsvatten ska sedan rinna av. 
     
  2. Ju mer jord och ju större kruka, desto bättre buffert mot kylan.
     
  3. Luft isolerar. Bottna med ett lager lecakulor i botten av krukan – helst redan vid planteringen. Jorden behöver vara porös, det är därför alltid bra att blanda in små lecakulor i jorden redan vid planteringen av fleråriga växter i kruka.  Krukan behöver också ha dränering så att överskottsvatten kan rinna av. Blöt jord gör att rötterna ruttnar vid plusgrader och fryser sönder när jorden förvandlas till en iskaka vid köldgrader.
     
  4. Krukmaterialet har betydelse. Allra bäst isolerar frigolit, (också kallad cellplast). Därefter isolerar trä bäst. Sämst förmåga har betong. Terrakottakrukor är i regel inte alls köldtåliga utan spricker, liksom glacerade krukor. Också krukformen spelar roll; krukan bör vidgas uppåt så att jorden kan expandera när den fryser.
     
  5. Skydda gärna med extra krukskydd genom att placera den i en isolerande ytterkruka, eller svepa om isolerande material som kokosväv, fårull, frigolit eller bubbelplast med stora bubblor.

    KÖP KRUKSKYDD

Vinterkydd för utekrukor
 
  1. Ställ krukorna mot husväggen och helst under tak för att undvika att nederbörd samlas i krukorna. 
     
  2. Placera krukan i en luftig påse/säck och fyll på runt om med isolerande material. Fös gärna ihop flera krukor i samma påse, eller ställ samman dem i en banankartong, isolera runt omkring och svep därefter om en isolerande täckning. Det kan vara gammal uttjänt krukjord från sommarblommorna, torra löv, ihopknycklat tidningspapper, lecakulor, bubbelplast eller vad du har. 
     
Isolering med löv i odlingssäck - LS
 
 
  1. Växter som fäller bladen kan skyddas helt och hållet och stå mörkt. Växter som behåller bladen behöver ljus. Är vintern mild kan de stå med kronan i det fria. Använd annars ett genomskinligt material för att skydda ovandelen.
     
Kronskydd mot kyla och sol
Kronskydd är effektiva mot både kyla och vårsol. Det gäller att skydda toppympade träd som många rosor och salix exra. Förädlingsstället är den knöl som sitter där stammen och kronan går ihop. Stoppa gärna om med extra bubbelplast kring denna del.
 
  1. Ställ nu krukpåsen på ett isolerande underlag, förslagsvis en frigolitskiva. Ha också gärna en luftspalt mellan golvet och krukunderlaget, till exempel träpinnar eller tegelstenar. 
     
  2. Vind är både uttorkande och sänker temperaturen. Skydda därför så gott det går, eller skapa lä med en presenning. Vi har också stora övervintringsväxthus som kan skydda alla krukor samtidigt.

    KÖP ÖVERVINTRINGSVÄXTHUS
  1. Om du har en riktig klenod kan en värmekabel med svagström vara väl värd investeringen. Den håller svalt men frostfritt hela vintern.

    KÖP VÄRMEKABEL
  1. Slutligen – avtäck inte för tidigt på våren. Då luras växterna att komma igång. Gör en långsam tillvänjning och ha bubbelplast i beredskap ifall en sen köldknäpp hotar överlevarna.
 

 

Växter som kan klara vintern i utekruka

Hortensior i kruka som skyddas för vintern med täckning
Hortensior får vintertäcke - Vi har smarta kronskydd och vinterjackor för större krukor.
 
Det finns tyvärr lite samlad information och försök kring hur olika växtslag klarar vintern i utekrukor. Man får vara uppfinningsrik och prova sig fram. Härdighetsangivelser med zoner gäller bara växter planterade i marken och det är en stor skillnad. Men mikroklimatet på en skyddad balkong eller en uteplats intill huset kan erbjuda en mycket skyddad miljö för övervintrarna. Följande växtslag har visat god övervintringsförmåga i rejäla utekrukor.

Vintergröna växter att övervintra i kruka

Lövfällande buskar och klätterväxter att övervintra i kruka

 
ads

Perenner/örtartade växter att övervintra i kruka

Bärväxter att övervintra i kruka

Fruktträd att övervintra i kruka

  • Fikon
  • Kiwi
  • Körsbär, de som är härdiga för trakten och växer på en svagväxande grundstam. 
  • Äpplen, de som är härdiga för trakten och växer på en svagväxande grundstam. 

Köksväxter att övervintra i kruka


Foto: Linda Sandström m fl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2025 Organisationsnummer: 556855-2896