Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Kryddsalvia - Odling och fakta

Odling av kryddsalvia Tricolor I kruka

Fakta om kryddsalvia

Odling av kryddsalvia i kruka utomhus
Kryddsalvia är en användbar växt, både som krydda och prydnad. De vackra, lite ludna bladen är vintergröna och fina året om där den är härdig.
 

Kryddsalvia är en mångsidig växt, de vackra bladen är fina i både utekruka och rabatt. Och i köket är det en spännande, karaktäristisk krydda, oumbärlig i olivröran tapenade. 


Svenskt namn: kryddsalvia, salvia.

Vetenskapligt namn: Salvia officinalis, S. sclarea (muskatellsalvia). Av latinets salvare = bota och syftar på att det är en gammal medicinalväxt (därav artnamnet officinalis).

Familj: Lamiaceae, krans- eller läppblommiga plisterväxter.

Sorter: Salviorna kännetecknas av de mjuka, vackra, småludna bladen med stark doft. Det finns flera spännande och vackra sorter.  
Du hittar frön bland våra kryddväxter och örter och småplantor av kryddväxter i säsong.
 
Kryddsalvia
Vanlig kryddsalvia är den mest härdiga och kan övervintra utomhus i väldränerat läge till zon 5. 
 
Kryddsalvia Icterina gulgröna blad
'Icterina' lyser upp med gulgröna blad.
 
Kryddsalvia Tricolor
'Tricolor' får färgskiftningar i vitt och vinrött.
 
Mörkbladig kryddsalvia Purpurascens
Mörkt vinröda 'Purpurascens' har en lite kraftigare smak än arten.
 
Blommande muskatellsalvia
Muskatellsalvia, Salvia sclarea, är en odlingsvärd egen art av salvia. De högresta, drygt meterhöga, blomspirorna är mycket vackra med lilarosa, skimrande högblad. Både blad och blommor är aromatiska och kan användas till dryck och matlagning. Smaken är något mer fruktig än kryddsalvia - örten ingår som smaksättning till de Rhenländska muskatvinerna.
 
 
 
Botanik: Perenn, flerårig halvbuske med ursprung i Medelhavsländernas öppna, torra, kalkrika marker. Städsegröna, lite ludna blad.
 
Vildväxande kryddsalvia i Spanien
Vildväxande kryddsalvia på en grusig slänt i östra Spanien.
 
Blomman sitter högst upp på på raka, höga stjälkar i täta ax. Den är tvåläppig i rosa, lila eller vitt och en omtyckt pollenlämnare. 
Bladen är rika på eteriska oljor, framför allt ketonen tujon, vilket bidrar till att det är en frisk växt som inte angrips av varken skadedjur eller svampsjukdomar.
 
Kryddsalvia med lila blommor
Den vackra blomspiran är rik på nektar och en viktig pollenväxt - fjärilarna flockas under högsommaren.
 
Växttyp: Flerårig, halvförvedad och vintegrön kryddbuske.
Härdighet: Zon 2-5 i  väldränerad jord.
Svårighetsgrad: Lätt.
Höjd: 40-100 cm 
Blomfärg: Vit, rosa, lila.
Jordmån: Genomsläpplig, kalkrik, gärna med inblandning av sand eller grus.
Näring: Trivs med kalk, men annars måttligt näringskrävande. För mycket näring ger lös tillväxt med mindre smak och sämre övervintringsförmåga.
Vattning: Torktålig.
Förodlas: Ja, sås inomhus.
Läge: Sol/halvskugga.
Odlingsplats: Kryddland, rabatt, utekruka, stenparti, murar, odlingslåda. Gärna en upphöjd bädd så att överskottsvatten kan dräneras bort. 
 
Salvia Tricolor I kruka
Kryddsalvia, här 'Tricolor', stormtrivs i en rejäl utekruka. Men den kan också odlas i köket på fönsterbrädan. Läs vidare i 10 kryddörter att odla inomhus.
 
Såtid: Inomhus feb-apr. Direktsådd mars-juni.
Sådjup: 0,2 cm
Avstånd: 30 cm
Groningstemperatur: 20-25 °C
Groningstid: 2-3 veckor
Skörd: juni-oktober
Förökningssätt: Frö. Varma, långa somrar kan salvian självså sig. Sensommarsticklingar med klack, läs i Gröna kalendern augusti hur det går till.
 
Groddplanta av salvia
Självsådd liten groddplanta av kryddsalvia. Ta hand om småttingarna och plantera på lämplig plats. 

