Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Blekselleri, bladselleri - Odling och fakta

Odling av selleri i pallkrage

Fakta om blekselleri och bladselleri

Odling av stjälkselleri i pallkrage
Den frodiga sellerin växer i robusta ruggar med en lång skördesäsong.


Selleri delas in i tre typer av grödor. Blekselleri (även kallad stjälkselleri) och bladselleri är snarlika och odlas på samma sätt. Rotselleri är en rotfrukt, som odlas annorlunda och inte tas upp här.


Svenskt namn: Blekselleri (även kallad stjälkselleri och snittselleri) och bladselleri.

Vetenskapligt namn: Apium graveolens Dulce-gruppen = blekselleri, A. graveolens Secalinum-gruppen = bladselleri.

Familj: Apiaceae, flockblommiga, eller selleriväxter.

Sorter: Man skiljer på två sortgrupper. 
 
Bladselleri får smala stjälkar men desto rikligare med frodiga, välsmakande och finflikiga blad. Dessa skördas under hela odlingssäsongen, som persilja. Bladselleri är köldhärdig ner till ca -5 grader.

Blekselleri får kraftiga, krispiga stjälkar och man använder både stjälk och blad. Det finns så kallat självblekande sorter och sorter som behöver blekas under slutet av odlingstiden (se nedan under odlingsråd). Under Frö till köksväxter hittar du våra sorter. 
 
Sorter av blekselleri
Röd blekselleri 'Giant Red' är både vacker och god. Till höger traditionell blekselleri 'Green Sleeves'.
 
Bladselleri i odlingsland
Bladselleri 'Gewone Snij' får friskt gröna, finflikiga blad att skörda av från våren och långt in på höstkanten, då den är köldtålig.
 
ads

Botanik: Två-årig ört och strandväxt som är vildväxande kring Medlehavsländerna. Den kan också påträffas vid kusttrakterna i Sydsverige. 
 
Vildväxande selleri med blomma
Den vildväxande sellerin sträcker sig upp mot en halvmeter och blommar andra året. Selleri är en egen familj med söta, små vita blommor i miniflockar.
 
 
Växttyp: två-årig kryddört.
Svårighetsgrad: medel
Höjd: 40 - 60 cm 
Blomfärg: vit
Jordmån: Mullrik och genomsläpplig. För krukodling är grönsaksjord ett bra val.
Näring: Behöver näringsrik jord. Gödsla med gräsklipp, tångextrakt eller hönsgödsel. För kruka och hydrokultur är Formulex en bra allroundnäring.
Vattning: Vattna vid torka, särskilt i början av odlingstiden. Önskas riktigt krispig stjälkselleri behöver jorden hållas jämnfuktig.
Förodlas: Ja, att föredra då kulturtiden är lång.
Läge: sol/halvskugga.
Odlingsplats: Kryddland, köksland, utekruka, odlingslåda. Bladselleri kan också odlas inomhus med växtbelysning året om och i hydrokultur
 
Krukodlad bladselleri
 
Såtid: feb-apr
Sådjup: 0,2 cm 
Avstånd: ca 25 cm
Radavstånd: 40 cm
Groningstemperatur: 15-25 °C
Groningstid: 1-4 veckor
Utvecklingstid: från 12 veckor
Skörd: juni-november/året om inomhus.
Förökningssätt: frö
 

 

Odlingsråd för blekselleri och bladselleri

Småplantor av selleri
 
 
  • Så inomhus i såjord. Täck fröna endast ytligt med vermikulit, de är ljusgroende. Håll fuktigt under groningstiden. Täck gärna med en genomskinlig kupa till odlingstråg för ökad luftfuktighet.
  • Plantera om i småkrukor i näringsrik grönsaksjord när groddplantan fått några blad. Ställ krukorna ljust och lite svalare, gärna kring 16 grader för kompakt växtsätt. Använd gärna växtbelysning för odling ca 12 timmar under dagen.
  • Plantera ut när nattemperaturen når 12 grader, annars kan plantan lockas att börja blomma och upphör då med att bilda vegetativa skott (så kallad stocklöpning).
 
