Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Odla sommarblommande knölväxter

Sommarblommande knölväxter - IB
Dahlior, gladioler och begonia - IB
 
Många av de sommarblommande knölväxterna har sin storhetstid under sensommaren. Med krukodling kan man starta redan på våren och få en både tidigare och längre blomning. De har sitt ursprung i exotiska trakter och behöver därför övervintras frostfritt. Men det lilla besväret gör man så gärna för dessa lättodlade skönheter. Så här trivs de hos dig!
 

10 odlingsråd för sommarblommande knölväxter

knölar av dahlia, begonia och gladiolus  - IB
Skilj på knöl och lök: löken är uppbyggd av flera lökfjäll som sitter ihop i en lökkaka. Hit hör lilja och tofsilja. Knölen är en kompakt, näringsrik, uppsvälld stjälk- eller rotdel. Här dahliaknölar, begonia och gladiolus. Tack vare sina fiffiga lagringsorgan är dessa växter lättodlade.
  1. Värme är ledordet, därför trivs de allra bäst i kruka. I en varm, genomsläpplig jord kan de givetvis växa i rabatt. Kraftigväxande arter som dahlia trivs bäst om rötterna kan bre ut sig. Förodla gärna ändå i kruka och plantera ut när frostrisken är över.
  2. Plantera på våren i ett rejält och stadisgt planteringskärl med dräneringshål. Bottna med ett 5 cm lager lecakulor. Knölar och lökar ruttnar om de står för fuktigt. 
  3. Använd en mullrik, välgödslad blomjord. Plantera ungefär tre gånger så djupt som knölens höjd. Vattna efter planteringen så jorden blir jämnfuktig
planteringsdjup för olika sommarblommande lök- och knölväxter - IB
Planteringsdjup för olika sommarblommande lök- och knölväxter.
  1. Ställ krukorna varmt i början, gärna på golvvärme, så rotar de sig snabbare. Efter några veckor syns första skottet och krukan ställs ljust.
  2. Vattna försiktigt i början, innan rotsystemet är utvecklat. Senare på säsongen är de desto törstigare!
  3. Avhärda genom att vänja krukorna vid utelivet någon timma varje dag, som utökas tills de kan klara utelivet efter ungefär en vecka. Täck gärna med en fiberduk i början. Läs mer om att avhärda plantor.
  4. Storväxta arter är näringskrävande, vattna med full dos näringsmedel hela sommaren. Förutom att de ska orka blomma långt in på hösten ska också knölen bygga upp reserver inför nästa år.
  5. De här växterna är frostkänsliga. Hotar en frostknäpp vår eller höst, täck med fiberduk eller bubbelplast.
  6. När ljuset avtar till hösten slutar du vattna och de går i vila. Knölarna kan sova kvar i krukan, ställ dem frostfritt och svalt i ett garage, på vinden eller i ett förråd. Ta annars upp dem och förvara i en papperspåse eller dylik med torvmull eller barr.
  7. Nästa vår är det dags att väcka knölarna och börja ett nytt odlingsår. Har du skött om dina plantor blir knölarna bara större och fler med åren!

Bonustips!

Bukettranunkel, tofslilja och kanna - IB
 
Fågel fisk eller mitt emellan? Välj växt efter var du vill ha blomningen. Bukettranunkel, Anemone coronaria, får bara fler och fler blommor vart efter du plockar till buketter, 30-40 cm hög. Häftiga tofsliljan, Eucomis comosa, har jättelökar, blir ca 60 cm. Ståtligast av alla är kanna, Canna x orientalis, en magnifik långblommare på högresta, upp till 2 metersstjälkar.  
 
Foto: iBulb
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2025 Organisationsnummer: 556855-2896