Odlingsråd för kryddsalvia

Odlad kryddsalvia i utekruka
Det går inte åt några stora mängder av kryddsalvia, det räcker med en planta till ett hushåll.
  • Så inomhus i såjord. Fröna är ljusgroende, fukta jorden, så ut fröna och täck med ett tunt lager vermikulit. Fram till april behövs växtbelysning för att plantorna ska bli kompakta och fina. I Odlingsskolan del 1: Frösådd finner du alla råd för att lyckas med starten.
  • När fröplantorna har fått några blad planteras de om till större krukor i ny såjord, som är porös och passar salvians behov.
  • Plantera ut på växtplatsen när frostrisken är över. 
  • Salvia trivs också inomhus på fönsterbrädan på en ljus men inte allt för gassande plats.
  • Salvia har små krav på växtplatsen, men det fina och ganska klena rotsystemet tål inte att stå blött. Se därför till att krukan eller marken kan dränera bort överskottsvatten. Blanda upp krukjorden med små lecakulor eller grovt grus för rätt textur.
  • I augusti kan salvia förökas med halvförvedade sticklingar, som med lavendel. 
  • Var försiktig med näring, en näve kogödsel på våren är tillräckligt. För mycket kväve ger lös bladväxt som ger svagare smak och sämre övervintring.
  • Beskär den övervintrande busken sent på våren, när frostrisken är över. Klipp ner plantan till ungefär 1/3 höjd. Klipp ovanför en utåtriktad knopp. Klipp också bort frostskadade, döda grenar intill stammen.
 
Beskärning salvia
Beskär salviabusken på våren genom att klippa in grenverket med ungefär två tredjedelar. 
  • Övervintringen kan vara ett bekymmer i kalla trakter, eller om man bara har tillgång till kompakt rabattjord. Krukodling är då ett bra alternativ. Övervitntra svalt och frostfritt. Läs om tips i artikeln Övervintra Medelhavsväxter.
ads

Samodling med kryddsalvia

Samodling med kryddsalvia och rosmarin
Salvia samsas gärna med likasinnade i en stor utekruka. Som här med rosmarin och timjan.

Salvia trivs ihop med andra växter med samma odlingskrav, väldränerad jord i ett soligt, varmt läge. Trevliga kryddgrannar är rosmarin och timjan. I en perennrabatt passar salvia med lavendel och kärleksört.

Salvia samordnad med kärleksört
Silverskimrande kryddsalvia är snygg ihop med kärleksört 'Herbstfreude'.

Sjukdomar och problem vid odling av kryddsalvia

En i stort sett problemfri växt.
 
Övervintring kan vara ett bekymmer om plantan står för blött och överskottsvatten inte kan rinna av. Det fintrådiga rotsystemet är mycket känsligt för väta. Å andra sidan har rötterna också svårt att tolerera svår barfrost.
En sträng vinter behöver därför plantan skyddas om inget snötäcke finns.
Krukodlad salvia behöver skyddas vintertid och stå svalt och frostfritt. I artikeln Övervintra Medelhavsväxter hittar du massor av tips.

Skörd och förvaring av kryddsalvia

Skörd av wryddsalvia
Salvia skördas genom att man klipper av stjälken en bit ner på busken. Det fungerar som en toppning, plantan bryter sedan nya skott.
 
Skörda kontinuerligt av skotten genom att klippa precis ovanför ett blad. Ju mer du klipper, desto fler skott bryter fram och plantan blir buskig och fin. Försommarens skott har lite mildare smak än de som kommer senare på säsongen.
Salvia lagras genom att torkas. Skörda på förmiddagen, när daggen torkat men innan solen börjar gassa. Då är innehållet av de smakrika, eteriska oljorna som högst. 
Antingen kan stjälkarna hängas upp i små knippen och torkas luftigt. Repa sedan av bladen. Eller kan bladen repas av och torkas i en örttork.
Förvara torkad salvia i mörka, lufttäta burkar.
 
Torkning av timjan
Torka stjälkarna luftigt i små knippen. Här med timjan till vänster.

Användning av kryddsalvia

Kryddsalvia i saltimbocca
Färsk salvia sätter karaktären på den klassiska, italienska kalvrätten saltimbocca.
 
Salvia är en given krydda i den härliga, provencalska olivröran tapenade. Den lite bittra smaken är god i rätter med lamm-, kalv- och fläskkött. Kryddsmör med salvia och rosmarin är gott till grillat lamm. Salvia är också perfekt i lantpaté med grönpeppar och oliver.
 
Salvia har använts som medicinalväxt sedan medeltiden i våra svenska klosterträdgårdar. Bladen är rika på flera eteriska oljor, framför allt ketonen tujon men också kamfer och cineol. Till de hälsobringande egenskaperna hör lindring av svettningar och mensvärk.
 
Fotbad med salvia
Ett avkok på salviablad hjälper mot svettningar och ger ett skönt fotbad för trötta fötter.
 
Foto: Zeynel Cebeci, Karin Elmberg och Salicyna.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2025 Organisationsnummer: 556855-2896