Fakta om plommon
Tre läckra, odlingsvärda plommonsorter. Från vänster 'Victoria', 'Allmänt gulplommon' och 'Experimentalfältets sviskon'.
Vetenskapliga namn:
Prunus domestica = plommon och sviskon
Prunus domestica ssp. insititia = krikon
Sorter: Plantera gärna några olika sorter som avlöser varandra för en längre skördesäsong.
- 'Allmänt gulplommon': Gula, vackra och mycket goda frukter. Mognar sent, i september.Vackert, ganska stort träd. Zon 4.
- 'Czar': Vackra, blådaggiga plommon med saftigt, gult och läskande fruktkött. Ger bärighet tidigt. Zon 4-5.
- 'Experimentalfältets sviskon': Mörka, lite ovala frukter som många tycker är godast av alla! Rikbärande, blir ett ganska stort träd. Zon 5.
- 'Herman': Blålila, goda plommon med syrlig smak. Mognar tidigt i augusti. Blir ett stort träd. Zon 3.
- 'Jubileum' Intensivt mörkröda stora plommon som är mycket välsmakande. Saftiga och söta. Lättodlad. Trivs i sol-halvskugga. Upprätt och medelstarktväxande träd. zpn 1-4.
- 'Komet': Körsbärsplommon som blir ett trevligt buskträd. Gulröda, läskande och goda frukter. Mognar i början av augusti. Zon 4-5.
- 'Mirabeller': Små, mörkgula/orange plommon med fantastisk smak, med drag åt aprikos. Friska träd. Zon 2.
- 'Opal': Gulröda frukter som mognar till blåviolett. Fast, sötsyrligt frukkött. Mellanstort träd med ganska utbred krona. Zon 4.
- 'Reine Claude': En fransk sortgrupp med läskande, söta och mycket läckra plommon. Finns både gula och gröna. Sent i bärighet men ger desto rikligare skördar. Zon 3.
- 'Victoria': Klassisk sort med gulröda, vackra plommon med sötsyrlig god smak. Blir ett nätt träd med rika skördar som behöver gallras. Systersorten 'Tidig Victoria', eller 'Urshults Vicotira' mognar några veckor tidigare. Zon 3.
- 'Violetta': Mörkviolett, vackert och mycket gott plommon som mognar tidigt i augusti. Nätt träd. Zon 3.
'Herman' får vackert daggblå frukter.
Mirabeller är fantastiskt goda små plommon med drag åt aprikossmak.
'Opal' ger rikligt med vackra, lila frukter med en grå, vaxartad dagg.
''Reine Claude' får stora, tunga frukter med läskande, sött och aromatiskt kött.
'Victoria' ger stora skördar på ganska nätta träd.
Botanik: Ingen vet säkert plommonens härstamning, men troligen kommer de som många andra fruktsorter från det inre Asien.
Plommon är en stenfrukt, med en stor kärna.
Frukten mognar från slutet av juli till mitten av september.
Odlingsråd för plommon
Läge: Utvecklas bäst både ett soligt, vindskyddat läge, gärna i en sluttning.
Det är viktigt att vatten inte blir stående i planteringsgropen. Rötterna behöver god dränering för att trädet ska utvecklas väl.
Undvik för mycket kväve, som ger frodiga skott på bekostnad av blomning och skörd.
Gödsla varje vår med mullrik kogödsel som gynnar blomning, skörd och övervintring.
Vatten: Tål torka men vattna nyplanterade träd rejält första åren vid torka.
Beskärning av plommon
Plommon hör till stenfrukterna, som är så kallade blödande växtslag. De har en tidig och rik savstigning på våren och ska därför beskäras under högsommaren, under de så kallade JAS-månaderna. Läs vidare i artikeln Odlingsskolan del 3: Grunder i beskärning om flera tips.
Det unga trädet kan behöva beskäras för att stammas upp och få en fin förgening. De nedre skotten längs stammen tas bort och de övre kortas in med ungefär 1/3.
Nyplanterade träd formas så att man får ett uppriktat toppskott. Sidogrenarna kortas in med ca 1/3 för att främja en rik förgrening. Undantaget är buskträd som är menade att växa i buskform och därmed inte ska stammas upp.
Därefter är beskärningen sparsam. Man tar bort skott som växer inåt i kronan, eller om det kommer ett konkurrerande toppskott. Vildskott som skjuter från basen, under okuleringsstället, tas också bort.
Sjukdomar och skador hos plommon
Plommon är vanligen friska och mycket trevliga träd. Men några bekymmer kan slå till.
Larver, mask i plommon
Plommonstekel: Honan lägger ägg i blommorna och larven utvecklas i de unga karten, där man ser små svarata hål. Larven är beigevit med gulbrunthuvud. Samla in alla angripna kart och släng i soporna.
Plommonvecklare: På de mognande frukterna syns små gummidroppar, så kallat gummiflöde. Det är larvens ingångshål, som borrat sig in. Frukten brådmognar och inuti syns larven med sina exkrementer.
Samla upp angripna frukter direkt. Under försommaren kan man hänga upp en feromonfälla mot plommonvecklare som fångar in hannarna och därmed kan ingen befruktning ske. Läs vidare i artikeln Hjälp mot plommonlarver.
Plommonveckaren är en liten fjäril som svärmar under försommaren. Med feromonfällan hamnar hannarna bokstavligen i klistret.
Hål på plommonbladen
Hagelskottsjuka på plommonblad.
Mögliga plommon
Fruktmögel/fruktträdskräfta: Orsakas av svampen Molinia fructigena. Se till att kartgallra när plommonen är små, så att frukterna hänger fritt. Gödsla inte med kväve, som ger frodiga blad och tillväxt, som gynnar svampen. Kronan kan också behöva beskäras för att få in ljus och luft.
Tag också bort drabbade frukter som sitter kvar som så kallade mumier, så att inte smittan finns kvar i trädet.
Skörd och lagring av plommon
Plommon har kort hållbarhet och skördas mogna.
Användning av plommon
Plommon är perfekta till hemgjort chutney.
Plommon är också delikata i bakverk och desserter som pajer eller inkokta i madeiravin.
Superenkel dessert; på en botten av färdig mördeg läggs klyftade plommon. Strö socker över och baka 15 minuter i 225 grader. Servera med glass!
Foto: Karin Elmberg, Iverde m fl.