Följ vår guide för att se när det är dags att klippa vad i trädgården. Men kom ihåg att det alltid är bättre att låta bli än att klippa för mycket eller fel.
Växtens livscykel bestämmer när det är dags för
beskärning. Vissa växter har kraftig savstigning på våren och blöder om man klipper dem då. Buskar som blommar under vårvintern och försommaren sätter blomknoppar på äldre grenar och beskärs därför direkt efter blomningen.
Två sommarblommande prydnadsbuskar med olika beskärningsstrategi. Buddlejan, till vänster, blommar på de nya årsskotten. Den ska därför klippas ner hårt på våren för att locka fram många nya ettårsskott. Schersminen till höger blommar i stället på äldre grenar och ska därför bara gallras efter blomningen då veka skott och någon äldre gren tas bort. Till det används en bra sekatör som ger skarpa och fina snitt.
Många sommarblommande buskar blommar på årsskotten och beskärs därför tidigt på våren. Klimatet är också avgörande, Sverige är långt och det kan skilja flera månader under vår och höst för var en växt befinner sig i sin livscykel.
Beskärning vinter/vårvinter: december-mars
Beskärning av fruktträd
En mild, vindstilla vinterdag är det trevligt att beskära
fruktträd med äpplen och päron. Men undvik gassande sol, det är jobbigt att kisa upp i trädkronan i motljuset. Äppel- och päronträd kan beskäras året om (utom vid knoppsprickningen), men av tradition klipper man under vintern då trädet är avlövat och man ser bättre. Om möjligt är annars beskärning av äpple och päron på senhösten att föredra för att minska risken för s.k. vattenskott (små tunna skott).
Tag bort grenar som växer rakt in i kronan, liksom grenar som korsar varandra. Lämna inga stumpar utan skär intill stammen.
Stora ingrepp som kraftiga grenar sparas helst till juli-augusti, då slipper trädet reagera med en skur av vattenskott. Det är ettårsskott som växer rakt uppåt i kronan och ger ett risigt resultat. Använd en
beskärningssåg om grenarna är kraftiga.
Beskärning av bärbuskar
Krusbär och vinbär kan beskäras direkt efter skörd eller på senvintern. Tag bort de äldsta grenarna nere vid marken så att inga grenar är äldre än 4-5 år.
Krusbär beskärs enkelt genom att de äldsta grenarna knipsas av nere vid basen så att inga grenar är äldre än 4-5 år. Här är en grensax som passar bra bland annat för denna typ av beskärning.
Björnbär: Får bär på fjolårsskotten. Ansa bort de skott som burit skörd året innan.
Blåbär: Gallra bort gamla, torra och mycket klena grenar.
Beskärning av vinranka
Huvudbeskärningen görs under vintern, innan saven börjar stiga (kan inträffa redan i januari en mild vinter).
Huvudbeskärningen av vinrankan görs under senhösten/tidiga vintern. Alla sidogrenar kortas in till 2-3 knoppar.
Man låter huvudrankan växa ca 0.5 m varje år. Sidoskotten som utgår från huvudrankan bär sedan frukt under sommaren. De klipps alla in till 2-3 knoppar. Den andra, lättare beskärningen görs på sommaren.
Beskärning av blåregn
Blåregn är en ivrig klättrare som måste hållas efter om det ska bli mer blommor än blad. Beskär i mars innan tillväxten börjar. Fjolårsskotten klipps in till två-tre knoppar. Kompletteringsklipp sedan i augusti för att hålla de snabbväxande lianerna under kontroll. Här hittar du allt om
skötsel och beskärning av blåregn.
Beskärning av klematis
Generellt klipps de sommar- och storblommande sorterna (Grupp 3) ner till några knoppar ovan marken. Läs vidare om att
beskära klematis.
Här köper du
klematisplantor.
Beskärning av sommarblommande buskar
Buddleja, try, sommarflox, parktspirea, korallkornell, gullkornell och olvon blommar på årsskotten eller får vackra årsskott och beskärs hårt för att locka fram många nya skott. De är odlingsvärda i kalla trakter eftersom det inte gör något om de övervintrande skotten fryser ner.
Praktspirean blommar på årsskotten och ska därför skäras ner rejält på vårvintern för att locka fram många blombärande skott. Gullkornellen till höger får vackra limegula årsskott som också triggas fram med hård vinterbeskärning.
