Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Odla vindruvor

Vindruvor på vingård - px
Vindruvor på vingård - px
 
Hemodlade vindruvor är vardagslyx och en av våra äldsta kulturväxter. I 7 000 år har människan odlat vinrankor som härstammar från Georgien. Kan du erbjuda en varm, solig plats är detta en lättodlad och vacker växt. 

Fakta om vin

Vinranka som tak över uteplats - px
Vinrankan växer frodigt och kan ledas upp som ett tak över uteplatsen för äkta medelhavskänsla. Här söta 'Dr Schmidtmanns sockerdruva'.


Svenskt namn: vin, vinranka, vindruva.

Vetenskapligt namn: Vitis vinifera. Det finns några andra arter av släktet Vitis som passar hobbyodlare, bland andra den härdiga staketdruvan, Vitis labruska.
 
Vinranka som klättrar på stöd i odlingslåda - KR
Labruskadruvan 'Himrod' är härdig, robust och behöver ingen uppbindning om den får hänga över ett staket. Ger rikliga skördar av små, söta druvor.

Sorter: Vin odlas i stora delar av världen och det finns tusentals sorter. Man väljer sort efter växtplats. I växhuset odlar man storfruktiga dessertdruvor som 'Frankenthaler'. Utomhus på en varm plats en roboust sort och i kallare trakter de härdiga labruskavinet, som också kallas staketdruva. De sorter vi kan odla är härdiga till zon 2-3, varför växthusodling är valet i kallare trakter.

röd, vinröd och vit vindruva
Välj druva efter växtplats. Från vänster dessertdruvandruvan 'Blå Burgunder' som blir bäst i växthus, i mitten labruskavinet 'Vanessa' som passar att spaljéra mot en husvägg och till höger muskatvinet 'Himrod' som trivs både länge staketet och uppbunden i en pergola.

Botanik: Tillhör vinsläktet, Vitis och familjen vinväxter, Vitaceae.  Växer i naturlig miljö i Kaukasus i ljuset vid vindskyddade skogsbryn på sluttande mark i väldränerad jord. Har mjuka, örtartade klängen som hjälper rankan att klättra. Labruskavinet växer vilt i Nordamerika. De flesta sorter är självpollinerande.

Svårighetsgrad: Medel.

Läge: En varm, skyddad plats är ett måste där rankan kan bindas upp, gärna mot en södervägg eller en pergola. Passar inte för krukodling. De godaste dessertdruvorna kan bara odlas i växthus på våra breddgrader. Visserligen är vinstocken robust och många sorter härdiga men sen frost fördärvar blomningen och en sval sommar gör att druvorna inte hinner mogna fram i ett alltför kärvt klimat. Kan man erbjuda en södersluttning är proffsmetoden att binda upp på vajrar i en rad ett bra system. Läs här hur dessa system beskärs.
 
odling av vindruvor i växthus - x
Vindruvorna stortrivs i ett luftigt, varmt växthus. Man planterar helst utanför växthusets grund och leder rankan in under sockeln. På så vis kan rötterna söka vatten utomhus.


Näring/jord: Trivs i del flesta jordar utom blöta marker med dålig dränering. Kalkrika, mullrika lättleror eller rosjord är idealet, gärna i en sluttning så att vatten kan dräneras bort. Staketdruvorna trivs bäst i jordar med lite surare pH, mellan 5-6. Blanda upp jorden med rhododendronjord eller okalkad jord för att de ska trivas. Gödsla på våren med kogödsel och gärna en näve aska under vinterhalvåret. Labruskasorterna gödslas med rhododendronnäring som håller pH-värdet nere.

Vatten: Vinrankan vattnas vid torka de första åren, men är sedan den torktålig då rotsystemet är både djupt och utbrett.  

Övrigt: Vissa sorter växer tätt i klasen, för att få bästa kvalitet behöver druvorna då glesas ut med en lång, vass sax när de är hasselnötsstora.

Ohyra/sjukdomar: VIktigaste skadedjuret är fåglar som ääälskar vindruvor. Sätt upp ett nät eller häng aluminiumremsor kring rankan som brukar fungera bra som avskräckare.
Bladsvampen mjöldagg kan härja på både blad och druvor, särskilt torra, varma sommar. Kvävegödsling gynnar bladsvampar, undvik därför gräsklipp och hönsgödsel som gynnar bladtillväxt. Rankan ska också klippas så att den hålls så öppen och luftig som möjligt. Om rankan drabbats tidigare av mjöldagg, spruta med svavelpreparatet Kumulus vid knoppsprickningen på våren.

