Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Fler blommor med nedklippning

Deadheading, klippa bort överblommade blommor
 
Många perenner med tidig blomning som t.ex. riddarsporre, näva och löjtnantshjärta, liksom många bienner (tvååriga växter) som t.ex. fingerborgsblomma och kungsljus kan man passa på att klippa ner ordentligt direkt efter blomningen.
Då kommer de istället för att bilda frö använda den energi och kraft de har kvar för att sätta igång med ny tillväxt med nya blomknoppar och ny blomning.
Ett logiskt grepp som växten använder sig av för att få möljighet att sätta frö i syfte att sprida och föröka sig.
 
Beskärning av fingerborgsblomma för ny blomning
 
Klipp ner ordentligt, ända ner till första bladparet eller om du hittar antydan till förgrening med ny tillväxt så klipper du stjälken precis ovanför.
 
Ny tillväxt på gång med nya blomknoppar
 
Utvecklingen av nya blomstänglar som annars kanske inte orkat växa till får nu ny kraft när växten inte lägger sin energi på att låta fröerna mogna.
 
Växter som blommar senare på säsongen hinner oftast inte med denna andra omgång även om de klipps ner, men det är bara att testa och prova vilka som hinner blomma om och vilka som bara hinner få ny grönska. Oavsett brukar resultatet bli ganska bra med nya friska blad både för växter som blommar tidigt och sent.
 
 
 
Läs också tricket att sprida blomningen över längre tid över säsongen med den sk. Chelseaklippningen.
 
Perennsax för att putsa överblommade perenner och buskar
 
En bra sax eller sekatör lämplig för ändamålet gör arbetet snabbt och enkelt.
Min egen favorit är Garden Life-sekatören men för större bestånd kan jag rekommendera perennsaxen som är jätteskön att jobba med och har ett fantastiskt bra skär när mjuka eller halvförvedade växter ska putsas och beskäras.
 
 

Nedklippning och föryngring av sommarblommor

Deadheading av rosenskära
 
För ettåriga sommarblommor gäller samma sak med skillnaden att  man fortsätter hela säsongen.
Klipp kontinuerligt bort överblommade blommor så de inte tar kraft från nya knoppar och blomning när de ska sätta frö. En snyggare växt med fler blommor blir resultatet.
Blir den ful och risig, vilket händer med många sommarblommor efter ett tag då är en nedklippning på sin plats. Läs hur proffsen gör här.
 
Här lite tumregler för olika slags sommarblommor beroende av växtsätt och typ.
  • Växter med långa rankor och tunna skott som lobelia och tvillingblomma kan klippas ner helt till ca 5 cm.
  • Blommor samlade i flock på en stjälk, som pelargoner, klipps hela stjälken bort helt.
  • Blommor med ax, som lejongap, klipps ner när hela axet är utblommat. Klipp under den nedersta blomman så kommer nya sidoskott att bryta fram från samma stjälk.
  • Blommor med ärtskidor, som luktärt, behöver kontinuerligt klippas av så att skidorna inte börjar utvecklas. Då upphör plantan att bilda nya blomknoppar.
  • Växter med upprätt blomstjälk, som zinnia, klipps ovanför bladparet på blomstjälken.
 
ads
 

Bonus med nedklippning

Genom att klippa ner plantan uppmuntras den att bilda nya skott i bladvecken. När dessa vuxit till lite grann till ca 10 cm längd är de perfekta att använda för att sätta som sticklingar. Bra va!
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.