Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Vårblommande lökar i kruka

Plantering av vårblommande lökar i kruka - LS
 
Inga blommor är så efterlängtade som höstlökar, vårvinterns förstlingar; krokus, snödroppar, scilla och våriris. Sedan följer tulpaner, narcisser och kejsarkrona.
 
Njut av dem på nära håll i krukor, korgar eller vad du har. Ge dem ett lyft med ett bord på balkongen eller vid entrén. De är lättskötta och blomningen varar länge i den svala vårluften. De är dessutom viktiga pollenlämnare för de tidigaste insekterna. 
 
Plantera olika lökar i lager så får du en lång säsong där föreställningarna avlöser varandra. Krukorna kan också drivas på lite extra om du har växthus eller uterum för tidigare blomning. Planteringskärl och krukor hittar du i vår webbutik.
 
hyacint och kungsängslilja i korg på balkong
Fynda korgar och andra behållare på loppis, de är perfekta för plantering av lökar och andra växter. Här prunkar hyacinter och kungsängslilja, båda vackra att ta in i buketter.

Plantera höstlökar i kruka

Det är i regel inte kylan som är problemet för övervintring av lökväxter, utan väta. Lökar tål inte att stå fuktigt, då ruttnar de fort. Se därför till att krukan, eller behållaren, har god dränering.
 
Jord och krukor till plantering av höstlökar i kruka
En porös jord och väldränerad kruka är grunden för att lyckas med vårblommande lökväxter.
 
 
  • Plantera redan på hösten i september-november. Små lökar torkar lätt, de ska därför i jorden tidigt. Lägg dem annars i kylskåpet omlindade av fuktat hushållspapper tills du kan plantera. 
  • Välj en strukturstabil såjord, blanda gärna in grovt grus och lite benmjöl som främjar lökväxternas blomning. Bottna med ett dräneringslager lecakulor.
  • Välj kruka efter behov; lökväxterna ska växa tätt ihop och ge ett fylligt intryck så det behövs inga jätteurnor Det är viktigt att krukan har dränering om den ska stå under bar himmel. Terrakotta är tungt om du vill kunna flytta runt din plantering. Korgar är snyggt och praktiskt. Zink passar till det mesta, men saknar ofta dräneringshål, det kan kompenseras med ett rejält lager lecakulor.
     
Plantering av olika höstlökar i kruka - LS
Plantera ungefär tre gånger så djupt som lökens höjd. Lökarna har sin näring med sig i "paketet" och är extremt lättodlade. 
 
  • Mixa gärna olika sorter så att du får en lång säsong; vanligen blommar smålökarna som snödroppar och krokus först. Men läs på vid de olika arterna när de blommar. 
  • Lökväxter är lättodlade och tåliga. All näring finns i löken, vattna bara om jorden är kruttorr. Använd gärna snö som sakta smälter och ger lagom väta.
     
Plantering av vårblommande lökar i olika lager i kruka
Samma kruka höst och vår. Med fiffig plantering kan man ha prunkande vårblomning från februari till början av juni.
 
  • Plantera på ett djup av ca tre gånger lökens höjd. Lökkakan (botten) neråt, härifrån utgår sedan rötterna. Plantera mycket tätare än rekommendationerna på påsen som gäller för rabatter. I krukan behöver lökarna stötta varandra och stå tätt för en fyllig effekt.
  • Ställ krukorna på balkongen, i garaget, växthuset, källaren eller annat kallt utrymme. Det får helst inte bli varmare än fem grader, då kan lökarna vakna för tidigt. Är vintern sträng behöver krukan isoleras; ställ den på ett isolerande underlag som frigolitlock från frysväskan eller använd krukskydd. Svep om isolerande material som tjock fiberduk eller säckar fyllda med torra löv. 
  • Om krukorna övervintrat mörkt behöver de komma fram i ljuset när det börjar bli plusgrader på dagarna. De klarar snö och nattlig kyla. Vill du driva dem tidigare, ställ krukorna i uterum eller växthus. 
  • När blomningen är över kan krukan ställas undan men fortsätt sköta om plantorna tills bladen vissnar frampå försommaren. Nu infaller lökens viloperiod, ta upp och spara dem till en ny plantering till hösten. Eller låter du dem vänta kvar med nya vänner som perenner eller sommarblommor.
 

Förslag på höstlökar i kruka

Det är roligt att tänka igenom färgskala och successionen i blomningen. Olika färgteman kan avlösa varandra och man kan komplettera till våren med något grönt som murgröna eller prydnadsgräs. Lökväxter är lättskötta och problemfria, många förökar sig villigt och kommer igen år efter år.
 
Armenisk pärlhyacint i kruka
Blått skimrar vackrast i ett halvskuggigt läge. Våriris och armenisk pärlhyacint är otroligt vackert planterade tätt i enkla korgar.
 
NARcisser i korgar utomhus
Härjar rådjur, satsa på narcisser (här söta lilla 'Tête-àTête') och Fritillarior som kungsängslilja. Korgar är perfekta för balkong och uteplats då de enkelt kan flyttas runt och ställas undan när blomningen är över. Här kan du läsa vidare om växter som rådjur ratar.
 
Krokus, snöklocka och porslinshyacint i kruka
Krokus är föst ut i vårvintersolen. Ställ krukan i solgassigt läge så vaknar lökarna direkt. De småvuxna lökarna är näpna och kommer bäst till sin rätt på ett litet bord. Till höger pärlhyacint och porslinshyacint.
 
Tulpaner i utekruka
Ingen vår utan tulpaner! Det finns sorter för alla och det är roligt att matcha. Till vänster en sober stil med fräscha ’Spring Green’. Till höger vårängskänsla med skön mix av tulpaner, hyacinter och narcisser.
 
Balkongodling i låda med fruktträd och lökväxter
Rejäla lådor är praktiskt på balkongen eller den lilla uteplatsen. Det är enkelt att sköta om växterna som kan stå kvar hela säsongen. Här är basen spaljérade fruktträd och perenner. Lökväxterna ger blomning hela våren.
 
Tulpan och narciss i kruka av cortenstål
Rost är en snygg kontrast till lökväxter som får blommorna att studsa lite extra. Vi har dessa urtjusigaa cortenstål-krukor som i stort sett är outslitliga.
 
Krokus och snöklocka i krukor i uterum
Ett svalt uterum är en optimal plats för krukodlade lökväxter. Här står de länge fina och kan avnjutas på nära håll. Krokus ’Pickwick’ till vänster och ljuva snöklockan 'Gravetye Giant' till höger. 
 

Foto: Blomsterfrämjandet, Karin Elmberg, Ibulb och Linda Sandström.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.