Lök är en perfekt nybörjargröda, små krav på omvårdnad och användbar i all slags matlagning.
Prova lite olika sorter och gör en vacker fläta av skörden.
Silverlök är ytterligare en liten kepalökvariant med silvrigt skal, vitt kött och mild smak som äts färsk.
Botanik: Tvåårig. Kan odlas i hela landet. Tillhör familjen backslöksväxter, Alliaceae.
Svårighetsgrad: Lätt.
Utvecklingstid: 60-80 dagar.
Läge: Ett blåsigt läge gör att lökflugan blåser bort. Lök växer bäst och blir finast i full sol.
Såtid: Fröna gror vid lägst 2-3 grader och kan direktsås i milda delar av landet. I övriga landet förodlas lök från frö med såtid i februari-mars om det ska hinna bli stora lökar.
Sättid: När jorden reder sig under tidig vår. April-maj gäller för större delen av landet. Lämplig jordtemperatur är ca 10 grader . Rödlök någon månad senare eftersom den är känslig för stocklöpning (se Ordlistan). Det finns numera värmebehandlade sättlökar, fördelen är att löken inte riskerar stocklöpning eftersom blomanlaget fördärvas vid värmebehandlingen.
Sådjup: 2 cm.
Sättdjup: 1 cm, toppen av sättlöken ska synas ovan mark.
Plantavstånd: 8-15 cm, 3 cm för syltlök.
Radavstånd: 25-30 cm, syltlök 5 cm.
Näring/jord: Trivs i lucker, mullrik jord men är inte näringskrävande. Styv lera funkar inte för lökodling. Rotsystemet är ganska grunt, samodla därför gärna med morot vars doft anses skrämma lökflugan. Undvik näringskrävande, snabbväxare intill löken vars grunda rotsystem inte tål näringskonkurrens. Ett ca 2 cm lager gräsklipp i två omgångar under odlingstiden räcker om jorden är mager. Då bibehålls också fukten i jorden. I växtföljden passar lök in efter näringskrävande växter som kål.
Vatten: Jämn tillgång på vatten är idealet, lök sackar rejält vid torka. Vattna på morgonen för att minska risken för lökbladmögel.
Övrigt: Håll efter ogräset i början så att det inte stjäl all näring. Eftersom det är så enkelt att sticka ner smålökar kan du odla lök lite varstans i trädgården, som intill uppstammade rosor eller under äppelträd. Efter skörd under sensommaren kan du så rucola, rättika eller sallat för skörd hela hösten.
Odla lök
Odla lök från frö
Förodla lök
Vill du fröså, börja i god tid. Förodla genom att bredså glest i ett odlingstråg med såjord, eller använd ett pluggbrätte. Ställ varmt tills fröna grott och flytta därefter sådden till en sval (ca 16 grader), ljus plats. Skola om i mer näringsrik jord när bladen är ca 5 cm höga, de kan planteras i brätten på nytt med ca 2 cm mellanrum. Efter ytterligare några veckor planteras de till små krukor där de får växa vidare tills det är dags för utplantering. Avhärda för säkerhets skull småplantorna. Läs mer om att avhärda plantor.
Direktså lök
I de milda delarna av landet kan man också direktså lök, den lilla syltlöken direktsås alltid. Så när jorden reder sig och går att hantera utan att klibba.
Kepalök trivs i en lucker jord, en lerjord behöver stort tillskott av kompost för att få in luft.
Dra upp en grund fåra, vattna och så ut fröna med ca 3 cm mellanrum, syltlök med 2 cm mellanrum. Täck med torr jord och gärna lite växtrens som bibehåller fukten i jorden och hindrar ogräs. En fiberduk hindrar lökflugan och driver på sådden. Håll efter ogräs så att de inte etablerar sig och stjäl näring.
Eftersom löken är en två-årig växt som blommar andra året, finns risk för stocklöpning (se Ordlista med trädgårdstermer) om den utsätts för en köldknäpp under våren. Med värmebehandlad sättlök finns inte denna risk. Frösådda plantor tycks också vara mindre känsliga för stocklöpning. Shalottenlök drabbas inte av stocklöpning i svenskt klimat.
KÖP FRÖ TILL LÖK
Odla sättlök
Sättlök är perfekt för att komma ikapp om våren är sen. Mixa med lite olika sorter för variation i matlagningen.
När ska man sätta lök?
Plantera
sättlök så fort jorden är brukbar,
rödlök några veckor senare. Plantera så att bara toppen på klyftan sticker upp.
