Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Ta rotskott från syrenhäck

Lila bondsyren Syringa Vulgaris
Den vanliga bondsyrenen Syringa vulgaris är en riktig klassiker och nästan ett måste i den gammaldags, romantiska trädgården.
 
Lilablommande bondsyren
 
Syrenen har vackra blommor som doftar gott. Bladen har en skön grön färg och beskär men den någorlunda regelbundet blir den tät och fin. Det finns många olika sorter att välja bland med vita till rosa, och lila till purpurfärgade blomklasar. De flesta är frodiga och lättskötta.

Användningsområden för syrener

Syrenen är mycket tålig och därtill väldigt användbar. Att plantera den som vind- och insynsskydd i rundad form som berså är nog den mest traditionella 'stug-växten' vi har här i Sverige.
Den är självklar i många häckar både mot omgivande grannskap och som rumsavdelare i trädgården och är jättefin också som solitär (planterad för sig själv).
Förutom som häckväxt eller solitär buske kan man stamma upp en planta så att den blir till ett litet träd.
En spännande lösning är plantera tre unga plantor tillsammans, stamma upp dem och fläta stammarna. Ett både vackert och exotiskt tillskott i trädgården!

Ta rotskott från syren

Syrenens enda nackdel är möjligen att den sprider sig sidledes med rotskott. Dessa rotskott är rätt enkla att mota genom att regelbundet köra över dem med gräsklipparen eller klippa eller rycka upp dem då och då. En lite planteringskant kan också stoppa dem så de håller sig på rätt sida.
 
Rotskott från syren växer ut i gräsmattan

Men de här rotskotten är också en tillgång och något som man kan ta tillvara för att t.ex. göra en ny syrenhäck. För den som inte själv har syrener med rotskott kanske det finns en granne eller någon i bekantskapskretsen som gärna vill bli av med några...

Förbered platsen för plantering av syren

Gräv och luckra jorden där häcken ska planteras 50-60 cm djupt. Syrener klarar sig med ganska mager jord, men blir finare och frodigare och växer dessutom lite fortare om den får mer näring så blanda gärna i lite kompost, eller välbrunnen ko- eller hästgödsel under grävningen.
Beräkna att det går ca 3 plantor per löpmeter. Är plantorna mycket små kan man plantera lite tätare än så.
 
 

Gräv upp rotskott

Välj inte allt för höga rotskott utan ta hellre de som är kortare än en halvmeter.
Högre rotskott är ofta kala nedtill och hos dem behöver man få med en större rotklump för att de ska klara av flytten och börja växa bra på sin nya plats.
Gräv med en spade eller lirka upp dem med en grep. Rotskotten sitter fast i utlöpare från de större plantorna och det kan behövas en sekatör för att klippa av utlöparen. 
Gräv ut ordentligt runt rotskottet så att det säkert följer med en rotbit med många små rottrådar. Utan dem klarar den sig inte.
En sådan här flytt är väldigt stressande för plantan. Är det många rotskott som ska grävas upp lägg dem vartefter i en hink med vatten. Hinner de torka innan de planteras och vattnas får de mycket svårare att återhämta sig.
 
Uppgrävda syrenskott väntar på plantering i hink med vatten

Plantera syrenskott

Lägg ut plantorna med önskat avstånd på den förberedda planteringsytan och gräv ner dem så de sitter på samma djup som de satt innan.
Tryck till jorden runt plantan men inte för hårt, bara så att den står stadigt.

Beskär nyplanterad syren

Klipp ner plantan i samband med palnteringen.
Det kan kännas lite trist att korta ner dem när man istället vill ha en högre häck men det har man igen.
Dels minskar mängden blad som den flyttade plantan behöver underhålla och dels uppmuntras plantan att producera sidoskott vilket gör att den kommer att bli tätare redan från början.
Med små plantor räcker det att bara klippa bort toppskottet, hos lite större plantor rekommenderas att klippa ner dem till 20-30 cm höjd. 
Klipp alltid några millimeter ovanför ett bladfäste.
 
Beskärning av nyplanterad syrenhäck

Vattna syrenhäck

Plantorna måste vattnas med en gång och sedan varannan var tredje dag under ett par veckor beroende på temperturen.
Följande period räcker det med vatten någon gång i veckan och sen bara om det är extremt torrt under en längre period. Vattna alltid länge vid varje tillfälle så att vattnet verkligen kommer ner ordentligt i jorden. Då söker sig rötterna nedåt istället för uppåt om bara det översta jordlagret blir blött.
Häckplanteringen ser inte särskilt imponerande ut första säsongen, men redan nästa år börjar den snygga till sig och på bara två-tre år har man fått en snygg och frodigt grön häck helt utan kostnad..
 
Nyplanterad syrenhäck från rotskott

Gödsla syren

Syrener behöver egentligen inget direkt näringstillskott. Lite gräsklipp, nedklippta blad från beskärningen och annat organiskt material kan vara smart att lägga kring plantorna som då samtidigt får hjälp med fuktigheten i jorden och indirekt jordförbättring när maskarna drar ner det organiska materialet i jorden.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2025 Organisationsnummer: 556855-2896