Också många blomsorter trivs med höstsådd, passa också på att blanda ner lite blomfrön i all grönskan!
Tricket är att så sent för att fröna inte ska hinna gro och få problem att övervintra som späda plantor. Oktober-november är lagom, förutsatt att marken inte blivit stelfrusen. Kylan och fukten ser nämligen till att stratifiera fröna så att de gror lätt när ljuset återvänder. Stratifieringen är en naturlig mekanism som innebär att fröet inte ska gro för tidigt då den lilla groddplantan skulle gå under av kyla. En period av kyla och fukt sänder signaler till fröet att gro och spira först när ljuset återvänder på vårkanten.
Köksväxter för höstsådd
Läs på fröpåsen om din favorit fungerar att så på hösten. Chansen är stor, eftersom många köksväxter hör hit. De här växtslagen lyckas garanterat.
Örter
Dill, persilja, piplök, kinesisk gräslök, koriander och gräslök.
Flockblomstriga köksväxter som dill och persilja trivs med höstsådd. Likaså många lökväxter som gräslök. Härligt att skörda egna örter tidigt på försommaren!
Grönsaker
Det är en stor fördel att så kulturer med lång utvecklingstid som palsternacka (tv) och svartrot (th)på hösten så att de kommer igång tidigt på vårsäsongen. I mitten ramslök som kommande år självsår sig när den väl etablerat sig.
Bonus till köksväxterna
Så någon blomma till all grönskan! Frö till vallmo, sömntuta och ringblomma gror lätt våren därpå och är dessutom enkla att ta egna frön av.
Tips för höstsådd av köksväxter
- Tänk på växtföljden, så att du sår på rätt ställe. Eller så i pluggbrätte så har du allra bäst koll och kan ställa sådden skyddat. Till exempel kan brättet bäddas ner intill komposten eller grävas ner i marknivå.
- Så på det djup som anges för varje växtslag.
- Markera tydligt var och vad du sått – man glömmer fort.
- Täck gärna med fiberduk, löv eller växtrens så att inte fåglarna kommer åt fröna. Duk och täcke bidrar också till en tidig vårstart och skyddar mot uttorkning.
- Gödsla inte nu, utan vänta till våren när tillväxten satt igång.
- Vissa sorter kan hinna gro i alla fall om vädret blir oväntat varmt. Det brukar inte vara någon fara, täck dem med extra tjock odlingsduk och strössla torra löv kring småplantorna som extra skydd.