Utplantering av selleri
 
  • Använd gärna fiberduk, som driver på växttakten.
  • Vattna vid torka, selleri trivs inte att stå för torrt. Blekselleri behöver mycket vatten för att bli läckert krispig. Sellerisläktet är en strandväxt och tål att vattnas med saltvatten. Läs vidare i artikeln Växter som kan vattnas med saltvatten.
  • Blekselleri planteras i ca 15 cm djupa fåror. Efter hand som plantan sträcker på sig, kupar man över jord.
  • Täckodla  om möjligt under hela kulturtiden, det ger både näring och håller jorden fuktig. Tång är idealiskt, liksom gräsklipp. 
  • Önskar man riktigt spröd och mild blekselleri ska stjälkarna blekas från augusti genom att mörkläggas. Antingen föser man upp jord kring stjälkarna, Eller trär man över en mörk kupa (så kallad klocka) med hål upptill, eller en avlång konservburk utan botten som träs över plantan. Ett tredje alternativ är att klä in stjälkarna med mörk plast. Blekningen pågår fram till skördedags efter ungefär en månad. 
Lerklocka för blekning av selleri och rabarber
Det finns speciella klockor för blekning av selleri, rabarber och vissa kålväxter som bildens strandkål.
 

Samodling med blekselleri och bladselleri

Det är perfekt att odla andra, mer snabbväxande grödor i samma familj intill sellerin. Det förenklar växtföljden, så att man inte blandar in kålväxter (som rucola och andra sanbbväxande bladgrönsaker). Samodla därför gärna med dill och persilja som ingår i den flockblomstriga familjen. Läs mer i artikeln Så fungerar växtföljd.

Sjukdomar och problem vid odling av blekselleri och bladselleri

Vanligen problemfri.

Gula blad och avstannad tillväxt

Beror vanligen på torka. Se till att jorden hålls fuktig. Det kan också vara näringsbrist. Ge hönsgödsel, ett rejält lager med gräsklipp eller ge flytande näring som Formulex.
 

Fula gnag och gångar i stjälkarna

Selleriflugan eller morotflugans larver har varit i farten. Använd fiberduk redan från planteringen.

Skörd och förvaring av blekselleri och bladselleri

Skörd av blekselleri
De krispiga stjälkarna kan skördas under lång tid.

Blekselleri bryts loss nere vid stambasten och skördas efterhand, man skördar de yttre först. De kan snabbstekas och frysas in. 
 
Bladselleri skördas efter hand, genom att knipsa av en stjälk vid stammen. De håller någon vecka i plastpåse i kylskåp. De kan också torkas eller frysas in, som persilja. Det kommer kontinuerligt nya skott och stjälkar.
Är plantan lite medtagen framme i augusti kan den kapas, så att nya, fräscha skott bryter fram att skörda av under hela hösten.

Användning av blekselleri och bladselleri

Waldorfsallad med blekselleri
En fräsch sallad med blekselleri, blåmögelost, päron och valnötter.
 
 
I Sverige har vi odlat och njutit av blekselleri sedan 1700-talet. Både blad- och stjälkselleri används flitigt i det asiatiska köket. Stjälkselleri kan avnjutas både färsk i fräscha sallader och snabbstekt i wokrätter. 
 
Bladselleri används som persilja, men har en betydligt mer intensiv smak. Den är härlig att hacka ihop med vitlök och tomat och servera med god olja och balsamicovinäger på en bruschetta.
 
Bladselleri i grönsakshack med tomat och vitlök
Bladsellerins härliga smak kommer väl till sin rätt i ett grönsakshack med tomat, vitlök och god olja.
 
 
Foto: Karin Elmberg, Rasbak och Szabi.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2025 Organisationsnummer: 556855-2896