Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Övervintra sommarblommor – bästa tipsen

Sommarblommor som kan övervintras
Många av våra sommarblommor är egentligen fleråriga, halvhärdiga perenner och skulle kunna leva vidare flera säsonger. Ett hållbart och roligt sätt att odla vidare dina favoriter.
 
TIPS! De växter vi övervintrar som fullstor planta kan också övervintras som sticklingar. Ett alternativ för att spara plats, men också en möjlighet till ännu fler plantor nästa år.  Här kan du läsa hur du gör för att övervintra sommarblommor med sticklingar.
 
Sommarblommor som kan övervintras

Förberedelser inför övervintringen

Inför att det börjar bli dags att ta in de växter som ska övervintras är det en bra idé att skydda dem från nederbörd. Är jorden överdrivet blöt jord och blad och blommor blöta är det lätt att skapa en grund för mögelangrepp.
 
Ansa bort fula blad och grenar. Tag också bort blomstänglar som stjäl energi från plantan. Man ska inte vara orolig att man tar i för mycket när man beskär plantan på hösten då en nedklippning ändå ofta blir nödvändig till våren vilket gör att plantan blir tätare och finare.
Nedklippningen spar också plats och minskar risken för ohyra och sjukdomar. 
 
Innan de flyttar in är det en bra idé att duscha förebyggande mot ohyra med stärkande preparat som grönsåpaParafinol eller hemmagjord såpablandning.

Placering av sommarblommor under vintern

För lyckad övervintring ska vi så lång möjligt försöka efterlikna de förutsättningar som gäller där de växer naturligt.
Vi kan simulera olika "klimat" både i sval förvaring och i temperaturer närmare rumstemperatur men på olika sätt.

Temperatur

Att växten står frostfritt är grunden för lyckad övervintring. Vissa sorter behöver dock en temperatur på minst 10 grader. Till dem hör bland annat palettblad och flitiga lisa som snabbt tar skada vid lägre temperaturer, särskilt om luftfuktigheten är hög.
 
Ju svalare växten står, desto mindre vatten krävs. Är luftfuktigheten hög och temperaturen låg ökar risken för mögelangrepp och köldskador betydligt jämfört med förvaring i lägre fuktighetsnivå. Därför är det viktigt att låta jorden i växten torka lätt innan den tas in till sval förvaring.

Ljus

Placerade i ett växthus med fullt ljusinsläpp klarar de sig utan tillskottsljus utom i de allra nordligaste delarna av landet då växtlampa rekommenderas under vinterns mörkaste månader.
I ett förråd, eller inomhus, där ljuset är väldigt svagt vintertid (mycket mörkare än vad vi gärna tror även med stora fönster) behövs tillskottsljus i form av växtbelysning under de mörkaste månaderna.

Vattning

Ju varmare växterna står, desto mer ljus och vatten behövs. I sval förvaring behövs ytterst lite vatten. Läs gärna mer i artikeln om övervintring av pelargoner.
Det vanligaste misstaget är för lite ljus och för mycket vattning. Jorden i krukan ska vara torr men inte snustorr. Luras inte av hur jorden känns på ytan då den torkar snabbare där än nere i krukan.
 
Växter som placeras över 15 grader mår bättre av en högre luftfuktighet då inomhusluften vintertid ofta är mycktet torr. Det finns flera sätt att öka luftfuktigheten. Man kan spraya växterna regelbundet med vatten eller göra en luftfuktare.
 
 

Skötsel av övervintrande sommarblommor

Höj luftfuktigheten genom att duscha plantorna någon gång i veckan.
Det är noga med lagom vattning. Vid sval temperatur är växten i en vilofas då den transpirerar (avdunstar) väldigt lite. Jorden ska vara torr, men inte kruttorr. Vid rumstepmeratur behövs både vatten och näring.
Kolla regelbundet efter skadegörare som kan slå till. Leta grundligt, gärna med lupp. Särskilt på bladens undersidor och längs stjälkarna. Bladlöss, trips och sköldlöss är vanlig ohyra som kan blossa upp. 

Väck sommarblommorna på våren

När ljuset återkommer är det dags att börja väcka upp plantorna inför säsongen.
Plantera om och beskär eller putsa bort taniga skott och fula blad. Placera ljust och börja successivt vattna mer i takt med att det blir varmare. 
 
När utomhustemperaturen håller över ca 10 grader är det dags att avhärda plantorna. Ett råd på vägen är att skynda långsamt. Att allt för snabbt utsätta övervintrade växter för stark sol och kraftigt växlande temeraturer kan ta kål på även en kraftig, tålig planta. Fiberduk är här odlarens bästa vän för att mildra och jämna ut ljus och temperatur.
 
ads
 

Sommarblommor att övervintra

Förutom sommarblommor, kan man också övervintra en del köksväxter och prydnadsväxter som chili, citronverbena, prydnadsgräs, physalis/kapkrusbär och rosmarin.

Till dem som inte övervintrar hör naturliga ettåringar som har som strategi att fröså sig rikt i stället. Till dem hör luktärt, rosenskära och ringblomma.
 
Örtartade sommarblommor med veka stjälkar funkar också dåligt att övervintra, som lobelia och sömntuta.
 
Här är en lista med växter som är fleråriga där de växer naturligt, men som vi oftast odlar som ettåriga.
 
 
Fler tips om övervintring av växter hittar du under etiketten övervintring här i Faktabanken.
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2025 Organisationsnummer: 556855-2896