Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Odlingsråd för squash, pumpa och kalebass

Olika sorter av pumpor, squash och kalebass
De raketväxande pumporna och squashen hör till det roligaste man kan odla. De riktigt jäser i landet till uppsvällda, vackra grönsaksfrukter med härliga former och glada färger.

Ett varmt läge och gott om näring och vatten är ett måste, annars är detta lättodlade växter som passar i både pallkrage och i kökslandet där de får bre ut sig.
Här kan du välja och vraka bland våra spännande sorter av pumpor, squash och kalebass, som egentligen heter flaskkurbits på svenska. Odlingstillbehör hittar du i vår webbutik.
 
Olika sorters pumpa, squash och kalebass - pix
 

Fakta om squash, pumpa och kalebass

Svenskt namn: pumpa, squash, sommarsquash, courgette, zucchini och flaskkurbits (kalebass).

Vetenskapligt namn: Cucurbita pepo, C. maxima, C. moschata, C. ficifolia, Lagenaria siceraria (flaskkurbits)

Sorter: Sorter av C. peto är vanligast, hit hör alla squash, zucchini (som är italienarnas namn på  småfruktig squash)  och courgette (det franska namnet på småfruktig squash). De har tunt skal och vitt fruktkött, grenar sig i växtsättet på ett buskigt sätt.

Hit hör också några få pumpavarianter med stora, runda frukter.
Till C. maxima hör alla maffiga pumpor som också kallas jättepumpa eller vintersquash. De skördas senare på säsongen då skalet har hårdnat. De växer slingrigt och får ett orange fruktkött. Hit hör bamsepumporna som slår världsrekord i vikt. 
Frukter av C. moschata kallas myskpumpa, som sorten ’Butternut’. 
Ytterligare en art, C. ficifolia kallas fikonpumpa på grund av de flikiga bladen. Den växer med tiometers långa vackra rankor och är mycket värmekrävande.
 
Odling av jättepumpa - LS
Jättepumporna behöver värme, vatten och näring för att svälla sig till tävlingsform. Här med Wexthusets Lena.

Botanik: Ettårig. Tillhör familjen gurkväxter, Cucurbitaceae. Härstammar från Amerika och Norra Indien (kalebass).

Svårighetsgrad: lätt/medel

Utvecklingstid: 90-130 dagar.

Kan förodlas: Ja, en förutsättning utom i mycket varma lägen med täckning.

Läge: Trivs på en varm plats med riklig tillgång på vatten och näring. Tål inte frost. Pallkrage eller upphöjda bäddar i kökslandet är idealet. Kan också få bre ut sig i växthus. Krukodling kan funka för de mindre frukterna som kalebass och sommarsquash. Använd i så fall rejäl kruka och näringsrik jord.  Läs om hur du gör en enkel och snygg klätterställning av grenar.

Såtid: Fröna gror vid lägst 15 grader. De gror på 6-10 dagar.

Sådjup: ca 1 cm.

Plantavstånd: 100 cm

Radavstånd: 100 cm

Näring/jord: Trivs i lucker, mullrik jord. Vill man satsa på de maffiga jättepumporna behövs rikligt med näring. Täckodling med gräsklipp är idealiskt. Grundgödsla gärna med kogödsel och ge en svag giva hönsgödsel kontinuerligt när plantorna börjar växa till sig. 

Vatten: Jämn tillgång på vatten är tricket för fin skörd. 

Övrigt: Behöver mycket värme för att utvecklas väl, särskilt de senare sorterna som ska kunna lagras. Täck med fiberduk, utom vid blomningen då pollinering behövs.

Ohyra/sjukdomar: Vanligen problemfri men mjöldagg kan härja i varm, torr väderlek. Vattna bladen och stödgödsla med en kiselrikt näring som innehåller nässlor eller åkerfräken som stärker bladen. Ibland drabbas squash av röta i ena änden. Det beror på dålig pollinering, läs mer här.

Skörd, användning och förvaring av squash, pumpa och kalebass

Användning: Sommarsquash skördas och tillagas färsk innan den hunnit växa sig för stor, max 25 cm långa. God att woka, grilla eller gratinera. Också blommorna är en delikatess, de kan friteras doppade i pannkakssmet, eller fyllas med något gott och gratineras. Pumpor (vintersquash) skördas senare och används i soppa, gratäng och grytor. Kalebass används bara som prydnad. 
 

Blommor av squash till matlagning
De vackra squashblommorna är goda att fritera, steka och gratinera.

Lagring/förvaring: Den sommarsquash man inte hinner äta upp direkt kan förvällas snabbt och sedan frysas in. Pumpor skördas när skalet har hårdnat men före frosten. De ska sedan eftertorkas på en varm plats några veckor. Sedan kan de lagras i inomhustemperatur (ner till ca 12 grader) under hela vintern. Kalebassen håller i evighet, då fruktköttet gröps ur så att bara det hårda skalet är kvar.

Förodling av squash, pumpa och kalebass

Förodling av squash
Squashsmåttingar i papperskrukor snart redo för utelivet.

Läs här om hur man förodlar.

Odlingsråd för squash, pumpa och kalebass

Odla gärna på en upphöjd bädd, eller i pallkrage, vilket ger en varmare jord. Täck kontinuerligt med gräsklipp eller ogräsrens som bibehåller markfukten och ger en bra gödslingseffekt. 
Det är bara möjligt att så direkt i de varmaste trakterna, eller i växthus. Man kan göra ett litet minidrivhus av en upp-och-nervänd halverad pet-flaska med pipen vänd uppåt som ett vädringshål.
Plantera ut småplantorna på samma djup som de stått i krukan.
 
odling av squash
Sommarsquash växer i buskform och tar mindre plats än de slingrande pumporna.

Buskformig sommarsquash behöver inget stöd. Många övriga sorter har ett mer rankat växtsätt och kan sedan slingra iväg långt. Man kan därför gärna låta rankorna slingra upp mot ett klätterstöd. Det behöver vara stadigt så att det håller för den kommande tyngden…
Se till att plantorna inte torkar under odlingstiden. Ju mer du gödslar och vattnar desto mer växer det.
Täckning med fiberduk ger ett bra klimat men behöver tas bort för pollineringens skull. En del sommarsquashsorter (främst F1-sorterna) har bara honblommor och behöver inte pollineras. Läs mer här om hur pollinering av squash och pumpa funkar. 
Skörda sommarsquash innan den vuxit sig för stor (max 25 cm), då är fruktköttet mjällt och fröna har inte hunnit utvecklas. Skär av skaften med kniv. 
Också vintersquash och pumpor kan skördas unga men de smakar bättre och kan lagras om de får växa till full storlek.
 
Skördetid för pumpa
När hösten närmar sig är det pumpatid. Skal och skaft har hårdnat och färgen djupnat.
 
De skördas när skaftet börjar hårdna och skalet är hårt och skiftar i färg. Hantera dem försiktigt, de är känsliga för stötar. Lägg dem att eftermogna på en varm, luftig plats. Skaftet kan vara en inkörsport för mögelsvamp, vill du vara säker så torka frukten kring skaftfästet med en trasa fuktat i Atamon.

Foto: Karin Elmberg, Linda Sandström
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.