Mjöldagg på vindruvor - x
Mjöldagg är en svamp som kan drabba både blad och druvor. Den härjar varma, torra somrar och kan dämpas genom att hålla rankan luftig och spruta med svavelpreparatet Kumulus.
 
Blåskvalster, Colomerus vitis, är en liten insekt som inte kan ses med blotta ögat. Skadorna syns som blåsor på bladen tidigt under växsäsongen, på bladundersidan är de grå. Blåskvalstren suger växtsaft och övervintrar i knopparna. Ta bort angripna blad med en gång så kommer man snabbt tillrätta med problemet. 
 
blåskvalster på vinblad
Blåskvalster är en skadeinsekt som ökat de senaste åren. Drabbade blad plockas bort så fort symtomen visar sig.
 
Användning: Druvorna äts färska. Bladen kan användas till vindolmar, fyllda med något gott som lammfärs eller bulgurröra. Druvan jäser naturligt av de jästsvampar som finns i luften. Det är därför realtivt enkelt att göra eget vin om man får stora skördar. För att få fram alkoholstarka viner låter man druvorna sitta kvar då högre sockerhalt ger högre alkoholstyrka.
 
Skörd av vindruvor
Vindruvsklasen kan lagras länge svalt och mörkt om den skördas med stjälken i behåll och ställs i vattenflaska. TIll höger: genom att låta druvorna sitta kvar och nästan börja bli som russin höjs sockerhalten vilket ger ett alkoholstarkt vin.
 
Lagring och förvaring av druvor: Ett gammalt trick att förvara druvklasarna i flera månader är att klippa av dem med en rejält lång stjälk och ställa denna mörkt och svalt i en flaska med vatten.
 

Odling av vin

Plantera vinranka

Plantering av vinranka
Förbered planteringsgropen genom att gräva en rejäl grop och jordförbättra med mullrik jord.


Vinrankan kan bli mycket gammal så var noga med att välja rätt plats. En solig södervägg är idealet där druvorna hinner mogna fram på sensommaren. Bor du i varma trakter kan flera rankor ledas till att bilda tak över uteplatsen. Det ger också skön skugga och samtidigt släpps ljuset fram under vinterhalvåret. Vinrankan är en perfekt kultur för ett lite större växthus, i lilla växthuset tar den däremot snabbt över. Läs vidare här om odling av vin i växthus.

 

  • Gräv en grop ca 40 cm djup och 70 cm bed. Förbättra eventuellt med rosjord, för staketdruvor väljer man rhododendronjord. Ska vinet odlas mot en vägg, plantera minst 0.5 m ut från väggen och led sedan in rankan med uppbindning mot väggen.
  • Låt krukan dra vatten först någon timma i en hink.
  • Trimma rötterna med en vass sekatör genom att korta in dem med ca 1/4.
  • Plantera på samma nivå som plantan stått i krukan. 

Skötsel av vinranka

Vattna de två första säsongerna vid mycket torr väderlek genom en rejäl så kallad rotblöta någon gång i veckan. Därefter bör rankan klara sig själv. Undantag är växthusodlat vin, läs mer om skötseln i växthus här.
Under vintern täcker man marken kring plantan med isolerande material som barkmull, granris eller halm för att inte rankan ska lockas att börja växa för tidigt. Frost i blomningen innebär att hela skörden går om intet.
Andra året gödslar man på våren med kogödsel, staketdruvor med rhododendrongödsel
 

Vinodling i rader - x
Proffsen är mästare på att locka fram stora druvklaser genom beskärning.


Vin växer kraftigt och rankas byggs upp och hålls efter med beskärning för att det ska bli fina skördar och lättskötta plantor. Det finns olika system för hur man binder upp och beskär vinrankan. Här läser du om olika metoder. Staketdruvorna blir naturligt lägre och kan klättra över ett staket, en mur eller låg spaljé. Man tillåter bara huvudrankan att växa till med 0.5 meter varje år för att den ska bli stadig, livskraftig och kunna producera sidoskott som i sin tur ger druvklasar. 


Foto: Karin Elmberg och Karin Rung m fl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.