Vinterhalvåret är en utmaning för krukväxterna. Ljuset avtar och signalerar vila, samtidigt som stugvärmen håller hög temperatur med torr luft.
Växter som fortfarande blommar på vintern behöver både ljus, fukt och näring.
Här kommer bästa råden för hur du ska tänka med att vattna krukväxter på vintern på ett bra sätt.
Vattna krukväxter på vintern
Inomhusluften är torr vintertid. Låt gärna några fina vattenflaskor stå intill krukväxterna för ökad luftfuktighet.
Helst ska det vara balans mellan ljus och temperatur. Vid låg instrålning avtar växttakten och signalerar vila. Då åtgår betydligt mindre vatten än under sommarhalvåret. Men är temperaturen rumsvarm torkar växtens rötter och blad. Växten blir också mer mottaglig för skadedjur.
En rejäl dusch av bladverket gör underverk.
Det är inte svårt att fixa ett vattenmagasin som ger krukväxterna välbehövlig fukt.
- Vattna först när krukjorden är riktigt torr. Är du osäker, testa med en fuktmätare.
- Installera växtbelysning med en timer på 12 timmar under dygnets ljusa halva. Då blir det balans mellan temperatur och ljus och växten går inte i vila. Då vattnar du och ger näring nästan som under sommarhalvåret.
- Duscha bladverket en gång i veckan. Vi har ett stort sortiment av sprayflaskor som ger en bra spridning.
En rejäl dusch av bladverket gör underverk.
- Gör en egen luftfuktare som ökar fuktigheten kring växterna, särskilt effektivt för gröna krukväxter med stor bladmassa.
- Stäng om möjligt av värmen under ett fönster och samla där växter som behöver vila. Hit hör kaktusar, suckulenter och några orkidéer som venusskor, Paphiopedilum.
- Dra ner rejält på näringen. De flesta krukväxter behöver mycket lite näring under vinterhalvåret, en grundregel är svag dos en gång i månaden.
- Vinterblommande krukväxter som orkidéer är undantag. Orkidénäringen Orchid Myst både gödslar och ger fukt till bladen. Houseplant Myst är en spraynäring för andra blommande och gröna krukväxter.
- Ett litet snötäcke ger både svalka och kalkfri fukt. Lägg gärna kring växter som är känsliga för kalk som azalea, citrus och myrten.
Många krukväxter, som myrten, uppskattar ett svalkande snötäcke som både vattnar och höjer luftfuktigheten när det smälter i stugvärmen.
Citronträd övervintras bäst på en sval och ljus plats som ett uterum där man kan hålla 10-15 grader.
Vattna övervintrande balkongväxter
Dessa växter är i vila och tricket är att hålla dem i stand-by läge och i gott skick tills ljuset återvänder på våren.
- Växter som fäller bladen och övervintrar mörkt och svalt behöver bara ses till någon gång i månaden. Hit hör änglatrumpet (kan också stå ljust och svalt), fuchsia, margeriter, fikon och oleander. Kolla efter ohyra och vattna bara om jorden är snustorr. Använd gärna en fuktmätare.
- Växter som behåller bladen och övervintras svalt och ljust ses till varannan vecka. Hit hör pelargoner, Afrikas blå lilja, citrus och oliv. Vattna när jorden är genomtorr. Observera att citrus är känslig för kalkrikt vatten. Vattna helst med regnvatten, eller snö.
Citronträd övervintras bäst på en sval och ljus plats som ett uterum där man kan hålla 10-15 grader.
- Växter i uterum och växthus får betydligt mer ljus och kan behöva vattnas mera. Särskilt under vårvintern, när ljuset återvänder kan det snabbt bli varmt här. Kontrollera krukjorden varje vecka och duscha plantorna då och då.
Foto: Karin Elmberg, Lena Ljungquist och Linda Sandström