Fakta om sötpotatis
Vetenskapligt namn: Ipomoea batatas. Till hör familjen vindeväxter, Convolvulaceae.
Olika sorters sötpotatis där man tydligt ser skillnad med olika färg på fruktköttet
Knölarna utvecklas ytligt från stjälkarnas rötter. Till höger en orangeköttig sötpotatis.
Bladstjälkarna är ettåriga och vissnar på hösten, medan knölen lever vidare.
Den trattformade blomman liknar den nära släktingen blomman för dagen, Ipomoea tricolor.
Sötpotatis är också en vacker, frodigt slingrande prydnadsväxt. Blomman skvallrar om det nära släktskapet med blomman för dagen.
Utvecklingstid: 90-140 dagar från utplantering av en rotad planta till skörd beroende på odlingsförhållandena.
Kan förodlas: Ja, man kan kruka upp sticklingar som fördrivs och rotas före utplantering.
Läge: Trivs i sol och värme. Växthusodling är idealiskt. Pallkrage är perfekt, med sin djupa, varma jord. Odlas annars i kökslandet i upphöjda bäddar men trivs också i rejäla krukor, odlingssäck för potatis på minst 40 liter.
Utplantering: När jorden blivit riktigt varm, minst 10 grader, gärna över 18 grader.
Plantavstånd: 30 cm
Radavstånd: 70-90 cm
Sättdjup: Sticklingsplantan sätts på samma djup som i krukan. Det är slöseri att använda knölen som sättplanta. Det ger betydligt sämre skörd än sticklingar och ger inte en sortäkta avkomma. Knölen används i stället till att producera sticklingar. Den sätts så att 1/3 är över jordytan.
Näring/jord: Trivs i lucker, varm jord, gärna sandjord, och är måttligt näringskrävande. En alltför humus- och näringsrik jord hämmar plantan. Tomatnäring är ett utmärkt gödslingsmedel till sötpotatis. Den är fosfor- och kaliumrik vilket gynnar knölbildningen. Marktäckning med gräsklipp ger bra odlingsbetingelser men i måttliga mängder eftersom för mycket kväve kan hindra knölbildningen.
Vatten: Vattenkrävande under etableringen då plantan får mycket bladmassa. Senare på säsongen förhållandevis torktålig.
Övrigt: Man får plantmaterial genom att köpa småplantor eller genom att ta sticklingar från de skott som kommer från knölen. De rotar sig snabbt i ny jord.
Så odlar du sötpotatis
Sötpotatisen är en ivrig slingerväxt eller marktäckare och får stor bladmassa med vackra blad. Kan odlas i stor kruka med klätterställning, där stjälkarna kan slingra men skörden blir större om den odlas som en marktäckare där stjälkarna får bre ut sig.
Odla sötpotatis från småplanta
Plantera om små sticklingsplantor i ca 13 cm-kruka med genomsläpplig jord, gärna sandjord. Skottet rotar sig nu, förgrenar sig och ger sidoskott. Dessa sidoskott kommer senare att ligga an mot jorden efter utplantering och får nya rötter. Det är utifrån dessa så kallade adventivrötter som knölarna, eller mer korrekt de uppsvällda lagringsrötterna, bildas, ganska ytligt.
Vissa sorter har svårt att förgrena sig, om en stängel ränner iväg kan denna toppas över fyra blad för att framkalla rikare föregrening och fler sidoskott. Använd toppen som en ny stickling!
Vattna och håll gärna en hög luftfuktighet genom att duscha bladen eller odla under fiberduk eller odlingskåpa.
Näringsvattna med tomatnäring.
Våra ljusa sommarnätter gör att sötpotatis normalt inte blommar, vilket kräver en period med 12 timmar ljus och 12 timmar mörker per dygn. Använd fiberduk under sensommaren/tidiga hösten för att driva på mognaden av knölarna.
Skörden börjar efter ca 100 dagar efter utplantering eller när man ser att bladverket börjar gulna och vissna. Man kan skörda efter hand, eller lagra knölarna i som lägst 14 grader.
Driva upp sticklingar från knöl
Använd egna knölar till nya sticklingsplantor, som sparats från skörden året innan, eller ekologiska köpta knölar. Knölar i grönsaksdisken är oftast behandlade med groningshämmande medel och växer därför inte vidare. Plantera knölen med 2/3 under jordytan i porös, sandblandad jord så att hälften hamnar ovanför jordytan.
När skotten som kommer från knölen bryter fram beskärs de över andra eller tredje bladet. Var lite försiktig med vattning, jämfört med odling från småplantor. Knölen kan ruttna om jorden är alltför blöt.
Skörda sötpotatis
Man skördar i september-oktober när knölarna vuxit sig stora och skalet tjocknat. Varje planta ger ca 0.5 kg.
Användning av sötpotatis
En stärkelserik knöl, precis som potatis men innehåller 5 % socker, jämfört med potatisens ca 0.5 %. Men sockersammansättningen är unik och påverkar inte blodsockret. Rik på vitamin A och C och hög halt av antioxidanter som orange karotenoider. Det har gjort sötpotatis till en favorit i LCHF-kosten.
Också bladen är goda, smakar mangold och används mycket i wok i Sydostasien. De är oerhört nyttiga, rika på protein folsyra, många vitaminer och jod.
Till vänster: wok med sötpotatisblad. TIll höger: grillad sötpotatis.
Knölarna är goda att ugnsrosta, till pommes frites, mosa, använda i gratänger, grytor eller soppor. Eftersom knölarna är stora blir det mycket mat av en enda knöl. Tilllagad sötpotatis går bra att frysa.
Lagring och förvaring av sötpotatis
Sötpotatis bör efterlagras för att få rätt konsistens och smak. Den behöver ligga varmt (ca 25 grader) i ca två veckor. Därefter kan den förvaras i flera månader i sval temperatur, 14-19 grader. Undvik kylskål under lång lagring, det ger en hård inre kärna.