BLACK WEEK - Upp till 70% på odlingsfavoriter
Fakta & Råd

Bambu - odlingsråd

Bergbambu som häck
Den rasslande, vintergröna bambun hör till trädgårdens mest odlingsvärda växter. Sirligt elegant och frodig på samma gång. Dessutom lättskött och frisk.
 
Bergbambu planterad med björk
Bambuns skira väsen är snygg att kombinera med kontraster som formklippta växter eller som här en vitstammig himalayabjörk. En kombo som är vacker året om.
 
Det finns flera sorter med olika karaktär och användningsområde. Bambu kan användas som marktäckare, rumsdelare, häckväxt eller som tjusig solitär. Läs här om råd så att du väljer rätt. I vårt sortiment av prydnadsbuskar kan du handla din favorit.
 
ads
 

Fakta om bambu

Svenskt och vetenskapligt namn:
Dessa släkten förekommer i Sverige som odlingsvärda arter:
Bashania, bashaniabambu
Fargesia, bergbambu
Phyllostachys, kinabambu
Pleioblastus, grenbambu
Pseudosasa, splitcanebambu
Sasa, sasabambu
Sasaella, revbambu
Semiarundinaria, Narihirabambu
Yushania, himalayabambu
 
Botanik: Bambu är ett samlingsnamn för drygt 100 olika släkten med drygt 1 000 arter. Härstamningen är komplicerad och det råder stor oenighet kring släktskapen. 
 
Vildväxande bambu i Vietnam
De flesta bambuarter återfinns i Asien. Här en skog av kinabambu, Phyllostachys, i Vietnam.

Bambu är vildväxande på alla kontinenter utom Europa. De flesta arter finns i Asien. Den växer i båe tropiska trakter och i kalla, fuktiga bergsområden på höjder upp mot 3 000 meter. 
Botaniskt är bambu ett gräs med ihåligt strå (rör). Röret har ledknutor och bladen tunna höljen, slidor, som vissnar och faller till marken efter som. 
 
Stjälk av bambu med nod och bladslida
Kikar man närmare på röret syns släktskapet med gräs. Röret växer endast i längd under sitt första år – och blir sedan inte högre. Men som det växer! Särskilt i början av säsongen, då växttakten för en Phyllostachys i Sverige kan uppgå till 20 cm per dygn!
 
Tuvbildande arter växer i ruggar och sprider sig långsamt åt sidorna. Markspridande arter har underjordiska rotskott, rhizomer, som de snabbt sprider sig med. 
 
Blomma av bambu
Blomningen är oansenlig och sällsynt.
 
Bambun blommar sällan, men det händer ungefär var 70:e-100:e år. Vissa arter reagerar med att hela, eller delar av, plantan därefter dör.
Stor uppståndelse blev det för drygt 20 år sedan när kloner (genetiska kopior) av första bergbambun som togs till Europa i början av 1900-talet blommade samtidigt och dog därefter.
Den var insamlad av engelsmannen Ernest Wilson som uppkallade bergbambun efter sin dotter Muriel, Fargesia murielae. Idag hämtar man sticklingar från flera olika källor för att minska dylika risker.
 
Bambu med synliga rör
Gamla bamburör är vackra att använda i trädgården som stödpinnar.

Ett rör har en levnadstid på ungefär 10-20 år. Därefter dör det, men då finns flera fräschingar som tar vid. Huvuddelen av årets längdtillväxt sker i början av säsongen. Vid slutet av sommaren har röret nått sin slutliga höjd och kommande år växer det inte mer på höjden.

Vanliga släkten av bambu

Fargesia, bergbambu.

Bergbambu Dino
Bergbambun 'Dino' blidar vackra ruggar, perfekta för rumsbildning eller som vacker solitär.
 
