Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Odla koriander

Frösådd koriander i krukor

Fakta om koriander

Blad av kryddört koriander
De färska, persiljelika bladen har en mycket speciell smak och används friskt i det asiatiska köket. Det lär vara världens mest använda, färska krydda.

 

Koriander är en fascinerande kryddört - en riktig dubbelnatur. Det är Asiens egen persilja; antingen älskar man de färska bladen, eller avskyr man smaken som många tycker drar åt såpa. Och fröna smakar helt annorlunda - som apelsin!

 
Svenskt namn: koriander
Vetenskapligt namn: Coriandrum sativum 
Familj: Apiaceae, selleri- eller flockblomstriga växter.
 
ads

Sorter: Den rena arten av koriander är vanligast. 'Koriander 'Confetti' är en sort med lite sötare smak och mycket finflikiga blad.
Botanik: Ettårig ört som hör naturligt hemma i östra Medelhavsområdet och västra Asien. Koriander är vildväxande upp till Värmland i Sverige.
Bladen är småflikiga längst ner på stängeln och blir mer dill-lika högre upp. Frökapseln är mycket speciell, rund och tydligt fårad. Koriander självsår sig gärna där den trivs. 
 
Vildväxande koriander
Vildväxande koriander i södra Tyskland på mager ruderatmark. På blomställningen syns tydligt att det är en flockblomstrig växt. Lägg märke till de gröna frökapslarna som senare mognar till brunt och får en angenäm apelsinsmak.
 
Blomma koriander
Blomman tål att kikas närmare på, som knypplad spets med ljussrosa små stjärnor i mitten.
 
Växttyp: Ettårig kryddört.
Svårighetsgrad: lätt
Höjd: 40 - 90 cm 
Blomfärg: vit/ljusrosa
Jordmån: Mullrik och genomsläpplig. För krukodling är grönsaksjord ett bra val.
Näring: Klarar mager mark men ger betydligt bättre skörd i näringsrik jord. Gödsla med gräsklipp eller hönsgödsel. För kruka är Formulex en bra allroundnäring.
Vattning: Koriander har ganska klent rotsystem. Vattna vid torka, särskilt i början av odlingstiden.
Förodlas: Kan förodlas men enklast att direktså på odlingsplatsen.
Läge: Sol/halvskugga.
Odlingsplats: Kryddland, rabatt, utekruka, odlingslåda. Fungerar också bra i kruka inomhus med växtbelysning året om och i hydrokultur. Läs vidare i artikeln 10 kryddörter att odla inomhus.
Såtid: Direktsådd ute mars-sep. Eller sen höstsådd okt-nov för tidig groning året därpå. Läs vidare i Höstsådd av köksväxter. Inomhus året om.
Sådjup: 1 cm cm
Avstånd: 5 cm för enbart bladskörd, 20 cm för fröskörd
Radavstånd: 40 cm
Groningstemperatur: 15-25 °C
Groningstid: 1-4 veckor
Utvecklingstid: 2-4 veckor
Skörd: Juni-oktober/året om inomhus.
Förökningssätt: Frö
 

Så odlar du koriander

Koriander odlad i krukor
Koriander sås i omgångar så att man hela tiden har fräscha blad att klippa av.
 
  • Så direkt på växtplatsen från vår till höst. 
  • Fukta jorden, så ut och täck med ett torrt, smuligt lager jord.
  • Koriander trivs utmärkt i kruka, men kan också odlas i en markbädd. 
  • Så i omgångar, med två-tre veckors mellanrum, så att skördesäsongen blir lång. Till skillnad från till exempel persilja, bryter inte koriander nya blad efter nedskärningen.
  • Fiberduk driver på växttakten.
  • Vattna vid torka, koriander har klent rotsystem och gulnar vid vattenbrist.
  • Gallra genom att skörda, så att det blir ca 5 cm mellan plantorna för bladskörd och 20 cm om du vill att plantan ska gå i blom och ge frön.
  • Låt några plantor gå i blom och bilda frön. Frökapslarna har en läcker smak av apelsin. Låt också några frökapslar stå kvar - koriander självsår sig lätt, fröna gror våren därpå. 
  • Så och odla koriander inomhus året om. Fram till april behövs växtbelysning för att plantorna ska bli kompakta och fina.
  • Koriander är en utmärkt växt för hydrokultur. Läs om tips i artikeln Odla i vatten.

Sjukdomar och problem vid odling av koriander

Vanligen problemfri.

Gula blad och avstannad tillväxt

Beror vanligen på torka. Se till att jorden hålls fuktig. Det kan också vara näringsbrist. Ge hönsgödsel, ett rejält lager med gräsklipp eller ge flytande näring som Formulex.

Skörda och förvara koriander

Skörd av mogna frökapslar av koriander
För skörd av de goda frökapslarna väntar man tills de mognar och blir bruna, som till höger.

Skörda av bladen efter hand. När de övre bladen blir dill-lika skördas hela plantan, om man inte vill att den ska gå i blom. 
Tyvärr bryter inte stjälken nya skott efteråt, därför behöver man ha flera plantor på lut för en lång skördesäsong. De håller någon vecka i plastpåse i kylskåp. De kan också frysas in, som persilja.
 
Förkapslarna behöver torkas för att smaken ska komma fram och för att kunna lagras. Rätt tid för skörd är när de börjar blir ljusbruna. Svala somrar kanske de inte hinner mogna fram, då kan stjälkanra klippas av och frökapslarna eftermogna på en torr plats i en örttork.
 
 

Användning av koriander

Koriander är förmodligen världens mest användsa, färska krydda och Asiens och Nordostafrikas egen persilja. Den har använts som örtkrydda i minst 3 000 år, då man funnit korianderfrön i egyptiska gravar. 

Bladen används färska, ungefär som persilja, men har en helt annan, intensiv smak. Antingen älskar man den speciella smaken, men många tycker att det smakar såpa. Det sägs att personer som inte känner såpsmaken saknar ett enzym där denna nyans spjälkas fram. 
Framför allt är koriander given i asiatisk mat, särskilt i soppor, grytor och wokrätter ihop med vitlök och ingefära. 
 
I Sverige har man sedan vikingatiden använt de torkade fröna, som har en frisk pomerans, eller apelsinsmak. De mortlas och är goda i bröd och ger en härlig smak åt tonfiskröra, inläggningar och curry- och tomaträtter.
Fröna ger också smak åt likörerna Benedictine och Chartreuse och ingår i kryddblandningen garam masala.
 
Här hittar du alla våra frön till koriander.
 
Foto: Karin Elmberg, Stefan Iefnaer och Forest & Kim Starr.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2025 Organisationsnummer: 556855-2896