En smaragdgrön gräsmatta längtar många efter, särskilt barnfamiljer och lekfulla vuxna. Här kommer fem supertips för en lättskött, fin gräsmatta redo för krocket.
5 tips för en lättskött gräsmatta
- Klipp inte gräset för kort, vänta till 3-4 cm längd. Då blir det mycket mera tåligt mot både torka och ogräs. Låt klippet ligga kvar, det multnar snabbt och återgödslar gräset.
- Gödsla med pelleterad hönsgödsel som innehåller mycket kväve som är perfekt gräsmattegödsel. Gödsla minst två gånger per säsong, i slutet av maj och i början av juli. Är jordmånen mager behövs ytterligare en omgång; dela då upp givorna på slutet av maj och sedan med 6-7 veckors mellanrum. Gödlsa strax före ett rejält regn eller vattna ordentligt efteråt.
- Strö ut mulljord, dressa, ungefär vart annat år. En mager sandjord mår bra av att dressas oftare, mer sällan om du har en mullrik lerjord. Kratta ut så att ojämnheter försvinner.
- Vattna bara vid svår torka och då rejält. Småskvättar ger bortskämda, ytliga gräsrötter som kräver fortsatt vattning. Vattna på förmiddagen eller kvällen, när solen inte gassar och det är vindstilla. Om du vill ha en torktålig gräsmatta som aldrig behöver vattnas, satsa på sorter för fritidshus. Läs mer om hur du kan få en torktålig trädgård.
-
Ogräs bekämpas genom att de tas bort vid rätt stadium, precis när de ska blomma. Då är roten som mest utarmad och plantan orkar inte komma igen. Klöver är i detta stadium lätt att riva upp genom att man tar tag i blomknoppen och drar. Till maskrosor används maskrosjärn, stick upp rötterna efter regn eller vattning, då släpper de mycket lättare taget. Läs mer omhur du kan bekämpa maskrosor.
Mossan då? Det är ett ständigt bry. Om du följer råden ovan kommer mossan att bli utkonkurrerad av gräset. Undvik också att räfsa eller mossriva gräsmattan, det sprider bara sporerna. Läs mer i artikeln 'Hur får man bort mossa i gräsmattan?'
Bonustips: Låt en del av din gräsmatta bli till äng så bidrar du till att gynna den biologiska mångfalden både bland växter och djur.
Om du har något specifikt problem med din gräsmatta kan du felsöka och få råd i artikeln om att rädda gräsmattan.
Foto: Linda Sandström