Fakta om suckulenter
Här tar vi upp de vanligaste suckulenterna som passar som tåliga krukväxter. En sidogrupp av dem är kaktusar, läs om dem i artikeln Kaktusar - skötselråd.
Suckulenterna har fantastiska och varierande former - en rolig växtgrupp att samla på!
Svenskt namn: Det finns hundratals olika arter, samlingsnamnet är suckulent eller fetbladsväxt.
Vetenskapliga namn:
Aeonium, busktaklök. Mest odlingsvärd är trädtaklök, A. arboreum (bilden), som kan bli mycket gammal och pampig som ett litet träd med åren. Finns både grön- och mörkbladig.
Callisia, dockbåt (bilden) m fl. Skulptural, med dagggrå, tjocka blad som skruvar sig fram.
Ceropegia, lyktranka, fallskärmsranka m fl. Slingrande växter med spännande blomformer.
Crassula, paradisträd, propellerblad, trollhalsband m fl. Ett stort släkte av lättodlade och vackra växter. Vanligast är paradisträd av olika sorter som alla är snabbväxande och blir fina, knotiga träd.
Echeveria, echeveria. Låga, rosettväxande suckulenter. Användbara i kruka både ute och inne. Många vackra sorter i olika färger och former.
Euphorbia, kohornseuforbia, bockhorsneuforbia (bilden), gummiefurbia, kaktuseuforbia, terkantsueforbia m fl. Läckra, robusta suckulenter med varierat utseende. En del misstas för kaktusar, som trekantseuforbia ("high Chaparral").
Gasteria, gasteria, fläckgasteria, vårtgasteria m fl. Skultpurala, tåliga och ganska långsamväxande suckulenter. Ser ut som att de nästan skruvar sig ur krukan i växtsättet. Lättförökade med sidoskott.
Kalanchoe, doftkalankoe, kamelhårskalankoe, pandaöron m fl. Mycket varierat släkte med otroligt tåliga krukväxter. Mest kända är säsongsblommorna höst- och vårglöd. Många har stora, vackra blad, som doftkalankoe (bilden).
Lithops, levande stenar, stenblad m fl. Fascinerande suckulenter som ser ut som grågröna, rundade stenar. Långsamväxande och blommar gärna under våren och sommaren.
Orostachys, rosettkudde m fl. Söta, lågväxande suckulenter. Kronbladen bildar små, knutna minirosor. Lättförökad med småplantorna som dinglar från moderplantan i tunna navelsträngar.
Sedum, apsvans, fetknopp m fl. Enormt stort släkte med stor variation. Apsvansarna (bilden) är fina i ampel, eller hög kruka.
Sempervivum, taklökar. Lågväxande, marktäckande suckulenter som troget blommar varje sommar. Lättförökade med sidoskott. Härdiga perenner som kan stå ute året om med god dränering.
Ursprung: Från hela världens varma trakter.
Växttyp: Krukväxter.
Svårighetsgrad: Lätt.
Storlek: Varierar från låga till mindre träd.
Växtsätt: Varierar; marktäckande, hängande, buskigt, trädlikt. Gemensamt är förmågan att lagra vatten och näring i stammar och blad. Rotsystemet är i regel fintrådigt och klent.
Suckulenternas varierade växtsätt är ett resultat av sinnrika sätt att lagra vatten. Här klotblad och radbandskalankoe.
Fallskärmsranka, Ceropegia sandersonii, bär namn efter den häftiga blomformen.
Skötsel av suckulenter
De flesta suckulenter blir mycket gamla och bara vackrare med året. Därför är de väl värda att vårda till riktiga klenoder som en del av inredningen.
Jord
Suckulenter har ett svagt, fintrådigt rotsystem som inte tål att stå blött. Plantera därför i kaktusjord som är väldränerad. Ett lager lecakulor i botten underlättar också dräneringen.
Vattning
Näring
En välbalanserad näring som Cactus Focus och Formulex fungerar för de flesta suckulenter. Ge svag dos men kontinuerligt under sommarhalvåret. Gör uppehåll under vintermånaderna - om växterna inte står under växtbelysning och då får svag dos näring en gång i månaden.
Läge
Ett ljust fönster är idealet året om. Vintertid gärna ouppvärmt.
Suckulenter trivs med en ljus, men inte gassande placering. Mest ljuståliga är de gråbladiga arterna.
Vintern kan vara ett bekymmer, om du inte har tillgång till växtbelysning behöver suckulenterna stå svalt för att klara den mörka perioden. Bästa platsen är ett ouppvärmt söderfönster, eller frostfri glasveranda under vintern.
Sommartid mår de bra av att flytta ut till en ljus, men inte gassande plats. De flesta är köldtåliga efter att ha härdats under utelivet, men ta in dem före frosten på hösten.
Suckulenterna stormtrivs och blir mer lättskötta med utevistelse under sommaren. Här aloe, echeveria och haworthia.
Beskärning av suckulenter
Ofta behövs ingen beskärning. På våren kan man föryngra och korta in de buskiga arterna för ett mer välförgrenat och frodigt växtsätt.
Förökning av suckulenter
Bladsticklingar av echeveria som rotas i odlingstråg.
De flesta suckulenter förökas enkelt med sticklingar eller sidoskott.
- Sidoskott planteras direkt i såjord.
- Sticklingar rotas enklast genom att de först får ligga och torka på en ljus och sval plats någon vecka. Vid snittytan induceras då rotningshormon.
- Sätt därefter sticklingen i såjord.
Sjukdomar och problem hos suckulenter
Vita eller brungrå fläckar, klibbiga blad
Sköldlöss är svåra att upptäcka, där de sitter klistrade mot bladytan.