Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Plantera prydnadsträd

klotrobinia-Robinia-pseudoacacia
Prydnadsträd är trädgårdens främsta prydnad. Ett praktfullt träd ger karaktär året om och kan inte ersättas av något annat. Välj noga och bädda väl för den nya klenoden så får du ett lättskött blickfång för överskådlig tid. 
 
Eukalyptusvide - LS
 
Trädgård – det hörs ju på namnet att träden är huvudnumret. Här vackra eukalyptusvide 'Hakuro Nishiki'

Plantera prydnadsträd

Råd före plantering

  • Innan du väljer placering, kolla upp hur stort trädet blir när det är i sin fulla prakt. En liten blodbok på 1.5 meter kommer att få en krona med en diameter på minst 15 meter och höjd över 20 meter när det är som ståtligast. Det är sorgligt att behöva stympa träd genom beskärning eller ännu värre tvingas fälla dem.
  • Nyblivna husägare vill gärna få in ljus och sol överallt på tomten. Men vandrande skugga och silat ljus är en enorm tillgång och skönt för både människor och andra växter. Plantera därför gärna så att den vandrande skuggan hamnar när och där du önskar. Kanske vill ni ha kvällssol men gärna lite skuggigt mitt på dagen? En trädkrona är också användbar för skuggning av växthus. Hela vinterhalvåret är trädet avlövat och skuggar ingenting medan lövverket skyddar för solgass under högsommaren. 
  • Lövverket skapar på sikt också lä, skärmar av ljud och ger en behaglig, skyddad miljö. Därför är en trädrad mot en trafikerad gata en smart placering, gärna ihop med en lägre häck.
  • Mindre prydnadsträd är eleganta att plantera i grupp om tre, eller som en liten allé upp mot entrén, längs tomtgränsen eller som inramning till garageuppfarten. 
 
KLotrobinia Robinia pseudoacacia
En gruppering med mindre träd blir harmoniskt och ger karaktär. Dessutom en vacker struktur också under vinterhalvåret. Här klotrobinia, Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera'
 
  • Se till att marken där trädet ska stå är väl dränerad så att inte vatten blir stående på vårarna eller länge efter skyfall. Det tyder i så fall på en kompakt jordsula längre ner i marken vilket kommer att hindra trädens rötter för att spridas neråt. Dessutom blir det snabbt syrebrist i jorden om vatten blir stående.
  • Rätt härdighet ger trädet förutsättningar att bli långlivat. Chansa inte på odlingszonen om det är gränsfall. Det är skillnad med en buske eller perenn som enkelt kan både vinterskyddas eller ersättas om en sträng vinter skulle fördärva växten.
 

Råd vid plantering 

  • Ställ krukan att dra vatten någon timma före planteringen så att rötterna är saftspända.
  • Gräv en rejäl grop, något djupare än trädets planteringsdjup. Förbättra i botten med antingen upp och nervända grästorvor eller planteringsjord av god kvalitet som rosjord som innehåller lite lera.
 
Plantering av prydnadsträd grävning
 
 
  • Lirka loss krukan och kontrollera så att inte rötterna ligger som en kaka i botten. Klipp i så fall in dem rejält med en vass sekatör. Det kallas wounding (”sårning) och kommer att locka rötterna att förgrena sig i stället för att fortsätta växa i en så kallad rotsnurr.
  • Ställ ner trädet och fyll på med jord av god kvalitet. Rosjord passar för de flesta prydnadsträd. Den innehåller vattenhållande lera och långtidsnäring. Marknivån ska hamna på samma ställe som trädet stått i krukan. För djup plantering hämmar trädets tillväxt som stannar av. För grund plantering torkar ut stambasen och det översta rotsystemet
  • Vattna rejält så att jorden får kontakt med rötterna. Jorden sjunker nu ihop, fyll på med ytterligare jord så att marknivån blir rätt. 
  • Stötta eventuellt med en rejäl pinne eller käpp. Använd uppbindning med elastiska band så att inte stammen riskerar att strypas när trädet växer. 
 
Höga träd eller träd med vek stam behöver stöddning. Använd rejäla käppar och elastiska snören. Till höger: nya blodboken redo för sitt nya hem.
 
  • Se till att gräsmatta eller ogräs hålls borta i en sektor på ca 1 m från stammen. Täck gärna den bara jorden med gräsklipp eller annat växtmaterial som hindrar avdunstning, håller jorden lucker och ger lite näring och mull när det bryts ner.
  • Första säsongen behöver trädet vattnas, sällan men rejält är bästa metoden. Vattnet ska tränga längst ner i planteringsgropen,  småskvättar ger ytliga, klena och bortskämda rötter. På sikt ska trädet klara sig själv då rötterna kommer att söka sig utåt både på djupet och åt sidorna. En tumregel är att trädets rotstystem sträcker sig lika lång ut åt sidorna som kronan sträcker sig. Undantag är träd med pålrot, som tall, som istället specialiserat sig på en mycket djup huvudrot.
  • Om vilt som rådjur, älg och gnagare härjar i trakten är unga träd smaskens, särskilt vintertid. Skydda stammen med stamskydd första åren. Läs mer om tips för att Skydda växter mot rådjur och vilt.
  • Den första tiden behöver trädet ingen näring, det kan tvärt om skada de unga rötterna. Men när man ser att det börjar bli fart i tillväxten kan man gödsla med allgödsel mellan maj-början av juli de första åren. Äldre träd behöver ingen näring.
 
Foto: Karin Elmberg, Lena Ljungquist och Linda Sandström.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2025 Organisationsnummer: 556855-2896