Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Odla elefantvitlök

Hemodlad elfantvitlök
 
Elefantvitlök är kungen av vitlökar med sin bamsestorlek där varje klyfta på 50 gram är stor som en mindre lök.
 
Hemodlad elefantvitlök stor som en kupad hand - x
En enda elefantvitlök kan väga upp mot 300 gram och fyller en kupad hand!
 
Precis som med vitlök sätter man klyftor på hösten och skördar fina lökar sommaren därpå.

Fakta om elefantvitlök

Svenskt namn: elefantvitlök

Vetenskapligt namn: Allium ampeloprasum ’Elephant’

Botanik: En flerårig, perenn lökväxt som är närmare släkt med purjolök än vanlig vitlök. Växer vild i Balkanländernas bergstrakter. Tillhör familjen Amaryllisväxter, Amaryllidaceae.
 
Klyftor av hemodlad  elfantvitlök
Klyftorna är gigantiska, det räcker med en till köttfärssåsen.

Varje lök väger 150-300 gram. Den får 4-7 klyftor som kan väga 50 gram styck!
 
Blommande elefantvitlök - x
Blomman avslöjar att det inte är en vitlök. Den är vacker och fin att använda i buketter, också som eternell.
 
Under sensommaren blommar elefantvitlöken med en drygt meterhög, praktfull blomställning. Men blommorna är tyvärr sterila och ger därför inget frö. Istället kan man ta groddar från moderlöken som hänger i små trådar. 
 
Elefantvitlök med groddlökar intill moderlöken - x
Intill moderlöken kommer små groddlökar som hänger i smala trådar. Ta vara på dem och använd som nytt utsäde.
 
Svårighetsgrad: lätt

Läge: Ett soligt och varmt. Härdigheten något osäker, men minst zon 4. I kalla trakter är en odlingstunnel med fiberduk ett bra sätt att både skydda och driva på odlingen. Olika storlekar och varianter av odlingstunnel hittar du i vår webshop.

Sättid: Klyftorna sätts på hösten när temperaturen är låg, annars riskerar lökarna att börja gro och klarar inte övervintringen. September i norr och november längst i söder är ett bra riktmärke. 
 
Skillnad på klyftor av elefantvitlök och vanlig vitlök - KR
Storleksskillnad på vanlig vitlök (till vänster) och elefantvitlök.

Sättdjup: ca 5 cm 

Plantavstånd: 20 cm

Radavstånd: 30-40 cm

Näring/jord: Trivs i genomsläpplig, gärna mullrik jord. Några lager gräsklipp under odlingstiden räcker om jorden inte är mager, grundgödsla i så fall med brunnen kogödsel eller en svag giva hönsgödsel när plantorna börjat växa till sig. 

Vatten: Jämn tillgång på vatten är tricket för fina lökar. Torka ger små lökar.

Övrigt: En mycket trevlig köksväxt som tidigare har varit svår att få tag på utsäde till. 
Till skillnad från vitlök kan elefantvitlöken lämnas kvar i jorden och övervintra för tidig skörd våren därpå. Den är perenn och ger dessutom små groddlökar som kan tas om hand och ge nya bamselökar.

Ohyra/sjukdomar: Vanligen problemfri. Lökflugans larver kan ibland göra att hela löken vissnar. Undviks genom tre-fyraårig växtföljd och att täcka med fiberduk under våren. 
 
 

Skörd och användning av elefantvitlök

Skörd/lagring/förvaring: Skördas på sommaren året efter att klyftorna sattes på hösten. Varje klyfta har då bildat en ny, stor vitlök med 4-5 stora klyftor. Man kan också skatta försiktigt av den vitlökssmakande blasten under våren.

Skörd av hemodlad elefantvitlök - x
En lyckad skörd av årets elefantvitlökar. Notera den purjolika blasten som skvallrar om släktskapet.
 
Antingen skördas elefantvitlökar för färskkonsumtion från juni månad, eller får de mogna klart för att skördas under slutet av juli-augusti.
Klipp av ca 5 cm av blasten och torka lökarna på en varm, solig plats och håller sedan några månader. De har något kortare lagringsduglighet än vitlök.
 
Torkning av elefantvitlök - x
Klipp av blasten till ca 5 cm och torka lökarna på ett luftigt galler.
 
Användning: Smaken är mildare än vanlig vitlök, men med en söt smak – som ett mellanting av purjo- och vitlök. Använd i alla rätter där du önskar mild vitlökssmak, gärna färsk. Suverän till wok, att ungsbaka eller grilla.

Odla elefantvitlök

En enkel odling genom att man sätter klyftor på hösten för skörd kommande sommar. 
 
Odling av elefantvitlök i rader - x
Lökarna behöver utryme i sidled för att kunna växa till sig, 20 cm mellan klyftorna är lagom. Blasten visar släktskapet med purjolök.
 

 
  • Plantera klyftorna ca 5 cm djupt  med den platta delen neråt. Klyftan ska hinna rota sig innan tjälen kommer, men samtidigt får det inte vara för varmt så att den börjar växa. September i norra Sverige och november i de milda trakterna är vanligen rätt tid.  Det är viktigt att marken är väldränerad, lökar tål inte att stå fuktigt – då ruttnar de snabbt. En upphöjd bädd eller pallkrage är idealiskt. 
  • I kalla trakter är fiberduk eller en odlingstunnlar ett sätt att både skydda från kyla och driva odlingen på tidigare på säsongen.
  • På våren kan man se lökarna börja skjuta upp skott. Täck gärna med gräsklipp som ger både näring och håller fukten i jorden. Lägg på nya lager efter hand som lökarna växer till sig. 
  •  Från våren kan man klippa lite försiktigt av den goda, milt vitlökssmakande blasten, men inte för mycket. Då blir det på bekostnad av lökarnas storlek. 
  • Antingen skördar man lökarna för färskkonsumtion i juni. Eller låter man dem bli fullmogna för lagring. Det är skördedags när blasten börjar gulna eller vissna i topparna. Vänta inte för länge, då börjar klyftorna falla isär från moderlöken.
 
Skörd av hemodlade elfantvitlökar
Bamselökarna kan väga upp mott 300 gram styck!
 
  • Mindre lökar kan lämnas kvar på odlingsplatsen, då växten är perenn, flerårig. De kan sedan ge tidig skörd säsongen därpå. Eller använd någon av klyftorna som nytt utsäde.
  • Ät lökarna färska, eller torka dem ljust, varmt och luftigt. De tar 2-4 veckor att torka beroende på väderleken.
  • Elefantvitlök trivs också i odlingslåda på balkong eller uteplats. Använd en porös, mullrik jord med lite extra hönsgödsel och bottna med ett lager lecakulor för dräneringens skull. Följ odlingsanvisningarna för frilandsodling här ovan, men plantera lite tätare och näringsvattna med svag dos från april till juni. 
 
 
Foto: Karin Elmberg, Karin Runge, Skas och Forest & Kim Starr. 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2025 Organisationsnummer: 556855-2896