Vårens minsta lökväxter är också de tappraste; snödroppar och krokus trotsar kylan och blommar först av alla. Dessutom är smålökarna lättodlade, livskraftiga och sprider sig villigt. Men de har en kritisk fas; planteringen. Den lilla löken torkar snabbt ut och måste fort i jorden.
De småväxta lökväxterna som pärlhyacinter är tåliga och lättodlade. Plantera dem gärna i kruka som kan stå skyddat under vintern.
Plantera små lökväxter
- Våra lökar förvaras svalt och mörkt, därför är de i gott skick när de kommer hem till dig. Lökar som hängt länge i butiker torkar snabbt ut, det gäller särskilt de små lökarna. Plantera dem helst direkt, lägg annars påsen i kylskåpet tills det är dags.
- Alla lökväxter trivs i lucker jord, stående fukt är fienden nummer ett – då ruttnar löken. Se därför till att marken är väldränerad. Jordtypen är av mindre betydelse, men många små lökar trivs i lite fuktigare och kraftigare jord så länge vatten kan rinna undan. Är jorden kompakt kan den luckras upp genom att blanda in barkmull eller luftig kompost.
- Plantera säsongens första blommare som krokus på en ljus, gassande plats för extremt tidig blomning. Övriga kommer sedan bäst till sin rätt i silande ljus, gärna under träd. Då varar också blomningen längre.
- Plantera i grupper för snygg massverkan. Med tiden kommer lökarna att sprida sig till färgglada vårmattor.
- Plantera gärna dessa småttingar i gräsmattan, gräv upp svålen först. Lägg sedan tillbaka den upp och ner så att lökarna får ett litet försprång första säsongen och kan etablera sig. Därefter sprider de sig till en underbar våräng. Klipp gräset först när bladen vissnat ner och alla energi gått tillbaka till lökarna.
- Plantera löken med spetsen upp på ett djup 3-4 gånger lökens höjd. Ännu djupare om det ofta blir barfrost där du bor. Plantera fram till och med oktober.
- Vattna efteråt så att löken får ordentlig kontakt med jorden.
- För långvarig och återkommande blomning behöver lökar gödslas kommande säsonger om jorden är mager. Det görs när löken är i tillväxt under våren och tidiga hösten. Strössla ut lökgödsel, benmjöl eller komposterad kogödsel som är rik på fosfor och kalium.
- Det är vackert att blanda olika slags lökblommor. Fina partners är också vintergrönska som murgröna, vintergröna och skugggröna.
Tips för plantering av smålökar i kruka
De flesta lökväxter trivs perfekt i kruka och de låga smålökarna kommer verkligen till sin rätt om de får ett litet lyft. Men de är mer utsatta för kyla, därför behöver krukan vara väl isolerad eller ställas kallt men frostfritt under vintern.
I genomskärning ser man hur en mix av oilka lökväxter funkar perfekt att odla ihop. Efter krokusen avlöser tulpanerna! TIll höger: kungsängsliljan förtjänar att beskådas på nära håll.
- Se till att krukan har god dränering om den ska stå under bar himmel.
- Bottna med ett rejält dräneringslager av kottar, lecakulor eller dylikt. Fyll på med lucker jord. Första säsongen har löken med sig all näring i ”bagaget” men vill du att den ska leva vidare i krukan behöver du gödsla med komposterad kogödsel eller lökgödsel nästa säsong.
- Plantera tätt och gärna tillsammans med andra lökväxter som avlöser varandra och någon perenn som sedan döljer de vissna lökbladen. Murgröna, låga prydnadsgräs och funkior är vackra bladväxter som är fina hela säsongen.
- Skydda krukan från kyla vintertid, men låt krukan stå ute så att lökarna kan rota sig innan vintern kommer. Bädda då in den i isolerande material som bubbelplast eller ställ krukan på en sval, frostfri plats. Glöm sedan inte att ställa fram krukan när den stränga kylan släppt taget!
Foto: Ibulb