Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Övervintra pelargoner

pelargoner.jpg
 
Pelargoner har vi övervintrat här i Sverige sedan lång tid tillbaka och det finns många olika sätt som fungerar bra.
Många tror att pelargoner måste vila under vintern, men de enda pelargoner som måste vila, eller som faktiskt går i vila av sig själva är ett antal vildarter och primärhybrider som under de varmaste sommarmånaderna kan vissna ner, slutar växa eller tappar sina blad.
 
Övervintring av pelargoner i kallt klimat
Nej, så här går det inte till! Men de tål faktiskt några minus en kort stund i vindstilla läge.

Våra förädlade pelargoner behöver i praktiken ingen vila alls. Att ställa dem mörkt och svalt under vinterhalvåret har tidigare varit ett praktiskt och enkelt sätt att hålla dem vid liv då man inte hade plats för dem inomhus och heller inte tillräckligt med ljust.
Låter man dem stå i en temperatur på minst 10 grader och ger dem rätt belysning ca.14 timmar om dagen kommer de att fortsätta blomma hela vintern. Men alla har ju inte plats och möjlighet så här beskriver jag lite av mina egna erfarenheter och en del andras som jag fått berättat för mig om hur man lyckas övervintra sina pelargoner.

Övervintring som passar alla pelargoner

Det allra säkraste sättet som passar för att övervintra alla typer av pelargoner är en placering i 10-20 grader med växtbelysning. Den svalare temperaturen är att föredra, men rumstemperatur kring 20 grader går också bra.
Det man ska tänka på är att de tre viktiga delarna Vatten – Temperatur – Ljus hänger ihop.
Vid svalare temperatur behöver de mindre vatten och mindre ljus och med ökad temperatur krävs mer ljus och lite mer vatten.
Min erfarenhet från att ha lyssnat på många som misslyckats med att övervintra sina pelargoner är att det vanligaste problemet är för mycket vatten. Hellre vattna för lite än för mycket är det som gäller.
Jag övervintrar en del av mina pelargoner inomhus i rumstemperatur där det inte finns något dagsljus.
Så snart jag tagit in dem får de 10-11 timmars belysningstid. De har ju redan fått kortare dagar då de stått utomhus. I januari ökar jag på till 12-13 timmar och från början av mars får de 16 timmar.
 
 

Övervintring i mörker med sval temperatur

Det klassiska sättet att ställa dem mörkt och svalt och sedan mer eller mindre glömma bort dem tills någon gång på vårkanten är ett jättebra sätt att övervintra de tåliga och ofta lite kraftigare zonalpelargonerna.
Nackdelen är väl kanske att det kan ta ett litet tag innan de växer till sig på våren, men några veckors extra väntan kan det ju vara värt. Det här är dock inget säkert sätt för många av de mer moderna sorterna och inte heller lämpligt för många vildarter.

Övervintring svalt med dagsljus

Ett ännu bättre sätt att övervintra pelargoner är svalt, mellan 4-8 grader i ett fönster. Visserligen är det väldigt mörkt under större delen av oktober-februari/mars då de ställs att vila, men så snart vårljuset kommer börjar de snygga till sig rätt bra.
När de står ljust så här behöver de en liten slurk vatten med 3-4 veckors mellanrum, men ju svalare, dess glesare med vattnet.
Den här placeringen kräver dock ett stort fönster där plantan kan stå direkt i fönstret utan att skymmas.

Övervintring på fönsterbrädan i rumstemperatur

Självklart kan pelargonen också stå på fönsterbrädan i ett bostadsrum under vintern. Den kommer att bli rätt ful och gänglig om den inte får tillskott av någon växtbelysning men de flesta pelargoner klarar detta. Rekommenderas dock inte för känsliga vildarter och primärhybrider. Ej heller hängpelargoner som kan vara lite känsliga. Då behövs tillskott av växtbelysning.
Vattna försiktigt under den mörka årstiden och öka när ljuset återkommer.

Övervintring i inglasat uterum

Fler och fler har också tillgång till ett inglasat uterum. Det släpper ju in mycket ljus och är perfekt för vinterförvaring förutsatt att det är frostfritt. Är det kring rumstemperatur håller sig pelargonerna fina och kan blomma hela vinter om de får tillgång till extra ljus i form av växtbelysning, men de klarar sig utan. Då blir de dock oftast rätt fula och riskerar tappa blad. Allat beroende av hur nära fönster de står.
Vattna lite sparsamt om de inte får extra tillskott av ljus eftersom det under större delen av perioden trots stora fönster är relativt mörkt för dem.

Övervintring i frostfritt i växthus

Övervintring av pelargoner på hyllor i ett uppvärmt växthus - LS
 
Tidigare, då jag även drog upp plantor under vintertid fick de belysning förmiddag och eftermiddag då inte solen var uppe, men sedan ett par år får de klara sig utan. De blir lite gängliga, blommar inte (förutom vildarterna) men sätter igång att växa fint när ljuset återkommer.

