Växterna är jordens lungor, via fotosyntesen tar de hand om ohälsosamt koldioxid och avger fukt och syre. Många oskadliggör också farliga gaser och motverkar statisk elektricitet. Processen är lika effektiv inne som ute, därför är det smart att leva djungelliv hemma.
I vår webbutik hittar du både stora krukväxter och små krukväxter av udda och mer vanliga sorter.
Ju mer och större blad desto effektivare rening. Rosenkallan tar effektivt upp både ammoniak och gaser från elektriska apparater.
Många av våra vanligaste krukväxter är experter på att oskadliggöra skadliga, luftburna ämnen som avges från textilier, golv, färger och apparater. Flera vetenskapliga studier har noga analyserat dessa förmågor, bland andra professor B.C. Wolverton vid amerikanska rymdflygstyrelsen Nasa.
Ämnen som växter renar
- Då de ökar luftfuktigheten motverkas statiskt elektricitet, perfekt vid bildskärmar. Gäller alla växter.
- De tar upp koldioxid, som vi människor andas ut och avger syre som vi andas in. Gäller alla växter.
- I inomhusluften finns osynliga, luftburna, skadliga gaser som formaldehyd, bensen, toulen, xylen, aceton och ammoniak. Vissa växter (se nedan) tar upp dessa i bladen och omvandlar dem till ofarliga ämnen. Listan ökar för varje år i takt med att man forskar på detta spännande område.
Formaldehyd
Formaldehyd finns i plaster, textilier och pappersprodukter men också i färger och spånplattor. Toppresultat visar spjutbräken, dadelpalm, banddracena, bambupalm, bergpalm, bambufikus, guldpalm, fredskalla, Denddrobium (ett orkidésläkte), doftdracena, kantdracena, palmaralia, buskpalm, ormbunkar, fönsterfikus, benjaminfikus, ampellilja, murgröna, prickblad, silverkalla och dadelpalm. Effektiva är också kopparranka, spadranka, gullranka, pilspetsranka, rosenkalla, klätterranka, påfågelsblad, kroton och svärmors tunga.
Bensen
Bensen hittar man i lösningsmedel och rengöringsmedel, men också i plaster, färger, tobaksrök, klister, tapeter och gummi. Toppresultat visar fredskalla, murgröna, dracena, svärmors tunga, brudorkidé och bergpalm.
Aceton
Aceton finns i lösningsmedel, kosmetika och utandningsluft. Toppresultat visar fredskalla.
Xylen och toulen
Xylen och toulen finns i kontorselektronik som datorskärmar och kopieringsmaskiner. Toppresultat visar guldpalm, dadelpalm och brudorkidé. Effektiva är också Dendrobium (ett orkidésläkte), ormbunke, banddracena, rosenkalla, prickblad, fredskalla, benjaminfikus, doftdracena och kantdracena.
Ammoniak
Ammoniak finns i rengöringsmedel, hårvårdsprodukter och skrivare. Toppresultat visar buskpalm, rosenkalla, påfågelsblad och Dendrobium. Effektiva är också bergpalm, pilspetsranka, fredskalla, benjaminfikus och doftdracena.
De bästa krukväxterna som renar luft
Lär känna de mest effektiva växterna som hjälper oss att få en hälsosam inomhusluft.
Palmer
Palmer är både vackra och lättskötta. Tack vare sin storlek blir de särskilt effektiva. De stortrivs i självvattnande krukor. Här guldpalm till vänster och bambupalm till höger. Duscha ofta för att undvika bruna bladspetsar.
Gulranka och murgröna
Skuggardiner. Gullranka och murgröna har vackert grönt självfall och trivs på en lite skuggig plats.
Brudorkidé och dendrobium
Brudorkidé och Dendrobium har som specialitet att vara effektiva luftrenare också på natten. Sovrummet är med andra ord rätta stället för dessa lättodlade blommor.
Kallaväxter
I familjen kallaväxter hittar vi flera lättodlade, supereffektiva och vackra luftrenare. Från vänster fredskalla och silverkalla som klarar ett skuggigt läge och rosenkallan som trivs på en ljusare plats.
Fikusar
De fleta fikusar är goda luftrenare. Superlättskötta och kan bli väldigt gamla. Från vänster fönsterfikus, bambufikus och benjaminfikus.
Påfågelsblad
Påfågelsblad var förr ansedd som en lite svår krukväxt, då de tunna bladen gärna fick torra kanter. Moderna sorter är mer tåliga, men växten uppskattar fuktig jord och dusch vintertid. Det finns massor av vackra sorter, leta efter din favorit.
Tips för val av luftrenande växter
- Ju mer bladyta växten har, desto effektivare på att avge fukt och oskadliggöra ämnen.
- Alla växter är inte bäst på att absorbera alla ämnen, det skiljer mellan arterna. Satsa därför på en mix av bladväxter för bästa luftmiljö.
Den som söker livliga blad väljer kroton (tv) eller prickblad. Båda uppskattar lite fuktigare jord och en dusch ibland under vinterhalvåret.
Ampellilja och svärmors tunga trivs i alla väderstreck och är lättskötta. De köttiga rötterna behöver en rejäl kruka, där de lagrar vatten för framtida behov.
Dracenor (kantdracena tv, banddracena th) är experter på luftrening. Tåliga och trivs i alla väderstreck.
Ormbunkarna trivs på en lite skuggig plats. Vanlig ormbunke, tv, är mer tålig mot torka än spjutbräken (th) som trivs i lite fuktigare jord och med en dusch då och då.
Två lättodlade klättrare. Två lättodlade klättrare. Klätterkallan kan rama in ett fönster. Pilspetsrankan (th) har lite tunnare blad och trivs med en dusch då och då.
Foto: Karin Elmberg, Floradania och FCH.