Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Odla rosor

Klätterros i träd - LS
 
Få växtslag har en sådan bredd i sin utbredning som rossläktet. Vresrosen, Rosa rugosa, kan växa i Norrlands mest karga lägen medan många ljuvliga klätterrosor måste odlas på en skyddad plats i zon 1. 
Dessa odlingsråd gäller generellt för de flesta rosor. Eftersom rosen kan bli mycket gammal och bara blir vackrare med åren är det väl värt att bemöda sig lite i början för att ge den nya invånaren de bästa förutsättningarna hemma hos dig.

Odlingsråd för rosor

Rosor klättrar i träd - LS
 
Att välja rätt sort från början är förustättnigen för en ro(s)givande trädgård. Satsa på friska sorter, till exempel om du önskar en röd klätterros är ’Flammentanz’ rätt val medan ’Heidelberg’ lätt drabbas av svampsjukdomar som bladfläcksjuka.
 

Jord till rosor

En frisk jord är förutsättningen för livskraftiga rosor. Rosor har ett kraftigt rotsystem och söker sig på djupet. Därför har jordmånen inte så stor betydelse när det gäller fukt, även om lerhaltiga jordar ger en frodigare tillväxt då de kan hålla mycket vatten och näring. En mager jord kan förbättras med rosjord, brunnen kogödsel eller kompost vid plantering.
 
Rossläktet är dock känsligt för jordtrötthet. Det innebär att vid en växtplats där det tidigare vuxit växter ur Rosaceaefamiljen är jorden utarmad på specifik näring och att vissa skadegörare som nematoder ansamlats som angriper unga, nya rötter. Men det går att åtgärda om du inte kan välja en annan plats. Gräv ut planteringsgropen rejält och fyll på med ny rosjord. Tillsätt också MycorDip som ger jorden en kickstart av nyttigt mikroliv som kommer att etablera sig.
 
 

Läge för rosor

Välj om möjligt en solig eller halvskuggig plats. Sätt inte rosen för nära husgrunden där det är alldeles för torrt och gassande.
Färger uppfattas olika beroende på ljuset. Varma färger som gult och rött glöder vackrast i sol medan rosa och lila skimrar finast i halvskugga. Vitt passar i alla ljuslägen. 
 

Gödsla rosor

Vänta med att gödsla tills rosen etablerat sig och man ser att det är fart i tillväxten. En mager jord kan behöva boostas med allmän gödsling, men var försiktig med för mycket kväve som ger mera skott och blad på bekostnad av blomningen. Komposterad kogödsel är bra rosnäring som gynnar blomning och god tillväxt. Kiselrika gödselmedel stärker rosen mot svampsjukdomar som bladfläcksjuka. Nässlor är rika på kisel och kan gärna strösslas kring plantan. Gödsla under vår och tidigsommar, men inte senare än början av juli då rosen behöver lång tid för att mogna av inför vintervilan.
 

Beskära rosor

Beskärning ger rikligare blomning och kraftigare växtsätt. Läs mer här om att Beskära rosor.
 

Ohyra och skadedjur på rosor

Många skadedjur gillar tyvärr rosor. Bästa boten är en lummig trädgård där fåglar trivs som håller efter bladlöss och steklar. Har du besök av larver, läs här för att reda ut om de är snälla eller gör skada.
 

Samodla med rosor

Rosor är sällskapssjuka och trivs med partners i olika nivåer. Perenna marktäckare som lammöron skyddar mot avdunstning. Doftande lavendel sägs mota bladlöss och lökväxter ur det vackra Fritillariasläktet avskys av rådjur. 
 
Foto: Linda Sandström
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2025 Organisationsnummer: 556855-2896