Beskärning vår: mars-maj
Nu börjar knoppar slå ut och värmen sätter fart i ledningsbanorna så att saven stiger. Samtidigt är det en bedräglig tid då kraftiga frostknäppar kan slå till.
Beskärning av prydnadsgräs
Prydnadsgräs klipps ner rejält till marken, precis innan nya skott tar fart och börjar växa. En
perennsax eller
häcksax är mycket praktisk vid resning och nedklippning av gräs och perenner.
Beskärning av björnbär
Klipp in frostskadade skott på
björnbär in till frisk ved över en knopp.
Beskärning av prydnadsbuskar
De
prydnadsbuskar som blommat på bar kvist under vintern och vårvintern beskärs efter blomningen genom att man gallrar bort gamla, klena eller felväxta grenar. Hit hör forsythia, trollhassel, ginst och rosenmandel. Övriga sommarblommande buskar kan nu föryngringsbeskäras om de är gamla och taniga. Man kommer då att missa årets blomning med får en desto frodigare buske som kommer att blomma rikligare åren som kommer. Grenverket kllipps ner till några decimeter ovanför marken, precis ovanför en förgrening eller utåtriktad knopp.
Beskärning av rosor
Till vänster: Klätterrosor befrias från frostskadade och klena skott. Till höger: Rabattrosor beskärs hårt, 2/3 av busken ner till 2-3-knoppar ovanför marken, 1/3 klipps lite högre upp så att busken får en mjuk form.
Beskärning av lavendel
Beskärning av kaprifol
Gallra bort veka grenar och de äldsta grenarna före knoppsprickningen.
Beskärning av vintergröna buskar
Rhododendron, järnek och lagerhägg glesas ut så att veka skott och de äldsta grenarna tas bort.
Beskärning av perenner
Putsa bort det vissna på
perenner när värsta frostrisken är över. En smidig och enkel
sekatör gör jobbet.
Beskärning sommar: juni-augusti
Nu är tillväxten i högform. Fram till juli är skotten mjuka på vedartade växter och lätta att beskära. Den bästa beskärningstiden för de flesta växter är JAS, juli-augusti-september (samt oktober i milda trakter). Då är växterna i bra form och hinner läka såren innan vintern.
Beskärning av vintergröna växter
Veckorna före midsommar är bästa tiden att forma barrväxter,
buxbom och andra vintergröna buskar och träd.
Idegran är den enda barrväxt som kan bryta nya skott innanför en avklippt gren, så var försiktig med thuja, tall och gran. För denna typ av formklippning kan en sk,
Topiary-sax användas.
Beskärning av häckar
Huvudbeskärningen av
häckväxter görs veckorna innan midsommar, utom sommarblommande häckar som beskärs efter blomningen.
Här kan du läsa om hur man beskär olika slags häckar.
Vintergröna häckar klipps när de börjat komma igång med tillväxten, vanligen veckorna före midsommar. Till höger: Blommande häckar som björkspirea klipps vanligen efter blomningen. Man glesar ur de äldsta och tunnaste grenarna. Är busken mycket gammal och risig är det bättre att klippa ner, föryngra, hela häcken genom nedklippning till några decimeter i april.
Beskärning av figurer
Formklippta figurer av buxbom, liguster, thuja, måbär och idegran beskärs kring midsommar med en finputsning senare på säsongen, kring augusti. För detta finns också
mallar man kan använda för att forma och förstärka.
Beskärning av syren
Syrener beskärs efter blomningen genom att gamla grenar klipps bort för att locka fram unga skott nerifrån basen.
Beskärning av perenner
Vår- och försommarblommande
perenner (som daggkåpa och löjtnantshjärta) kan ansas från vissna blomstjälkar för att locka fram ännu en blomning. Sommarblommande perenner kan klippas så att några av skotten klipps ner till 1/3. Det ger en längre och rikare blomsäsong då dessa skott förgrenar sig och ger fler blomskott som blommar lite senare.
Beskärning äppelträd och päronträd
Eventuella vattenskott tas bort (ettårsskott som växer rakt uppåt). Nu är också bästa tiden att göra stora ingrepp som att skära bort stora grenar.
