Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Vinterskydd av känsliga växter

Fiberdukshuva, kronskydd för nyplanterat uppstammat träd
 
Kylan i sig kan självklart vara ett problem för växter med dålig härdighet, men även vinden kan ställa till skada genom att öka kylans effekt.
 
Temperaturväxlingar på senhösten kan för många växter vara påfrestande, men den kanske allra värsta perioden är den när solen börjar värma på vårvintern. Det kan vara väldigt stressande med kraftiga temperatursvängningar mellan dag och natt med stor risk för uttorkning hos känsliga växter.
På avlövade grenar kan kortvariga, men kraftiga temperaturvariationer orsaka sprickor i barken på grund av spänningar.
De flesta växter vi har hemma i trädgården eller på balkongen är väl anpassade till den klimatzon de växer i och behöver knappast något skydd men det finns undantag.
 
Stamskydd, kronskydd, rotskydd och värmare för känsliga växter

Vilka växter behöver vintertäckning?

Känsliga eller halvhärdiga växter

Känsliga rosor eller andra växter som är lite krävande eller är knappt härdiga där du bor kan behöva skydd mot vind och kyla.

Nyplanterade växter

En del nyplanterade träd och buskar kan vara lite extra känsliga de första vintrarna innan växten etablerat sig (fått ett bra och välförgrenat rotsystem) För dessa kan vinterskydd för växter ge en extra bra start. Särskilt gäller det lite känsligare växter som planterats sent på säsongen utan att rötterna ännu haft en chans att växa till på sin nya plats.

Vintergröna växter

Vintergröna växter som buxbom och många barrväxter behöver skyddas både mot kyla och värme! Soliga vinterdagar sker avdunstning genom bladen och när rötterna söker efter vatten i den frusna jorden riskerar växten att drabbas av torkskador.

Växter som övervintrar utomhus i kruka

Krukkydd för vinterskydd av växter
 
Växter som står i kruka behöver ofta lite extra skydd för att minska effekten av stark kyla i den känsliga rotklumpen.
Numera är det också många som odlar större medelhavsväxter som till exempel citrus, palmer och olivträd i kruka utomhus på terrass, balkong eller i trädgården. I de mildare delarna av landet är det fullt möljigt att övervintra dessa utomhus tack vare en kombination av olika sorters vinterskydd för växter, värmekabel och en skyddad placering.
 
 

Olika typer av vinterskydd

Kronskydd för vintertäckning

Fiberdukshuva skyddar känsliga kronor från vinterns kyla
 
Kronskydd används för att utjämna termperaturvariationer i slutet av hösten och under vintern hos nyplanterade och känsliga växter som rosor eller halvhärdiga medelhavsväxter.
Fiberduk (fleece) och jutetyger är idealiska för att skydda kronorna på växten under vintern. Välj en huva i lämplig storlek eller svep in den i en duk av samma material. Här hittar du vårt sortiment med juteväv och fiberduk.
Unga, spretiga skott kan man försiktigt binda in så de inte går av.
Kraftiga kronskydd eller så kallade huvar används också för att övervintra medelhavsväxter utomhus. För dessa behövs också krukskydd och en värmekabel för att minska frost- och kylningseffekten.
OBS! Använd aldrig folie eller plast för att skydda kronor på vintern. Den är inte genomsläpplig för luft och kan skada plantan. Endast tunna tyger som juteväv och fiberduk rekommenderas. Se till att skyddet är ordentligt fastbundet med t.ex dekorband eller rep för att klarakraftig vind.
 
 

Rotskydd av planterade träd och buskar

Kokosmattan skyddar känsliga rötter från markfrost
 
Unga träd och buskar som planterats under hösten klarar sig betydligt bättre om de får skydd på rötterna. Täck med en kokosmatta och fyll på med gamla löv runt växten. På det sättet bildas ett tillräckligt isoleringslager mot frost.
 
 

Vinterskydd av växter i kruka

Växter som står kvar i kruka under vintern måste alltid skyddas lite extra med krukskydd eftersom de saknar den naturliga regleringen av den omgivande marken.
Alltför små krukor gör att en total genomfrysning av hela rotsystemet sker snabbt vid ihållande frost. Då är ett skyddande hölje runt krukorna av halm, jutefilt eller skyddsmatta räddningen för att skydda mot en frostchock.
Lagret bör vara tillräckligt tjockt för att skydda rotsystemet så länge som möjligt mot isande vindar och frost. Om man dessutom täcker jorden upptill i krukan med en skyddsmatta minskas avdunstningen.
 
 
Växter i kruka klarar sig bäst om de står i lä på en skyddad plats, gärna invid en husvägg. Vid extrem kyla kan man öka på det skyddande lagret temporärt eller ställa in växten inomhus i ett kallt garage eller annat svalt rum med högst 10 graders temperatur. Ställ ut igen så snart som möjligt så att de får tillgång till dagsljus.
Vid längre perioder av placering inomhus rekommenderas särskild växtbelysning.
 
 
OBS! Tänk på att växter i kruka utomhus har speciella behov. Krukväxterna behöver vattnas även på vintern. Dräneringshålet måste hållas öppet och det får inte bli bottenfrost i krukan. Det klarar man genom att skapa ett avstånd mellan krukan och marken. Ställ krukan på en frigolitskiva eller skyddsmatta.

Frostskydd av stammar

Kronor på känsliga växter och ympställen skyddade med juteväv
 
Stammar på unga fruktträd, stamrosor och andra uppstammade växter är extra känsliga vintertid då de kan uppstå så kallade frostsprängningar, sprickor i stammen på grund av snabba termperaturväxlingar, blåst och vintersol. Hos dessa kan man skydda stammen genom att vira lager av jute, kokos, filt eller ull.
Skyddet tjänar samtidigt som gnagskydd och förhindrar därmed bitskador från harar och andra små gynnare
 
 

Andra övervintringstips

Vattna växterna regelbundet även på vintern!

Städsegröna växter avdunstar vatten även på vintern. Se därför till att växten vattnas sparsamt frostfria dagar.
Vänta med kronbeskärningen till våren! Som regel bör kronkorrigeringar göras på våren och inte på hösten. Om den beskärs i god tid innan den skjuter nya skott läker snittsåren snabbt och kronan får en rik förgrening.

Övervintring av växter inomhus

Väldigt många känsliga växter som många betraktar som "engångsväxter" eller ettåriga kan enkelt övervintras inomhus med hjälp av växtbelysning och rätt placering/temperatur. Du hittar massor med tips om övervintring av dessa på våra sidor med Fakta & Råd.
 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.