KÖP TOMATFRÖNKÖP ODLINGSTILLBEHÖR
Har man en gång smakat en solmogen tomat är det svårt att förlika sig med smaken hos de köpetomater som erbjuds i mataffären större delen av året. Då blir det nästan ett måste att i varje fall ha en planta att plocka ifrån.
Det finns många hundra olika tomatsorter att välja bland och har man inte egen täppa går det ändå bra att odla i krukor eller ampel på balkong eller terrass om man har ett någorlunda varmt och soligt läge. Numera finns även riktigt småväxta tomatsorter som kan odlas i en mindre kruka på balkong eller till och med i ett soligt fönster inomhus. Läs mer om Olika former, färger och storlekar på tomater.
I Tomatväljaren kan du hitta favoriter och sorter som passar att odla hos dig.
Odla tomat steg för steg
Från sådd till utplantering tar det 6-8 veckor. Läs gärna mer om detta i vår fråga-svar: När ska man så tomater?
Så tomatfrön
- Fyll 8-cm krukor med såjord och sätt två tomatfrön på ca 1 cm djup.
- Vattna försiktigt.
- Ställ krukan i ett miniväxthus eller plastpåse över krukan för att öka luftfuktigheten till dess fröerna grott och de första bladen vecklat ut sig. Därefter kan man ta bort täckningen.
- Låt sådden stå under växtbelysning i rumstemeratur eller några grader varmare
- Tomatfrön gror inom 1-2 veckor. Om båda fröerna gror kan man klippa av det svagaste, eller självklart, plantera dem separat.
Var noga med ljuset
För att få fina kraftiga plantor är det avgörande att tomatplantan får ordentligt med ljus också under sin uppväxt. Utan tillräcklligt med ljus blir plantorna snabbt långa och taniga. Inte förrän i början av april kan dagsljuset i ett ljust fönster räcka, men se upp för brännande sol som kan skada plantan.
Använd en växtlampa av bra kvalitet.
Ljusets sammansättning är viktigare än antal lumen eftersom växten inte kan tillgodogöra sig ljus utanför PAR, de våglängder av ljuset som växterna tar upp. (Läs gärna mer i vår artikel Guide för ljusmätning)
Plantera om tomater
Tomatplantor skolas om, sätts i en storlek större kruka, 2-3 gånger innan det är dags att plantera den på sin slutliga växtplats.
Anledningen till att man stegvis ger den större kruka är att det lätt blir för mycket eller för lite vatten i jorden och svårt att dosera rätt mängd näring om krukan är stor och plantan är liten med små rötter.
Det är ju också ofta en fördel att inte behöva allt för mycket plats för tomatplantan när konkurrensen om utrymmet med andra plantor brukar vara stor inomhus på våren.
När fröplantan fått 3-4 blad är det dags.
Vattna igenom jorden ordentligt, luta krukan lätt nedåt och kläm så att jordklumpen lossnar. Har båda fröerna grott kan du ta hand om dem båda och ge dem varsin egen krukan.
En kruka med storlek 7-9 cm passar som första kruka. Fyrkantig perennkruka är både platsbesparande och djupa, vilket passar väldigt bra för tomater.
Använd näringsrik jord av bästa kvalitet som t.ex. yrkesplantjord.
När plantan är omskolad är det bra om den kan få stå något svalare. 15-18 grader rekommenderas. Då minskar risken att plantan ränner iväg på höjden och blir gänglig. Har du inte den möjligheten kan det kompenseras med bra belysning.
Vill man ha en knubbigare planta kan man i omplanteringen sätta den så djupt som möjligt i den nya krukan så man får en kraftigare planta ovan jord. Tag bort eventuella blad som annars kommer under jord.
När rötterna fyller krukan är det dags att byta till en större storlek. 11-13 cm brukar vara en bra nästa storlek. Upprepa ytterligare en gång nu till en rejält större kruka på 2-3 liter.
Näring till tomatplantan
Nu behöver tomatplantan näring. Formulex har en bra näringprofil som passar väl för tomater från liten planta fram till fruktsättning. Genom att ge den en extra boost av Nitrozyme som bland annat innehåller Cytokinin som reglerar upptaget av de övriga tillväxtfrämjande ämnena så att de kommer till nytta i plantans olika tillväxtststadier vilket också ökar plantans motståndskraft mot ohyra.
Avhärda tomater
Tomater vill ha värme och bör därför inte planteras ut för tidigt. Vänta till sista nattfrosten och lite till för att vara på säkra sidan. Avhärdning, med utevistelse dagtid kan man dock börja med flera veckor tidigare. Det mår plantan bara bra av. Läs mer om detta i artikeln om att avhärda plantor.
Ska plantan stå i ett växthus gäller att temperaturen kan hållas stabilt över ca 15 grader. Även där behöver plantan vänja sig. Tänk också på att skydda plantan mot det starka ljuset och om du inte satt upp skuggning kan du lägga en fiberduk över plantan under de första dagarna för att mildra den stora omställningen och brännskador på bladen. Läs mer under rubriken Odla tomater i växthus nedan.
Uppbindning av tomatplantor
Både upprättväxande och många busktomater behöver stödjas.
För en busktomat räcker det med en eller två bambukäppar som stöd.
Hos upprättväxande sorter behöver man stödja plantan i hela dess längd. Enklast är att fästa ett snöre i taket på växthuset på den höjd plantan beräknas få som fullväxt och knyta andra änden löst längst ner kring stjälken på plantan. Då kan man vira plantan runt snöret vartefter den växer. Blir plantan tung och full med frukt rekommenderas att de stöds med en bambukäppar och knyts upp med halvlösa öglor. Här hittar du olika typer av växtstöd.
