Vissa växtslag har en längre utvecklingstid vilket gör att det är lämpligt att förodla dem inomhus för att hinna ge en fullgod skörd.
Här hittar du vårt stora sortiment av fröer.
Läs om blommor som också behöver vintersås i Sommarblommor att så tidigt.
Läs om blommor som också behöver vintersås i Sommarblommor att så tidigt.
Tips för tidig sådd av köksväxter och bär
Några tips för tidig vintersådd:
- På fröpåsen står all information om hur sådden går till. Men beroende på var du bor skiljer det flera veckor på när det är dags för utplantering. Räkna baklänges och försök tima in hur många veckor som behövs för att ha en färdig planta för utsättning i dina trakter. Generellt, om vi utgår från Svealand, dras tre veckors tidigare utplantering ifrån för Götaland medan tre veckor läggs till för senare utplantering i Norrland.
- Så fort groddplantan visar sig behövs växtbelysning fram till april. Det ger en robust och stadig planta.
- Försök också hålla lite svalare temperatur, 15-20 grader, efter groningen. Det medverkar också till ett kompakt växtsätt.
- Plantera om i större kruka med näringsrik jord när plantorna fått några blad och rotat sig. Det kallas omskolning och främjar rotningen och snabbar på tillväxten. Man tjänar alltså ingenting på att börja med en för stor kruka. Läs vidare i Omskolning av småplantor hur det går till.
Köksväxter och bär att så tidigt
Det här gänget är trögstartade och behöver flera månader på sig för att växa sig till fina plantor att plantera ut när frostrisken är över. Starta sådden redan i januari-februari.
Aubergin, äggplanta
Aubergin är en härlig växt att göra mycket gott av som grillad, pizza, moussaka och mustiga röror. Läs mer om att odla aubergine.
Chilipeppar
Har man väl fastnat för chilifrukternas häftiga smak går det inte att sluta. Och det finns så många härliga sorter. Chilifröet behöver värme för att gro - fler tips i Faktabanken om chili.
Jordgubbar och smultron
Att fröså jordgubbar och smultron är ett enkelt sätt att snabbt få många plantor och komma över lite ovanliga sorter. Framför alt de nya, ampeljordgubbarna med skörd hela sommaren! Fler tips i Frösådd av jordgubbar i Faktabanken.
Kronärtskocka och kardon
Kronärtskockan är kungen i köksträdgården med pampiga högresta blomstänglar. Den nära släktingen kardon är också mycket odlingsvärd. Läs mer om att Odla kronärtskocka.
Paprika
Hemodlad paprika får en mycket söt smak och krispig konsistens. En lång skördesäsong är också ett stort pluss. Här finner du goda Odlingsråd för paprika.
Persilja
Persilja är ett måste i köket att nypa av på nära håll. Här slätbladiga klassikern persilja 'Festival 68'. Odlingsråd i 10 kryddörter att odla inomhus.
Physalis, kapkrusbär
Physalis är ett läckert bär i säregen förpackning. Läs om Odlingsråd för physalis med flera spännande släktingar.
Purjolök
Det är lite pyssel med purjolök, men den långa skördesäsongen som når in i vintern gör mödan väl värd. Läs mer om att Odla purjolök.
Selleri
Till släktet selleri hör både den fantastiska rotfrukten rotselleri och krispig stjälkselleri. Härliga smaker och lång hållbarhet.
Foto: Lena Ljungquist och Linda Sandström m fl.