Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Odla paprika

Paprikaplanta - AS
 
Paprikaplanta - AS
 
Paprika är nära släkt med chili, men är mer användbar i köket.
Vi har ett stort sortiment av paprika- och chilifrön och i säsong finns också grönsaksplantor att köpa. De finns i flera färger, former och storlekar så varför inte satsa på några olika sorter? Överskottet kan frysas in till höstens alla goda grytor. 
 

Fakta om paprika

Svenskt namn: paprika (engelska sweet pepper, )
Vetenskapligt namn: Capsicum annuum
 
Sorter: Det finns massor av sorter, en mix av röda, orange eller gula paprikor ser trevligt ut. Alla paprikor är först gröna sedan ändras färgen i takt med att frukterna mognar. Smaken är hos de flesta framkorsade sorter söt med krispig konstistens. Men ämnet capsacin kan ge en viss beska hos vissa sorter. Paprika tillhör samma släkte som chili och vissa sorter tangerar båda växtslagen.
 
Botanik: Ettårig. Blommar och sätter frön samma år. Tillhör familjen Solanaceae, potatisväxter. Härstammar från Sydamerika och samma områden som tomaten. Det finns ett 30-tal vilda arter av släktet Capsicum, paprikan tillhör släktet C. annuum. De flesta sorterna är självpollinerande men paprikorna blir större om blommorna pollineras.
 
Blomma på paprika - LL
Paprikan är självpollinerande men skörden ökar om blommorna pollineras.
 
Svårighetsgrad: medel
Utvecklingstid: Från cirka 120 dagar.
Kan förodlas: Ja. Eftersom det är en lång kulturtid behöver man förodla småplantor som planteras om före utsättning.
Läge: Trivs i sol och värme, för lite värme och ljus ger besk smak. Perfekt för krukodling i ett uterum, växthus, en skyddad balkong eller mot en solig vägg i lä.
Såtid: Februari-mars med växtlampa, annars slutet på mars-april. Även tidigare om du har gott om plats.
Sådjup: ca 0.5 cm.
Groningstemperatur: ca 25 grader
Groningstid: 8-30dygn
Plantavstånd: 40 cm
Näring/jord: Trivs i lucker, djup jord av god kvalitet. När plantan har kommit igång att växa ordentligt börjar man ge näring med vattnet av samma typ som för tomat och chili. 
Vatten: Trivs inte med att torka ut.
Växtsätt: Buskform med kraftigt rostystem. Stjälken blir lite träaktig. Huvudstammen grenar sig normalt i två grenar på ca 30 cm höjd, vilket kallas sympodialt växtsätt. Plantan blir lättskött om man låter dessa två grenar bilda stammar och sedan nyper bort, pincerar de skott som sedan i sin tur vill förgrena sig. De flesta sorter blir knappt meterhöga. 
Beskärning: Beskär gärna den buskiga plantan så att två huvudskott tillåts växa vidare varifrån blombärande skott utvecklas. Paprikaplantan blir då mer lättskött och ger rikare skörd.
 
 

Odla paprika – 8 enkla steg

Paprikaplanta 'Spiralus' - LS
Paprikan 'Spiralus' får avlånga, smala hornlika frukter 22 cm långa.
 
Paprika odlas som chili och sås inomhus i februari-mars eller ännu tidigare om du har ljus och plats. De har lång utvecklingstid och älskar värme! Den färdiga plantan sätts i stor kruka på 10-20 liter i näringsrik jord. Ge plantan stöd vid behov.
  1. Så inomhus i februari-mars. Använd växtbelysning i början för fina, knubbiga plantor. 
  2. Så i rotningskuber eller i små krukor med såjord som vattnas igenom före sådden. Så på 0,5 cm djup.
  3. Håll varmt, 22-25 °C, och fuktigt under groningstiden, använd gärna ett miniväxthus.
  4. Plantera om i näringsrik jord i större kruka, ca 0,5 liter när plantan rotat sig och fått några blad.
  5. Toppa plantan en eller två gånger för ett buskigt växtsätt. Klipp då av toppen en bit ner på stammen, precis ovanför ett blad.
  6. Plantera om till slutkrukan när paprikaplantan börjat växa till sig. Använd näringsrik grönsaksjord och rejäla krukor på 10-20 liter för lättare skötsel.
  7. Ställ din paprika varmt och ljust. 
  8. Eventuellt kan plantan behöva stöttas med en blompinne när frukterna börjar utvecklas och bli tunga. Börja ge flytande växtnäring, svag dos men vid varje vattning, efter några veckor i slutkrukan. 
 

Ohyra och sjukdomar hos paprika

Paprika kan drabbas av pistillröta, precis som tomat. Sjukdomen beror på obalans i näringsupptaget vilket i sin tur beror på ojämn vattning.
 
Bladlöss kan härja, håll koll på bladen och nyp bort eller duscha plantan om de skulle dyka upp. Läs mer i vår artikel Bladlöss på chiliplantor.
 
Spinnkvalster kan dyka upp vid torr och varm väderlek. Tips om hur du förebygger och blir av med spinn hittar du i vår artikel Metoder att bekämpa spinnkvalster.
 
Vita flygare gör normalt inte så stor skada men är bra att hålla undan så de inte blir för många och även ställer till det för andra plantor i närheten. Läs om hur du bekämpar dem i artikeln Bekämpning av mjöllöss, vita flygare.
 
Paprikabladen, likt dem hos chili och en del andra växtslag kan ibland bli bubbliga och kanske knottriga på undersidan. Det beror på ödem och är helt ofarligt. Mer ödem på blad och hur det uppstår kan du läsa i artikeln Ödem på chili - knottriga blad.
 
Ett effektivt sätt att bli av med ohyra hos dina paprikaplantor är genom Biologisk bekämpning.
 

Skörd och användning av paprika

Skördas från augusti till oktober. Du kan börja skörda paprikorna som gröna. Med ökad mognad antar de sin slutliga färg och får en något sötare smak. Paprika här härligt både färsk och tillagad. Vid ugnsrostning får paprikan en rund sötma. En suverän grönsak i grytor och soppor som ungersk gulasch. 

Lagring och förvaring av paprika

Styckfryst strimlad paprika
Strimla och förväll lätt och styckfrys på en bricka innan paprikan läggs ihop i en plastpåse eller burk i frysen så blir det lätt att plocka ut lagom mycket efter hand.
 
Överskottet kan frysas in efter en lätt förvällning. De kan också läggas in i olja eller picklas. 


Foto: Lena Ljungquist och Linda Sandström

Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.