Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Odla melon

Odling av melon
Hemodlade meloner är en läskande delikatess och en vacker klätterväxt. Kan du erbjuda en varm plats och passa med vattning är det en sensation att skörda de tunga, doftande frukterna.
Frön till meloner och odlingstillbehör hittar du i vår webbutik.
 
Odling av melon
Nätmelon har ett vackert, genombrutet skal. 

Odlingen liknar gurka, men framför allt är meloner mer värmekrävande. Uterum, växthus, eller skyddat läge på balkong eller uteplats är idealet. Men frilandsodling funkar också om sommaren blir varm.

Fakta om melon

Svenskt namn: melon, cantaloupemelon, honungsmelon, nätmelon (här ingår galiamelon), vattenmelon m fl.
Vetenskapligt namn: Cucumis melo, Citrullus lanatus (vattenmelon)
Sorter: Det finns massor av sorter och det är trevligt att odla några olika. Här hittar du vårt specialsortiment av meloner. Vattenmelonen tillhör ett annat släkte, Citrullus, men har i övrigt samma egenskaper och odlingskrav som andra meloner. 
Botanik: Ettårig. Tillhör familjen gurkväxter, Cucurbitaceae. Härstammar från Asien varifrån den spridit sig österut via handelsleder. Romarna odlade meloner och i Afrika finns några vildväxande ökenarter som är viktiga vätske- och näringsreserver för både djur och människor.
 
Svårighetsgrad: medel/svår
Utvecklingstid: ca 110 dagar
Kan förodlas: Ja, en förutsättning.
Läge: Trivs på en varm plats, gärna i uterum eller växthus. Tål inte frost. Utomhus är upphöjda bäddar eller pallkrage en fördel för att få en varm odlingsbädd. Odla gärna i rejäl kruka på balkong eller uteplats.
Såtid: April-juni. Fröna gror vid lägst 17 grader, optimalt kring 25 grader. De gror på 5-6 dagar.
Sådjup: 1 cm.
Plantavstånd: 70 cm
Radavstånd: 70 cm
Näring/jord: Trivs i lucker, mullrik, näringsrik jord. På friland är uppblandning med kompost eller mycket organiskt material en stor fördel. Täckodling med gräsklipp och växtrens är idealiskt. Det bibehåller fukten i jorden och ger en bra näringsgiva. Dessutom höjer nedbrytningen jordtemperaturen. Kisel bidrar till att stärka bladen mot svampsjukdomar och skadedjur.
Vatten: Jämn tillgång på vatten är ett måste. Undvik kallt vatten som gynnar svampsjukdomar att få fäste.
Övrigt: Odlas som gurka. Duscha gärna plantorna för att höja luftfuktigheten (dock inte under själva pollineringstiden). Förutom att plantan mår väl av fukten motverkas angrepp av ohyra. Använd gärna odlingstunnel vid frilandsodling och täckning i pallkrage.
 
Melonodling med odlingstunnel på friland
På friland eller i pallkrage är en odlingstunnel med fiberduk suverän för att driva på klimatet. Håll sidorna öppna under blomningen för pollineringens skull.

Den slingrande plantan behöver någon slags klätterstöd. Man kan spänna upp trådar som behöver ett rejält fäste då melonplantan med tiden blir tung. De mognande frukterna kan stödjas med en genomskinlig strumpa.
Melonblomman behöver pollineras. Ta bort eventuell täckning på friland en stund på dagen. Vid växthusodling kan du behöva hjälpa till med en pensel, dutta med penseln från blomma till blomma under förmiddagen då luften är som torrast och blomman står utslagen. Honblomman känns igen då den har ett fruktämne, en liten uppsvällning, under blombasen.

Ohyra/sjukdomar: Melon kan drabbas av spinnkvalster, mjöldagg, gråmögel och vita flygare. Använd biologisk bekämpning om angrepp är på gång. En luftig odling med välmående plantor minskar angreppen betydligt, liksom gödsling med kisel. Sniglar kan äta på melonpalntans blad. Plocka bort dem morgon och kväll när de är som mest aktiva.

Odla melon

Så melon

Förodlas inomhus i april-maj. Så ett till två frön i varje kruka i blomjord. Om båda fröna gror planteras den ena om i ny kruka. Vid krukodling kan man så direkt i slutkrukan.
 

Fröplanta av melon - px
Melonplantan är robust redan från start och sås direkt i näringsrik jord.


Sådden ställs varmt, gärna kring 25 grader och hålls fuktig. 
Toppa plantan när den fått 3-5 blad för att stimulera förgrening.

Odla melon i växthus

För växthusodling gäller rejäla krukor, odlingssäckar eller hinkar med dräneringshål. Använd näringsrik grönsaksjord.

Odla melon på friland

För frilandsodling är upphöjda bäddar med tillskott av kompost, eller pallkrage ett suveränt sätt att få jorden varm. Plantorna blir dessutom lättare att sköta.
Melonplantorna avhärdas, gärna under fiberduk, under någon vecka. Utomhustemperaturen ska ligga över 12 grader, nattempen bör inte gå under fem grader. Plantera ut när frostrisken är över, melonplantan tål inte frost. I zon 1-2 kan meloner sås direkt, täckt då med fiberduk.
 
Täckodling av meloner
Täck jorden kring plantorna med organiskt material som gräsklipp och kompost. Det bibehåller fukten, ger ett varmt klimat och gödslar jorden.
 
Blanda gärna in kompostjord och täck med gräsklipp och växtrens som bibehåller fukten och ger näring. Nässlor är kiselrika och stärker melonbladen.
En odlingstunnel är perfekt för att driva plantorna och bevara fukten i marken. När melonplantan börjar blomma tas den bort temporärt, eller öppnas i kortsidorna, för att pollinerande insekter ska komma till. I pallkrage gör ett drivande lock underverk.
På friland är inte uppbindning nödvändigt, där får melonplantan breda ut sig som squashplantor.

Binda upp melon

klätterstöd till melonplanta
En uppklippt nätkasse eller ett begagnat fiskenät är perfekt klätterstöd för melonen. 


I växthus behöver plantan någon form av uppbindning av snören som de kan slingra kring eller bindas till. 

 

Mognande melon med stöd
En stödstrumpa av en begagnad nylonstrumpa är ett fiffigt sätt att säkra melonen från att brytas från stjälken.
 
 
När frukterna sväller blir plantan tung. Ha koll så att inte stjälkarna knäcks. Frukterna kan behöva säkras med till exempel en genomskinlig nylonstrumpa eller en bit odlingsväv som knyts om som en BH.

Ohyra på melon

Om plantorna angrips av insekter finns biologisk bekämpning att ta till, kolla ofta så att ohyran kan tas bort i tid. Kiselrik gödsling stärker bladen och gör dem därmed motståndskraftiga mot ohyra och svampsjukdommar som mjöldagg och gråmögel.

 

Skörd, användning och lagring av melon

Skörd: Melonen är mogen när den lätt lossnar från plantan. Frukten ska också börja dofta av melon vid basen. 
 

Odling av vattenmelon i växthus
En snart skördeklar vattenmelon. Plantan är snabbväxande och man får passa varje dag när det är skördedags. Då känner man den klassiska melondoften som börjar utsöndras i botten av frukten, vid blomfästet.

 

Användning: Meloner är färskvara och delikata att äta bara som de är, i fruktsallad eller som förrätt med fin skinka.

Lagring/förvaring: Äts färsk, kan förvaras någon vecka i kylen. 

 

 
Foto: Karin Elmberg m fl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2025 Organisationsnummer: 556855-2896