Hortensior har dessutom ett frodigt och vackert bladverk. Vi har ett fint sortiment av hortensia som är en lättodlad växtgrupp om du bara kan erbjuda en mullrik, fukthållande jord. Vi har också ett stort sortiment av andra vackra prydnadsbuskar.
Fakta om hortensia
Namnet betyder fuktälskande och berättar hur växten vill ha det. Det svenska namnet hortensia betyder ’från en trädgård’.
Dessa trevliga arter trivs i svenska trädgårdar:
Hortenisa, Hydrangea macrophylla
Vidjehortensia, H. arborescens
Vipphortensia, syrenhortensia, H. paniculata
Purpurhortensia, H. serrata
Sammetshortensia, H. aspera ssp sargentiana
Hortensior har två sorters blommor, som kan finnas på samma stängel. Dels de färgstarka, så kallade skyltblommorna som är sterila. I mitten sitter de små, oansenliga fertila blommorna.
Så odlar du hortensia
Plantera hortensia
Skötsel av hortensia
Berika med kogödsel varje vår för riklig blomning. Se upp med för mycket kväve som ger mer blad och skott på bekostnad av blomningen.
Beskärning: Behöver ingen beskärning. Frostskadade grenar gallras bort under senvåren. Klipp ovanför en utåtriktad knopp en bit ner i busken. Se upp så att inte fjolårets blomknoppar klipps bort bara.
Föryngringsbeskärning kan göras under vårvintern genom att gamla grenar tas bort nere vid marknivån.
Ohyra/sjukdomar: Vanligen frisk och bekymmersfri.
Övervintra hortensia
För krukodlad hortensia tål rötterna några minusgrader men inte sträng kyla. Läs i artikeln Övervintra växter i kruka om tips för vinterskydd.
Användning av hortensia
Hortensia i plantering
Även om hortensian är praktfull på egen hand är det också en suverän kombo-växt med till exempel prydnadsgräs, lökväxter och perenner. Buskarna trivs också i det silande ljuset från höga träd som ger en sur jordmån, som bok, ek, tall och lönn.
Hortensia som krukväxt
Vanlig hortensia trivs utmärkt i utekruka på balkong eller altan. Man får lite merarbete med vattning bara. Bor du i kalla trakter kan krukan ställas svalt, mörkt och frostfritt vintertid. Läs vidare i artikeln 10 tips för hortensia i kruka.
Hortensia som häckväxt
Hortensior är med sin frodiga karaktär och långa blomningstid härliga häckväxter. Välj art efter höjden du önskar. Häcken ska vara friväxande, annars klipper man bort blomknopparna.
Hortensia som klätterväxt
Arrangemang med hortensia
Blombollarna förblir vackra som torkade och håller under väldigt lång tid.
Få blommor är så vackra och hållbara i vas som hortensior. De fyller ut och är lätta att kombinera med till exempel prydnadsgräs. Skär ett långt snitt i stjälken med vass kniv. Tag bort så mycket blad som möjligt, de kan ruttna i vattnet och blommorna står längre utan bladmassa.
Olika arter av hortensia
Hortensia, H. macrophylla.
På senare år har det kommit sorter med stjärnlika blommor, som ’Fireworks’.
Sorter med flack, fat-lik blomställning kallas Teller-hybrider (tyska för fat).
Klätterhortensia, H. anomala ssp petiolaris.
Klätterhortensia är en av våra bästa klätterväxter; snygg i alla skeden då också grenverket är vackert knotigt och de intorkade blomställningarna pryder hela hösten.
Purpurhortensia, H. serrata
Sammetshortensia, H. aspera ssp sargentiana.
Sammetshortensian är släktens elegant med finludna blad och gracila blommor.
Vidjehortensia, H. arborescens
En Nordamerikansk art. 'Annabelle' är funnen vildväxande i Illinois för drygt 100 år sedan. En av de tåligaste hortensiorna.
Blommar på årsskotten med stora bollar från juli in i september. De skiftar färg från limefärgade knoppar till vita som fullt utslagna. Vidjehortensian har ett lite glest växtsätt och blir finast några i en grupp eller som häck. Härdig till zon 4.
Vipphortensia, syrenhortensia, H. paniculata
Syrenhortensian är en storvuxen art som får konformade, rosavita blomställningar från slutet av juli till långt in på hösten. Mest känd är sorten ‘Grandiflora’.
Vipphortensian är tålig och klarar att växa i soligt läge. Den kan stammas upp till ett vackert träd. ’Kyushu’ är en gammal, japansk rikblommande sort. Härdig till zon 5.
’Limelight’ får ovanligt limefärgade blommor med rosa schatteringar efter hand som blommorna vissnar.
Foto: Karin Elmberg, Iverde, Derek Ramsey, Linda Sandström och Marco Schmidt.