Härstammar från Himalaya och är känsligt för torka. Trivs därför bäst i halvskuggigt läge men klarar sol om jorden är fuktighållande. Vanlig bergbambu, F. murielae ett mjukt, överhängande växtsätt.
Bladen utvecklas andra året efter att röret bildats. Glansbambu, F. nitida, har ett mer upprätt växtsätt och mindre blad än bergbambu. Härdigt till ca -25 grader.

Phyllostachys, kinabambu

Kinabambu phyllostachys
 
Ett gracilt släkte med mycket vackra rör som framträder tydligast på vintern. Fina att stamma upp. Är naturligt anpassad för långa, varma somrar och trivs därför bäst på en varm och skyddad plats. 

Pleioblastus, grenbambu

Gulstrimmig grenbambu
Gulstrimmig grenbambu, Pleioblastus viridistriatus, är självlysande i silande ljus.

Ofta låga, buskiga bambu-arter som sprider sig med underjordiska rhizomer. Utmärkta marktäckare. Trivs i näringsrik och fukthållande jord.

Sasa, sasabambu

Sasabambu
 
Buskigt växtsätt och breda, vackra blad. Robusta och sprider sig med rotskott till täta bestånd. Sasa kommer av japanskans ’ännu smalare’ och syftar på de tunna rören. Trivs i skuggiga lägen och är härdiga ner till -25 grader.

Odlingsråd för bambu

Svårighetsgrad: lätt

Härdighet: Svårt att exakt ange, då många faktorer spelar in för bambuns vinteröverlevnad. Till exempel jordart, vinterns längd, vind och eventuell vinterfukt. Jo-jo-växlingar i temperatur och nederbörd påverkar också. 
 
Bambu på vintern
Bambuns rör har ett stort skönhetsvärde, som särskilt framträder på vintern. Kinabambun gul sicksackbambu, Phyllostachys aureosulcata f. aureocaulis, kan bli upp emot fem meter. Härdigt till -20 grader. Sicksackbambun behåller dessutom bladen öppna och inte ihoprullade under vintern.
 
Skydda den nyplanterade bambun med vintertäckning som täckbark eller lövkompost. Det gäller framför allt första åren, innan den etablerat sig ordentligt.

Läge: Vindskyddat, då bambun är känslig för uttorkning. Silande ljus i vandrande skugga är idealet för de flesta arter. 

Plantering: Bäst under våren (särskilt i kalla trakter) eller sensommaren. Den etablerar sig snabbt och är konkurrenskraftig mot ogräs men har ytliga rötter. Plantera i en rejäl grop och täck marken runt om med organiskt material som barkmull eller kompostjord.
 
Plantering av bambu
Barkmull är perfekt vinterskydd för nyplanterad bambu, här en söt liten låg bergbambu, 'Tiny'.
 
Näring/jord: En mullrik, genomsläpplig mineraljord är idealet. Bambu tål inte att stå blött. Tillför organiskt material kontinuerligt genom marktäckning av gräsklipp, barkmull med mera. Det fungerar både som avdunstnings- och vinterskydd. OBS! När mikrolivet bryter ner barkmullen åtgår kväve, varför detta bör tillsättas jorden för att inte plantan ska drabbas av kvävebrist.
 
Bladgödsling av bambu med kisel av fallna blad
Bambun bladgödslar sig själv med kisel, som är nödvändigt för stammarnas stabilitet. Låt därför gamla bladrester ligga kvar.

Bambu är inte näringskrävande men växer frodigare med tillförsel av kväve som gräsklipp eller hönsgödsel. Bambu är beroende av kisel, som finns rikligt i nässlor och åkerfräken. Fallna bladrester är kiselrika och ska ligga kvar på marken för att multna. 
 
Vatten: Vattna rikligt under etableringen. Därefter är bambun torktålig. Vattna vid extrema torkperioder, då man ser att bladen rullas ihop för att minska avdunstningen.
 
Beskärning: Behöver ingen beskärning. Gamla, torra grenar gallras bort och kan användas i trädgården som stödpinnar eller till insektshotell. Odlas bambu som häck kan den klippas under senvåren för rikligare förgrening. 
 