Plantera sättlök
Plantera med 5-15 cm avstånd, tätare om du vill ta upp tidiga, färska sommarlökar som gallras bort.
Shalottenlök ca 15 cm mellan klyftorna eftersom den inte gallras och hela lökklustret skördas samtidigt.
Lökodlingen hör till den minst skötselkrävande i kökslandet. Se bara till att jorden inte torkar ut, särskilt viktigt första månaderna.
Alla lökväxter mår bra av att blasten skärs tillbaka till 5 cm två gånger under tillväxten. Det stärker rotsystemet och ger kraftigare plantor.
Täck din lökodling
Några omgångar med gräsklipp håller fukten, ger näring och mull efterhand som det bryts ner och motar ogräs. Håll efter ogräs men undvik djupare luckring som skadar lökens ytliga rötter.
Det är viktigt att hålla ogräsfritt kring lökarna som har svag konkurrensförmåga. Vattna vid torka, annars är lökodling lättskött.
Skörd av lök
Om du sått eller planterat lite tätare kan du skörda färska sommarlökar så snart lökarna fått lite volym. Om någon planta ser ut att gå i blom (stocklöpa), ta upp den direkt och konsumera eftersom den annars snart blir oätlig.
När bladen börjar gulna är löken skördeklar. Om inte alla plantor är i fas kan du knäcka av blasten på de senare, så att de avmognar och kommer i kapp de andra. Vänta någon vecka och skörda sedan alla samtidigt. Skörda i torrt väder med torra, soliga dagar i sikte.
Ta ett ordentligt tag nertill i blasten och ryck bestämt upp hela plantan. Låt sedan lökarna ligga kvar och torka på plats några dagar. Om fuktig väderlek hotar måste de skyddas under tak. Syltlök ska torkas i mörker för att behålla sin vita färg!
När blasten är riktigt torr putsas löken från smuts och trasiga ytterskal. Långa rottrådar klipps bort och resten av blasten om du inte ska göra lökflätor.
Det gäller att invänta rätt väderlek om löken ska torkas under bar himmel - varmt och torrt i någon vecka är idealet. Löken är klar att lagras när blasten är knastertorr.
Skadedjur och problem vid lökodling
Lök är vanligen en frisk gröda.
Lökbladmögel kan frodas i fuktig, kall väderlek, ofta beroende på att sättlöken är smittad från början. Blasten gulnar och får en pudrig, brun beläggning. Lökarna ruttnar sedan inifrån och blir oätliga. Om du ser angrepp, tag genast bort hela lökarna och ät upp direkt, släng blasten i soporna. Stödgödsla med ett
kiselrikt gödningsmedel som stärker bladen mot svampangrepp.
Lökflugan kan också ge symtom med gulnade blad och vissna plantor. Det är larverna som gnager gångar i lökarna. Om du vet att flugan härjar; använd fiberduk under våren (lökflugan lägger ägg i maj kring lökarna). Och sedan i slutet av sommaren då lökflugan åter svärmar och lägger ägg. Ett blåsigt läge och samodling med morot är också ett gott skydd. En fyraårig
växtföljd hindrar lökflugan att etablera sig, eftersom den övervintrar som puppa i jorden. Tag också bort alla lökresten från jorden, de lockar till sig lökflugan och tjänar som övervintringsställe.
Användning av lök
Skörda sommarlökar att använda färska, också blasten är god. Samtidigt gallras lökraden. Lök är läcker i all slags matlagning. Den starka smaken kommer av svaveloljor vars halt beror på sort och klimatets inverkan. Använd milda sorter färska, annars är ett sätt att mildra smaken att låta den skivade löken dra i en blandning av balsamvinäger och mild olja en stund.
Hackad färsk lök oxiderar snabbt och blir lite besk. Hacka därför precis innan förtäring om den ska ätas rå.
Eftersom lök är så lättodlat är det roligt med lite olika sorter, gärna både vanlig gul, den vackra röda och den härligt milda shalottenlöken.
Lagring och förvaring av lök
En extra tät plantering ger vid gallring under sommaren lökar för färskkonsumtion, medan de som ska lagras får stå kvar till sensommaren. Lök tål inte att frysas rå, utan torkas på varm, torr plats. Den håller som torkad inomhus i några månader, i sval och torr luft håller den hela vintern.
Foto. Karin Elmberg, Lena Ljungquist och Linda Sandström m fl.