Bevattningstips vid sval placering

Pelargoner som ställs svalt, och framförallt de som står mörkt behöver väldigt lite vatten. Den svala temperaturen gör att tillväxten avstannar och därmed omsätter plantan väldigt lite vatten.
Sugrötterna (de vita fina rötterna) torkar in ganska snart och om jorden då blir allt för fuktig drabbas plantan av syrebrist och kan ruttna.

Man kan ju lätt tro att man ska vattna på ordentligt när det inte blir så ofta, men så är alltså inte fallet. En liten ‘slatt’ med vatten är det enda som behövs.
Därför är det också bra om man ser till att jorden inte är genomsur när plantan tas in på hösten utan bara lite lagom fuktig.

Använd Pelargonnäring när du vattnar även under vintern. Den innehåller ett brett spektrum av viktiga mineral och mikronäringsämnen som bidrar till att hålla plantorna i gott skick.

 

KÖP VATTENKANNA

Vinterförvara pelargoner

Tyvärr är det inte alls alla sorters pelargoner som trivs när det är svalt och mörkt. De flesta brukar klara sval och lite ljusare placering, men det kan också vara lite riskabelt.
Enklast är det med zonalpelargoner och många doftpelargoner, men miniatyrer, en del stjärnpelargoner och vissa hängpelargoner kan vara lite tjuriga. Även brokbladiga (sorter med flerfärgade blad) brukar vara extra känsliga för mörk förvaring.
Många vildarter och primärhybriderna är som finast under vinterhalvåret.
 
P. x Spendide, en pelargonkorsning mellan två vilda arter
 
De har sin viloperiod under sommarens varmaste månader och sätter igång att växa under senhösten.
Geofyter, som till exempel. P. x Ardens, P. triste, P. bowkerii med flera börjar ofta blomma någon gång efter nyår.
Om man då sätter dem mörkt och svalt riskerar man att blomningen kommer av sig och i alla fall så ser man den inte!
Även andra, som till exempel pelargoner inom sektionen Campylia som P. ovale, P. tricolor och den populära primärhybriden P. x Splendide är extremt känsliga för kombinationen fukt och kyla och lägger man där till allt för dåligt med ljus går de ofta mot en snabb död.

Förberedelser för övervintring av pelargoner

Det är ingen nackdel att vänta så långt som möjligt innan pelargonerna plockas in, men se upp för tidiga frostnätter!
Oavsett hur de ska stå under vintern är det bra att förbereda dem innan de tas in.
Rensa bort vissnade blommor och blad. Klipp bort svaga eller skadade delar. Om det syns tecken på mögel på blad, bladveck eller stjälkar kan man spraya en omgång med Binab på plantan för att motverka ett större angrepp. Det gör man i så fall strax innan eller i samband med att plantan tas in.
 
Klipp och rensa pelargon innan vintern
 
Det är en fördel om jorden inte är allt för blöt och att själva plantan är torr särskilt om den ska stå mörkt. Risk för mögelangrepp är annars hög om den är fuktig i blad- och grenveck. För täta exemplar kan till och med en reduktion av antal blad vara en god idé, dvs. gör plantan glesar genom att ta bort vartannat eller vart tredje blad. (dra dem försikitgt nedåt stjälken så lossnar de ganska lätt)
 
Växter utsätts alltid för vad man kan kalla stress när de flyttas. Särskilt när flytten innebär så stor skillnad på omgivningen som när de flyttas in på hösten.
Motståndskraften blir då temporärt nersatt och risk för angrepp av ohyra ökar.
Ett sätt att förebygga detta är att några veckor innan det är dags kontrollera växterna extra noga och vid behov bekämpa eventuell ohyra. Kontrollera alltid växterna noga också den första tiden då de flyttats in. Ett bra tips är att sätta ut klisterskivor som snabbt skvallrar om det finns några flygande besökare.
Ohyran kan ha legat och lurat utan att visa sig tidigare, men kan nu slå till när växten försvagas i samband med miljöombytet.
Bekämpa omgående med biologisk bekämpning eller en stärkande lösning och följ upp med fler behandlingar om det behövs.
 

Det kan vara en fördel att helt eller delvis klippa ner plantor som kommer att stå mörkt. De kommer ändå senare att behöva nedklippning för att bli fina igen och genom att ta bort delar av växten minskar risken för ohyra och framförallt minimeras utrymmet där mögelsvamp kan slå till.
Även om det kan vara frestande att ställa ihop växterna på ett och samma brätte rekommenderar jag att varje planta får ett eget fat om man inte är 100% säker på att de inte har rotlöss.
 
TIPS! Har man ont om utrymme kan man i augusti/september ta sticklingar på sina favoritpelargoner och övervintra dem som mindre plantor.
För dessa rekommenderas växtbelysning för säkrast övervintring.
 
Foto: Lena Ljungquist och Linda Sandström
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.