Bambupinnar som insektshotell
Gamla, bortklippta bamburör kan användas som stödpinnar och insektshotell.

Bambu är också vacker att stamma upp. Då klipps de nedre bladen kontinuerligt bort under växtsäsongen. 

Ohyra/sjukdomar: Vanligen frisk och bekymmersfri. Jättepandan livnär sig enbart på färska bambuskott!
 
Förökning: Föröka genom att dela rotklumpen eller ta rotskott. Bästa tiden är på våren.

Användning av bambu

Bambu hör till jordens mest användbara växter; som byggnadsmaterial, prydnadsväxt, föda, bränsle, möbler, papper, kläder mm.
All bambu är ätlig, man skär av de unga, späda skotten. Skala och skiva samt förväll ca 15 minuter i lättsaltat vatten.
 
Olika färger på stammar av bambu
Bamburören kan vara fantastiskt vackra och kommer bäst till sin rätt vid uppstamning. Från vänster bergbambu 'Red Panda', gul sicksackbambu och bergbambu 'Red Zebra'.
 
Som trädgårdsväxt finns ett stort användningsområde, då bambun kan växa både som marktäckande, högrest och utbrett. Plantera gärna där du ofta vistas, så du hör det vilsamma rasslet.

Bambu som solitär

Uppstammad bambu
Det är enkelt och effektfullt att stamma upp bambun genom att avlägsna de nedre bladen.
 
Det är snygt att plantera högrest bambu i rabatter eller intill uteplatsen. Plantera gärna ihop med formklippta växter, som buxbom eller idegran för kontrastverkan med bambuns skira karaktär. Andra fina kombo-växter är prydnadsgräs och japanska lönn.
Bambuarter med vackra rör är vackra att stamma upp. Särskilt inom kinabambun framträder det skira och luftiga på ett fint sätt vid uppstamning.
 
Bambu Maasai
Högresta bergbambun 'Maasai' framträder bäst som solitär.

Bambu som häckväxt

Bergbambu som häckväxt
Friväxande bergbambu funkar både som hög häck och rumsdelare.
 

 
Bambu är en utmärkt häckväxt, som ger ett tätt insynsskydd åter om. De fungerar också perfekt som rumsavdelare i trädgården. Som häckväxter funkar många arter inom Fargesia- och Phyllostachys-släktena.

Bambu som marktäckare

Gulstrimmig grenambu som marktäckare
Den gulstrimmiga grenbambun är en livfull marktäckare.
 
Välj arter som sprider sig med underjordiska utlöpare, rhizomer. De bildar snabbt vintergröna, vackra mattor. Utvecklas bäst i vandrande skugga då vårvintersolen annars kan torka ut bladen.
Passande släkten är Sasa, Sasaella, Phyllostachys, Pleioblastus och Pseudosasa.  

Bambu i kruka

Krukodlad bambu i trädgård
Glansbambu i fint sällskap med krukodlade funkior, Hosta.

Vill du ha bambu i uterummet, på balkongen, uteplatsen eller odla en sort som inte är vinterhärdig? Då är krukodling ett bra alternativ. De flesta arter trivs i kruka men det krävs lite pyssel med vatten och näring. 
  • I varma miljöer, som uterum, välj Phyllostachys-bambu som klarar värmen bäst.
  • Välj rejäla, stora krukor med dräneringshål. 
  • Använd en mullrik kvalitetsjord med vattenhållande förmåga som rosjord
  • Ge långtidsverkande näring på våren, som Allgödsel.
  • Plantera om ungefär vart tredje år

Övervintra bambu i kruka

Rötterna är mer utsatta för kyla i krukan. Skydda mot kylan genom att ställa krukan i lä och täck med isolerande material. Vi har flera bra produkter som underlättar övervintring. I artikeln 12 tips för övervintring av växter i kruka får du fler råd för att lyckas.
 
Foto: Karin Elmberg, Iverde m fl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896