Så fröer mitt i vintern? Jo, faktiskt är det nödvändigt att förodla, eller förkultivera, några växtslag som har så pass lång utvecklingstid att en tidig start är nödvändig.
Belöningen är en lång och härlig blomningstid, ända fram till frosten!
Läs om ätbara växter som också behöver vintersås i Köksväxter och bär att så tidigt.
Belöningen är en lång och härlig blomningstid, ända fram till frosten!
Läs om ätbara växter som också behöver vintersås i Köksväxter och bär att så tidigt.
Tips för tidig sådd
- På fröpåsen står all information om hur sådden går till. Men beroende på var du bor skiljer det många veckor när det är dags för utplantering.
- Räkna baklänges och försök tima in hur många veckor som behövs för att ha en färdig planta för utsättning under försommaren i dina trakter. Generellt, om vi utgår från Svealand, dras tre veckors tidigare utplantering ifrån för Götaland medan tre veckor läggs till för senare utplantering i Norrland.
- De flesta av dessa sorter har mycket små frön. Enklast sås de ut genom ett ihopvikt papper. Fröna trillas ut genom rännan genom att försiktigt skaka. Många av dem är ljusgroende och ska inte täckas med jord.
- Ett tunt lager vermikulit skyddar ytan mot uttorkning.
Genom att försiktigt skaka fram fröna i pappersvecket blir sådden av pyttesmå frön enkel och jämn.
- Frön med hårt skal får en snabbare groning om de blötläggs i ljummet vatten några timmar före sådden. Häll i naturligt växthormon Nitrozyme i vattnet för snabbare och säkrare groning-
- Så fort groddplantan visar sig behövs växtbelysning fram till april. Det ger en robust och stadig planta. Växer den upp i för svagt ljus blir plantan lång och tunn.
- Försök också hålla lite svalare temperatur, 15-20 grader, efter groningen. Det medverkar också till ett kompakt växtsätt.
- Plantera om i större kruka med näringsrik jord när plantorna fått några blad och rotat sig. Det kallas omskolning och främjar rotningen och snabbar på tillväxten. Man tjänar alltså ingenting på att börja med en för stor kruka. Läs vidare i Omskolning av småplantor hur det går till.
Sommarblommor att så tidigt
Det här gänget är riktigt trögstartade och behöver flera månader på sig för att växa sig till fina plantor att plantera ut när frostrisken är över. Starta sådden redan i januari-februari.
Flitiga Lisa, Impatiens walleriana
Flitiga Lisa är en underbar klassiker som finns i massor av färgställningar för alla smaker. Skuggtålig.
Hänglobelia, Lobelia erinus
Hänglobelia har långa, lite veka skott och är vackra i ampel eller i utekrukans framkant och ger ett vällande intryck. Passar även som fint som utfyllnad i rabatten. Trivs i sol/halvskugga.
Jätteverbena, Verbena bonariensis
Jätteverbena har svävande, klarlila blomställningar på höga, stadiga stjälkar. Ljuvlig tillsammans med prydnadsgräs. Kan övervintra svalt men frostfritt och självsår sig gärna.
Klockranka, Cobaea scandens
Klockrankan är en underbar slingerväxt som skapar vackra, blommande gardiner på en sommar. Låt den klättra i en buske som blommar tidigare på säsongen som t.ex rododendron. Trivs i soligt läge.
Narcisstobak, Nicotiana sylvestris
Narcisstobak är högrest (upp till 1.7 m) och en fantastik blomma att plantera bakerst i rabatt eller kruka. Makalös doft som framträder starkast i skymningen. Också den nära släktingarna blomstertobak sås tidigt.
Pelargon zonale
Pelargoner är vår mest älskade krukväxt. Med frösådd får du många plantor och kan komma över ovanliga sorter. Läs mer om odling och skötsel av pelargoner i Faktabanen.
Pensé, Viola x wittrockiana
Penséer är tacksamma blommor för både rabatt och kruka. Trivs i både sol och skugga.
Läs mer om att odla penséer.
Påfågelsblomster, Gazania
Påfågelblomster är en färgglad prästkragelik blomma som öppnar sig för solen. Idealisk för rabatt och kruka. Odlas som ettårig men kan övervintras.
Ricin, Ricinus communis
Ricin är en säregen och häftig växt med sprakande, röda blommor på höga, röda stjälkar.
Sommarbegonia, Begonia x semperflorens
Sommarbegonian är söt och rikblommande i många, klara färger. Skuggtålig.
Stjärnöga, Osteospermum ecklonis
Stjärnöga är en charmig och rikblommande växt med stora prästkragelika blommor. Tål torka väl. Perfekt för rabatter, som kantväxt och i krukor och urnor.
Törnrosas kjortel, Rhodochiton atrosanguineus
Törnrosas kjortel är en mångsidig väldigt trevlig klängande växt som passar både för ampel och klättrande i spalje.
Foto: Lena Ljungquist, Karin Runge, Linda Sandström m fl.