Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Odla ärtor

nyskördade ärtor
 
Ärter i ärtskidor - LS
 
Ärter är en gammal svensk kulturväxt som trivs i hela landet. En frisk, lättodlad gröda och barnens favorit eftersom plantan växer snabbt och sockerärterna äts färska som godis. Ju mer man skördar desto fler blomskott lockas fram.

Fakta om ärter

Svenskt namn: Det finns flera sorter som:  

  • Brytärta
  • Gråärt
  • Kokärta
  • Märgärta
  • Salladsärta
  • Sockerärta
  • Spritärta


Vetenskapligt namn: Pisum sativum  
Sorter: Ärterna delas in i olika grupper, i varje grupp finns massor av sorter. Lär med om skillnaden på olika slags ärter.

Botanik: Ettårig. Tillhör familjen baljväxter, Fabaceae. Fröna sitter fästa i rad längs baljans ryggsöm. Skilj från skida, som har två längsgående rum med en skiljevägg, där fröna är fästa i fyra rader på ömse sidor. Hit hör korsblommiga växter som kål, senap och raps.
Ärterna härstammar från östra Medelhavsområdet och främre Asien. Man har funnit ärtfrön i 8 000 år gamla lämningar i Turkiet, så de hör till världens äldsta kulturväxter.

 

Övrigt: En bra gröda i växtföljden eftersom den berikar jorden med kväve. Låt växteresterna vara kvar och myllas ner till hösten. Ärter måste skördas hela tiden, får baljor hänga kvar upphör plantan att bilda nya blommor.

Ärtskott ger goda skördar året om i hydrokultur.

Ärter har dålig konkurrenskraft mot ogräs. Var flitig i början med ogräsrensningen och täck jorden med växtrens kring raderna så är odlingen lättskött. Man kan toppa plantorna när de är ca 30 cm höga, så förgenar de sig och blir buskigare med fler blombärande skott.
Det är viktigt att skörda kontinuerligt, då fortsätter plantan att blomma och ge skörd. Får baljor hänga kvar och börja mogna upphör blomningen. 

Odlingsråd för ärter

Förodlade ärtplantor
 
Svårighetsgrad: lätt.
Utvecklingstid: 50-70 dagar, ärtskott tar bara några veckor från sådd tills att man kan börja skörda.
Kan förodlas: Ja.
Läge: Trivs bäst i en mullrik, varm och genomsläpplig jord.
Såtid: Från mars i varma trakter. Socker- och brytärtans frö gror vid lägst 5 grader, övriga vid lägst 10 grader. Groningstid 6-12 dagar. Fortsätt så fram till och med juli i varmare delarna av landet för sen skörd.
Sådjup: 3 cm. Låt fröna svälla i ljummet vatten några timmar före sådd så gror de snabbare.
Plantavstånd: 5-8 cm. 
Radavstånd: 20-40 cm.
Näring/jord: Trivs i de flesta jordar som är genomsläppliga. Alla baljväxter fixerar kväve ur luften, så jorden behöver bara vara grundgödslad med avseende på fosfor och kalium. Komposterad stallgödsel är idealisk för baljväxter. Är jorden mycket mager kan hönsgödsel eller ett rejält lager gräsklipp hjälpa upp.
Vatten: Jämn fuktighet ger höga skördar, vid torka gulnar bladen och tillväxten stannar upp.
Övrigt: Marktäckning hela kulturtiden ger en jämn fuktighet och välmående plantor.
 
 

Stöd till ärtor

De högre sorterna behöver klätterstöd som nät, ställning eller en spaljé. Så fort de börjar slingra iväg behöver de komma på plats och få klättrerstöd så att inte de veka skotten bryts av. 
Högresta sorter kan sås på varje sida om klätterstödet så att två rader kan samsas om samma stöd med ca 20 cm mellan raderna och nätet i mitten.
Hönsnät som stadgas med höga bambukäppar är lättskött. Det rullas sedan ihop med kring käpparna efter skörden. Låga sorter kan stödjas lite extra med kvistar, så blir skörden enklare och baljorna lägger sig inte på jorden.

Sorter av ärter

Olika sorters ärtor - LS
 

 

Sockerärter

Skördas platta, innan fröet (ärtan) har hunnit börja svälla.

Brytärta, eller salladsärta

Denna är en förädling av sockerärtan som blir bulligare och därför ger högre skörd. Har namn efter att man hör ett knäckande ljud då baljan bryts itu. Kallas sugar snap på engelska. Fransmännen kallar både sockerärta och brytärta för mangetout ("ät allt").

Spritärta

Spritärtan är den klassiska gröna, runda ärtan vi köper i fryspåsen. 

Märgärta

Märgärtan har lite buckligare ärtor som är sötare än spritärtan och inte härdig i norra Sverige.

Kokärta

Kokärter odlas för att torka och lagras. Här finns många kultursorter som gråärt och blåärt. 

Ohyra och sjukdomar hos ärter

Odling av ärter är vanligen problemfri. Fåglar älskar ärtfrön, så täck gärna med fiberduk eller växtrens, granruskor eller dylik direkt efter sådd och fram tills tillväxten är igång.
 
Bladlöss kan härja och suga på unga skott. Duscha med en hård stråle och bryt av skotten som en toppning om angreppet är stort. Släng i soporna.
 
Vid fuktig, varm väderlek får vissa sorter mjöldagg. Behandling med svavel (Kumulus) hjälper liksom att stärka bladen genom gödsling med kisel eller kiselrika grödor som nässelvatten och fräken stärker växten. Det finns resistenta sorter som är att rekommendera om man brukar ha problem med mjöldagg.

Skörd, användning och lagring av ärter

Skörda ärter

Skörda sockerärtor innan fröna sväller, då de ännu är platta.

Brytärter ska ha blivit bulliga och saftspända.

Spritärter och märgärter skördas när ärtan är fullmogen, men fortfarande gröna. De befrias från baljan genom att man "spritar", öppnar baljan och pillar ut ärterna.

Kokärter och gråärter skördas när baljan börjar bli brun och torka in.

Använding av ärter

Färska, platta baljor äts direkt i sallat, kokt eller grillad.

Soppa på färska ärter är en verklig delikatess men ärtsoppa på tidigare torkade ärtor är en given rätt för dessa.

Färska spritade ärtor till sallat.

Ärtor i bönor lätt kokta med olja kan stekas med olivolja, ingefära och vitlök.

 

Groddning av fröna är en delikatess under vinterhalvåret där ärtskotten äts råa i sallad eller på smörgås. Läs mer om groddning här.

Man kan grodda alla slags sorter, skotten skördas genom att man klipper precis ovanför ett blad när de är knappt en decimeter. Sedan växer de vidare och kan skördas om och om igen. Ärter för utomhusodling kan förodlas inomhus eller i växthus i kruka om våren är mycket sen. 

 

Av gråärten kan du till exempel göra supergoda burgare. Recept på gråärtsburgare här.

Lagring och förvaring av ärter

Sockerärter kan frysas in efter en sekundsnabb förvällning.  Övriga ärter (utom kokärter) förvälls ca 30 sekunder, däreftyer spolas med kallt vatten och sedan fryses in.

Kokärter och gråärter torkas och förvaras sedan i rumstemperatur.

 

 
Foto: Linda Sandström
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896