Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Skötselråd azalea

Azalea med rosa och vita blommor
I slutet av november brukar azaleorna börja säljas. Oftast är de då översållade av lovande blomknoppar som kan ge blomning i upp till 8 veckor!

Om Azalea

Azalea, eller rumsazalea (till skillnad mot trädgårdsazalea) som den ibland kallas har det vetenskapliga namnet Rhododendron simsii och tillhör familjen ljungväxter, Ericaceae.
 
Rumsazalena är en flerårig, vedartad buske som  växer vilt på bergsluttningar  i södra och centrala Kina, Taiwan, Burma och Thailand där luftfuktigheten är hög och dagliga regn sköljer över växten. Det är en bra ledtråd till hur växten vill ha det också hemma hos dig.
 
Azalea med dubbla blommor
Azalea med dubbla blommor
 
Blommorna kan vara enkla eller dubbla och finns i färgerna vitt och alla nyanser av rosa till mörkt rött. Även flerfärgade sorter finns.
I början av 1800-talet började azalean användas som krukväxt och förädlingsarbetet har genom åren fått fram sorter med stora, hållbara blommor i en mängd olika färger på såväl dubbla som enkla blommor.

Azalea som krukväxt

Azalea med vita blommor
 
Azaleor är inte helt enkla att odla i våra torra bostäder och för att de ska blomma länge och överleva flera säsonger behöver de pysslas om lite extra. Gör man det blir man rikligt belönad och får en växt som kan blomma om under många år framöver.

Att tänka på när du ska köpa en azalea

När du ska köpa en azalea är det några saker som kan vara bra att tänka på:
 
Kolla knopparna!
Den ska ha knoppar som är på väg att slå ut. Är knopparna för små kanske de inte orkar slå ut och riskerar ramla av eller torka in. Om de är de för utslagna blommar de snabbt över.
 
Kolla jorden!
Eftersom azalean älskar fukt är det viktigt att den aldrig får torka. Då är det stor risk för skada på tillväxt och blomning så känn noga efter i krukan så det är ordentligt med fukt i jorden.
De färdiga krukväxter man köper är ofta anpassade till en helt annan miljö än den vi har i hemmet. 
Jordblandningen som används är optimerad för de automatiska bevattningssystem som används för att driva upp dem och de har fått perfekt tillskott av växtljus anpassat för att producera blomning till en viss tidsperiod.
 
I många fall står de i en relativt liten kruka där jorden torkar ut väldigt snabbt. Därför kan det snart bli dags att plantera om den till en storlek större.
Särskilt jobbigt blir det för växter vi köper vintertid eftersom det då dels är väldigt mörkt och inomhusluften oftast är ännu torrare än normalt. 
Den omställning som växten då utsätts för gör att vi behöver anstränga oss lite extra för att hjälpa den.

Så tar du hand om azalean vid hemkomsten

Finns det möjlighet att vänja in plantan genom att placera den ljust och aningen svalt (några grader under rumstemperatur) är det en fördel. Med en sval placering håller blommorna oftast lite längre.
Azalean är väldigt känslig för uttorkning så nummer ett är att ställa den så att den får bra luftfuktighet och risken för uttorkning minimeras.

Vattning

Se till att jorden är ordentligt genomvattnad. 
Enklast gör man det genom  att sänka krukan i en skål med ljummet vatten. Håll den där någon minut så att jorden kan suga åt sig fukten ordentligt.
Är jorden mycket torr kan man höra hur det bubblar när luft trängs ut och då kan man vänta till dess att bubblandet avtar.
Efter en sådan genomvattning brukar det bli lagom att fylla på med ungefär 1-1,5 deciliter vatten per dag.
 
Även om azalean inte mår bra av att torka ut ska den absolut inte stå i vatten någon längre tid så kolla då och då att det inte blir en massa vatten stående i ytterkrukan som dränker rötterna.
Om jorden är för blöt kommer inte syret åt rötterna och då kan den istället ruttna.
 
Azalea med tvåfärgade blommor
 
Plantor som står i lerkruka avdunstar vatten betydligt fortare än de som är planterade i plastkruka så man får helt enkelt känna efter vad som blir lagom.
 
TIPS! Ställ krukan i en lite större ytterkruka med ett par centimeter tjockt lager av lecakulor, singel eller liknande.och se till att det alltid finns vatten i botten av krukan. På detta sätt höjs luftfuktigheten kring plantan och den mår genast mycket bättre.
När azalean inte blommar är en lätt dusch vatten ett bra sätt att öka luftfuktigheten.
 
 

Om azalean tappar knoppar och blad

Bli inte orolig om några knoppar och blad faller. Det är helt naturligt med tanke på att den flyttats mellan helt olika odlingsmiljöer. Först från lyxen hos odlaren, sedan till mörkret i butiken och sedan hem till en ganska mörk tillvaro i den torra luften hos dig.
 
Klipp bort eventuella vissna grenar och knoppar så återhämtar den sig ganska snart. Följ sedan råden om vattning och höjd luftfuktighet så kommer den att anpassa sig till sin nya plats.
 
En azalea med utslagna blommor klarar att stå mörkare än en med knopp, men det är alltid bättre om den får stå så ljust som möjligt.
Har man ingen växtlampa är den ljusaste platsen ofta i ett fönster.
 
OBS! Blad och blommor kan också börja falla om plantan fått för mycket vatten, så innan du vattnar mer kontrollera så att det inte är övervattning som orsakar problemet!

Näring till azalea

Azalean behöver ingen näring så länge den blommar. Däremot mår den bra av ett näringstillskott under tillväxtperioden, mars – september. Använd en kvalitetsnäring för surjordsväxter som t.ex. Camellia Focus och vattna enligt angiven dosering en gång i veckan.

Omplantering av azalea

Azalean är en så kallad surjordsväxt och ska helst planterad i speciell jord för sådana växter. Torv eller rhododendronjord rekommenderas men även kokosfiber som är neutralt passar bra. (Läs mer om att odla i kokosfiber.) Skola om till en större kruka när rötterna fyller den gamla.

Azalean på sommaren

Azalean trivs allra bäst om den får stå utomhus under sommaren.  Då sätter den nya knoppar och lagrar energi för att kunna blomma under vinterhalvåret.
Bäst trivs den i halvskugga. Se bara till att den inte torkar ur.
När kylan kommer tas den in. Kan den då stå svalt (under 10 grader) under en period innan jul har det en positiv effekt på knoppsättningen.
 

Azalea formad som bonsai

För den ihärdige: Azalean blir jättefin även som bonsai och kan stammas upp eller formas på växtstöd och bågar. Ytterligare en anledning att sköta om och spara din azalea under flera år framöver

Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2025 Organisationsnummer: 556855-2896