Till vänster: De mjuka, ettåriga skott som växer rakt upp i trädkronan kallas vattenskott. De är resultatet av en felaktig och för hård beskärning under vinterhalvåret. De stjäl energi och missgynnar fruktsättningen. Klipp bort dem med sekatören. Till höger ett välväxt äppelträd som formats genom försiktig beskärning.
Beskärning av plommonträd, körsbärsträd, aprikosträd och persikoträd
Dessa så kallade stenfruktsträd blöder kraftigt på våren och beskärs därför nu, men bara om det är nödvändigt. Formklippning till spaljé kräver inkortning av grenverket liksom kronbeskärning av grenar som sticker rakt upp eller snett in i kronan.
Beskärning av sommarhallon
”Vanliga” hallon ger bär på tvåårsskotten. Klipp ner de skott som burit direkt efter skörden. Ansa också bland ettårsskotten (som ska ge skörd nästa år) så att ca 7 skott per meter blir kvar.
Beskärning av blåregn
Blåregnet blommar överdådigt om det beskärs. Annars blir det mest en härva av grenar med mest blad och bara få blommor.
Denna ivriga klättrare behöver hållas efter så att nya skott längs huvudstammen klipps in till två-tre knoppar. Klipp efter blomningen.
Beskärning av fikonträd
Fikon har två blomningar, en på våren med frukt under hösten och en sensommarblomning som ger frukt sommaren därpå. Fikon är dessutom en vårblödare så huvudbeskärningen görs under JAS-månaderna. Eftersom unga grenar blommar mest klipps gamla, kala grenar ner till 2-3 knoppar.
Beskärning av klematis
Vår- och försommarblommande sorter (Grupp 2) kan gallras om de är risiga. Storblommiga, sommar- och höstblommande sorter (Grupp 3) som blommar på årsskotten beskärs ner helt. Läs mer om att
beskära klematis.
Beskärning av vinranka
Sommarbeskärningen kallas pincering och görs när klasarna kommit. Då klipps rankorna två blad ovanför klasen. Klipp precis ovanför det andra bladet. Den stora huvudbeskärningen görs under senhösten eller tidiga vintern när växten är i vila.
Sommarbeskärningen av vinrankan består i att man klipper in skotten två blad utanför bärklasen.
Beskärning av sommarblommande buskar
Beskärs om nödvändigt efter blomningen. Gallra bort de äldsta grenarna och korta in svaga skott med 2/3.
Beskärning av prydnadsträd
Prydnadsträd ska helst inte beskäras. Måste någon gren avlägsnas görs det nu. Klipp intill stammen eller en sidogren. Se i
Beskärningsskolan hur man lägger snittet på rätt sätt.
Beskärning av barrväxter
Barrbuskar utsas i augusti-september genom att felväxta grenar och skott klipps in ovanför en förgrening eller utåtriktad knopp.
Beskärning höst: september-november
Nu avtar tillväxten och växterna börjar förbereda sig för vintervilan. En bra beskärningstid i milda trakter där tidig, svår frost inte hotar.
Beskärning av fruktträd
Alla fruktträd kan beskäras i september men också i oktober i milda trakter.
Beskärning av lavendel och andra halvbuskar
Ansa bort vissna blomställningar i september och klipp busken lätt till en fin vinterform.
Beskärning av hösthallon
Ger bär på ettårsskotten. Klipp bort alla stjälkar när skörden är avslutad.
Björnbär och hösthallon är superenkla att hålla efter: man klipper ner de skott som burit bär helt och hållet. Samtidigt binder man upp björnbärens ettårsskott som kommer att ge skörd nästa år.
Beskärning av björnbär
Ger bär på fjolårsskotten, klipp bort de stjälkar som burit under sensommaren. Passa samtidigt på att binda upp årsrankorna.
Beskärning av häckar och formklippta figurer
Trimmas lätt så att de får en fin form inför vintern.
Beskärning av vinbärsbuskar och krusbär
Kan också beskäras under vårvintern. Håll busken ung och rikbärande genom att inga grenar blir äldre än 4-5 år. De äldsta grenarna klipps ner helt vid basen, gallra också bort de klenaste grenarna.
Foto: Karin Elmberg, Lena Ljungquist och Linda Sandström m.fl.