Änglatrumpeten är en av de mest magnifika terrassväxter vi har.
På bara ett par månader kan en liten planta som bara är ett par decimeter bli ett par meter hög med kraftiga stammar och en uppsjö med stora, ofta doftande klockor i olika vita, rosa eller gula nyanser.
Änglatrumpeten, med arterna Brugmansia arborea och Brugmansia suaveolens tillhör familjen potatisväxter (Solanaceae), och kommer ursprungligen från Sydamerika. I det vilda blir de stora buskar eller träd på upp till 5 meter.
Namnet änglatrumpet syftar på de stora, upp till 30 cm långa trumpetformade blommorna.
Hos många av sorterna har blommorna en kraftig, ibland myskliknande doft som framträder allra tydligast på kvällen.
Inom släktet finns även röd änglatrumpet, Brugmansia sanguinea och Änglabasun B. x hybrider med stora, oftast vita blommor.
Som hos många populära växtslag ökar ständigt utbudet av olika sorter. Det finns sorter med brokiga, variegerade blad, sorter med dubbla blommor och ett allt större urval av olika blomfärger att tillgå.
Oftast går både änglatrumpet och Änglabasun under det gemensamma namnet Änglatrumpet. Skötsel och egenskaper är densamma.
Änglatrumpet tillhörde tidigare släktet Datura och kallas idag fortfarande ibland felaktigt just detta. Datura är namnet på Spikklubba som också blommor som kan liknas vid klockor, eller trumpeter, men dessa är uppåtriktade, vilket aldrig är fallet med änglatrumpeten.
Spikklubba är lätt att fröså och blommar inom ett par månader med blommor som oftast är vita eller lila.
Skötsel av änglatrumpet
Änglatrumpeter kräver mycket vatten och vill ha tillskottsnäring hela säsongen. Gödselvattna sedan en gång i veckan, alternativt dela upp doseringen på antal bevattningstillfällen och gödsla varje gång du vattnar.
Vid varm väderlek kan det bli aktuellt att vattna varje dag.
TIPS! Minska vattningsbehovet genom att blanda vattenhållande kristaller i jorden.
Plantering/Växtplats
Änglatrumpeten älskar värme och trivs bäst om den får stå skyddad från vind.
Odlad i kruka är den magnifik på en terrass eller balkong och som ståtlig solitär i trädgården.
Hur stor plantan blir beror främst på hur stor kruka den planteras i. I en kruka på 100 liter blir den magnifik, men anpassar sig och kan trivas och blomma bra även i mindre krukor, men mindre än 20-30 liter rekommenderas inte då de allt för snabbt torkar ur. Plantera i kvalitetsjord eller i en blandning av jord och stallgödsel för att ge en extra 'boost'.
Man kan också odla den på friland. Får den rätt växtplats kan den då bli mycket stor, men man får vara beredd på att den kan vara svår att få in på hösten pga de kraftiga rötterna. Då får man hugga och slita ordentligt!
Ohyra på änglatrumpet
Änglatrumpeter som odlas inomhus drabbas nästan alltid av ohyra. Vanligast är spinn, vita flygare och bladlöss.
Plantor som står utomhus brukar klara sig bättre.
Som alltid skall man kontinuerligt kolla sin planta så man tidigt upptäcker eventuella problem och kan åtgärda så snart som möjligt.
Som alltid skall man kontinuerligt kolla sin planta så man tidigt upptäcker eventuella problem och kan åtgärda så snart som möjligt.
Bästa förebyggande metod mot spinn är att hålla hög luftfuktighet runt plantan. Det kan man göra genom att ställa krukan i en ytterkruka eller på ett djupt fat fyllt med lecakulor eller stenar som står i vatten utan risk för att det sugs upp i jorden. Står plantan i ett växthus kan man vid varm väderlek höja luftfuktigheten genom att duscha vatten på golvet.
Foto: Gull Lorenzon
Övervintring av änglatrumpet
Änglatrumpet måste tas in före första frosten. Har plantan stått i en stor kruka eller på friland behöver man oftast skära eller såga loss den ur kruka eller jord för att få plats med plantan inomhus.
Man brukar rekommendera att avstå från större beskärning på hösten. Skär bara av det som är nödvändigt av utrymmesskäl och plocka bort vissnade blad och blommor.
Förvaras den frostfritt och ljust kan blomningen fortsätta med enstaka blommor även under vinterhalvåret, men troligen tappar den de flesta bladen.
Bästa förvaringsplatsen är ett frostfritt växthus eller uterum eller motsvarande där den kan få ljus och 5-15 grader. Ju mer ljus, dess varmare, mindre ljus svalare. Den vill dock inte stå fuktigt då finns risk att den möglar.
Övervintra som stickling
Ett alternativ för att klara plantan över vintern är att skära ner plantan i 30-centimetersbitar och ställa dessa i en burk vatten i ett svalt fönster. Byt vatten då och då så att det hålls fräscht hela vintern.
Dessa bitar blir till sticklingar som sätts i krukor med jord för att drivas tidig vår och bilda nya plantor.
Dessa bitar blir till sticklingar som sätts i krukor med jord för att drivas tidig vår och bilda nya plantor.
Titta på filmen för att se hur du tar skott från stammen.
Viktigt att veta
Änglatrumpeter, änglabasuner och spikklubbor är liksom många andra växter i potatissläktet giftiga. Inga delar är ätliga och man skall noga tvätta händerna efter att ha hanterat växten eller använda handskar.
Växtsaften som innehåller innehåller skopolamin (användes bl.a. som sanningsdrog av tyskarna under andra världskriget) kan i större mängd ge hallucinationer, men då krävs större mängd än vad som normalt avsöndras vid vanlig hantering.
Varje år kommer uppgifter från sjukvården om personer som sökt vård p.g.a förstorade pupiller. En helt ofarlig reaktion som visat sig bero på att patienten fått växtsaft i ögat.
Varje år kommer uppgifter från sjukvården om personer som sökt vård p.g.a förstorade pupiller. En helt ofarlig reaktion som visat sig bero på att patienten fått växtsaft i ögat.
Foto: Lena Ljungquist och Gull Lorenzon