Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Så vattnar du frösådden

Frösådder kan vattnas med spray
Att vattna lagom är inte alltid så lätt. Särskilt viktigt är det att hålla jorden hos frösådder 'lagom' fuktig.
Här följer några tips och lite förklaringar om vattning av frösådder.

Välj en lagom stor kruka

Välj en kruka eller ett odlingstråg som inte är allt för stort. Med mycket jord i krukan blir det lätt också mycket vatten i krukan. Då är det bättre att börja smått och sedan plantera om till större när tillväxten tar fart.
Det är också viktigt att det är hål i botten på krukan eller odlingstråget så att överskottsvatten kan rinna ut. Odlar du utan hål måste du vara mycket försiktig och noga med hur du vattnar så det inte blir för blött i jorden.

Välj rätt jord

Försiktig vattning av frösådd i såjord med perlite
 
Genom att plantera i ett odlingssubstrat som ger bra dränering där överskottsvatten rinner igenom lätt och inte blir kvar i krukan har man bäst förutsättningar. 
Vanlig såjord, helst med inblandning av perlite fungerar jättebra för de flesta frösådder. Här finns också andra alternativ som kan göra sådd och rotning enklare som t.ex. Root Riot, rockwool, kokos, grus, perlite, vermikulit, mm.

Så vattnar du sådden

När man vattnar igenom jorden vid frösådd så får jorden absolut inte bli för blöt. Genomfuktad är en bättre beskrivning. 
Vattna gärna igenom jorden lätt innan du sår och sedan en sista 'dutt' över sådden så att fröerna sätter sig ordentligt i jorden.
 
Minidrivhus för frösådder
 
För nästan alla frösådder rekommenderas hög luftfuktighet. Det får man enklast genom att ställa sådden i ett miniväxthus. Då bibehålls en jämn fuktighet i jorden längre och man behöver därför inte vattna särskilt ofta alls. 
När sådden står i ett miniväxthus kan det räcka att vattna sådden en gång i veckan eller till och med varannan vecka beroende av krukans storlek och omgivande temperatur. 
 
Vattenspray på frösådd

För fröer som inte ska täcka eller som sås väldigt grunt kan det räcka att spraya ytan med vatten någon gång då och då i stället för att vattna ner i jorden.
 
Så snart fröerna grott och de två-fyra första bladen utvecklas kan man ta bort kupan över sådden.
 
Frösådd täckt me vermiculite för fuktighetshållande
 
Frösådder som står utomhus och som tar lång tid på sig att gro kan man täcka med ett centimetertjockt lager vermiculite för att hindra allt för snabb uttorkning av det övre jordlagret.
 
OBS! Odlar man med undervärme behöver man vattna oftare och ha koll på fuktigheten så jorden inte torkar ut för snabbt underifrån.

Om man vattnar för mycket

Med för mycket vatten i jorden är risken stor att fröet möglar och inte kan gro. Hos små fröplantor som just börjat visa sig drabbas rötterna lätt av syrebrist om det blir allt för mycket vatten i jorden. De drunknar helt enkelt.
Blöt jord är en miljö som sorgmyggor älskar. Och självklart trivs de extra bra där deras larver kan äta upp frösåddernas värdefulla rötter! Ytterligare en anledning till att vara försiktig med allt för mycket vatten i jorden.
 
 

Om man vattnar för lite

Har man väl lagt ett frö i fuktig jord får det inte torka. Fukten aktiverar groningen och blir det då plötslig torka stoppas hela processen och grodden torkar in. Ett sådant frö kan inte återhämta sig och kommer inte att spira. 

Så vattnas omplanterade frösådder

När små frösådder skolas upp (planteras om i större kruka) ska man använda en mer näringsrik jord.
 
omplantering av frösådda jordgubbslantor
Frösådda små jordgubbsplantor flyttas ur sitt odlingstråg och ska nu planteras i varsin kruka
 
Strax innan du flyttar frösådden från sin kruka är det smart att vattna igenom jorden. Då släpper jorden lätt från krukan och rötterna skadas inte så lätt.
 
Omplanterade frösådder av jordgubbar
Omplanterade jordgubbsplantor, några veckor efter omplantering
 
Välj liksom för frösådden en kruka som inte är allt för stor. Även för snabbväxare som tomater och likande så skolar man upp dem i flera omgångar innan de till slut planteras i sin slutliga krukstorlek just för att det är lättare att ha kontroll över vattenmängden i en 'lagom' stor kruka.
 
Tryck inte till jorden runt plantan allt för hårt. Sätt plantan i jorden bara så pass att den står någorlunda stadigt på plats. När man sedan vattnar sätter sig jorden runt jordklumpen och rötterna så den blir perfekt planterad. 
Trycker man till för hårt får rötterna inte den luftighet med god syretillförsel de så väl behöver i detta stadium. 
 

Gödselvattning av frösådder

Vattna inte med vanlig näring till unga plantor och frösådder som är allt för kraftig. En specialnäring som Formulex är idealisk att använda även för frösådder redan från första dagen och bidrar till kraftigare rötter och frodiga, fina plantor.  Formulex har ett brett innehåll av mineral med mikronäringsämnen och en särkild formulering som gör den särskilt användbar även för frösådder och små plantor. Formulex kan användas fram tills det är dags att driva plantan i blom. Därefter rekommenderas en kraftigare gödning.
 
TIPS! Vattna alltid närmare krukkanten än invid stjälken på plantan. Då söker sig rötterna utåt och ingen fukt blir stående vid stjälken som kan skada plantan.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.