Växter på friland kan bindas mot en spalje eller liknande.
Odla tomater i kruka och säck
Odlingssäck Vigoroot har viktiga egenskaper som är bra vid odling av växter i kruka och finns i olika storlek. Perfekt för tomater.
Tomater passar mycket bra att odla i kruka. Välj så stort odlingsskärl som möjligt. Odlingssäckar är ett bra alterantiv som ofta har plats för mycket jord.
En volym på ca 20 liter rekommenderas.
Den kompakta dvärgbusktomaten passar perfekt för krukan på bordet. Läs här om Olika växtsätt hos tomater så att du väljer rätt sort!
Mindre, svagväxande sorter klarar sig med mindre storlek på krukan. Om plantan står allt för trångt är det svårt att hålla jorden tillräckligt fuktig.
Det finns också speciella tomatkrukor särskilt avsedda för upprättväxande tomater med inbyggt stöd. Praktisk vid odling på terrass och balkong.
Odla tomater i växthus
Vid odling i växthus kan tomaten sättas ut tidigare än om de ska odlas ute eller på friland. Tar man hjälp av en frostvakt eller värmefläkt kan utplanteringen ske flera veckor tidigare.
Avhärdning rekommenderas för att undvika att plantan chockas. Växter som utsätts för snabba ändringar i miljö riskerar försvagad tillväxt, bladskador och nedsatt immunförsvar med större risk för angrepp av ohyra.
I växthus kan de odlas direkt i jordbäddar men de kan också med fördel odlas i kruka även i växthus.
Vid plantering i jordbädd i växthus gäller 40-50 cm mellanrum mellan plantorna. Plantera gärna basilika i bäddarna under plantorna för att utnyttja platsen och få extra mycket gott att äta!Plantera ut tomater på friland och utomhus
Tomater som ska odlas på friland planteras med ca 50 cm mellanrum i väldränerad, välgödslad jord. Tillsätt gärna stallgödsel, kompost eller benmjöl.
Eftersom tomater är värmeälskare är ett soligt läge skyddat för vinden det bästa alternativet. Stötta plantan ordentligt eftersom den annars lätt bryts av vid kraftig vind.
Eftersom tomater är värmeälskare är ett soligt läge skyddat för vinden det bästa alternativet. Stötta plantan ordentligt eftersom den annars lätt bryts av vid kraftig vind.
Skötsel av tomatplantor
Tomater älskar värme, de vill ha mycket vatten och kräver mycket näring.
Vattna tomater
Liksom alla växter tappar tomatplantan kraft om den tillåts bli för torr emellanåt så det bästa är att se till dem ofta. Jorden får inte torka ut, men rötterna vill heller inte stå blött. Automatbevattning är både enkelt och praktiskt. Det finns många olika lösningar för detta och det behöver inte vara dyrt. Solcellsdriven bevattning med Irrigatia är ett exempel på en mycket bra bevattningslösning för tomater.
Näring till tomater
Tomater vill ha mycket näring. Börja gärna med Formulex så snart frösådderna börjar kika upp och fortsätt med den tills de planterats där de ska stå.
Då börjar du vattna med speciell tomatnäring som bidrar till extra fin skörd och smak på tomaterna.
Kombinera med att lägga finfördelat gräsklipp på jorden. Då hålls fukten kvar längre i jorden och gräset ger ifrån sig viktiga näringsämnen.
TIPS! För att få extra fina plantor rekommenderar vi ett veckotillskott av tillväxtoptimeraren Nitrozyme utöver näringen. Nitrozyme kan sprayas på plantan eller tillföras i samband med näringsvattningen.
Ohyra och sjukdomar hos tomat
Tomatplantor i växthus drabbas nästan alltid av någon sorts ohyra. Vanligast är vita flygare, spinn och bladlöss, men även olika typer av svamp och virussjukdomar kan ibland slå till.
Bästa sättet att minska problemet med ohyra är att kolla plantorna ofta och gärna hänga upp klisterskivor där flygande ohyra fastnar. Då får man snabbt en indikation om vad som är på gång.
Bästa sättet att minska problemet med ohyra är att kolla plantorna ofta och gärna hänga upp klisterskivor där flygande ohyra fastnar. Då får man snabbt en indikation om vad som är på gång.
Snabba motåtgärder är sedan nyckeln till att hålla problemet under kontroll. Lär mer om ohyra och skadegörare.
Blad som blivit fula av ohyra kan man ta bort. Släng dem i soporna för att förhindra spridning av skadegörare.
Blad som blivit fula av ohyra kan man ta bort. Släng dem i soporna för att förhindra spridning av skadegörare.
Vi har ett särskilt avsnitt om skador och sjukdomar på tomater
Tjuva och toppa tomatplantor
Upprättväxande sorter skall bara ha en huvudstam där blad och blomklasar växer ut.
Det naturliga för plantan är att bilda nya bladpar och grenar i bladvecken på huvudstammen. Dessa skall man ta bort så fort som möjligt eftersom de annars tar kraft från tillväxten. Man nyper helt enkelt bort de små bladen (tjuvarna) som visar sig. Detta kallas för att "tjuva tomaten".
Fler tips hittar du när du läser Vilka tomater ska tjuvas?
Bonustips! Tjuvarna kan sättas i såjord i ett minidrivhus och drivas som sticklingar till nya plantor. Läs mer i artikeln Få fler tomatplantor gratis.
Ska man toppa tomatplantor?
När plantan fått 4-5 blomklasar knipsar man av toppen ett blad över blomklasen så att all kraft koncentreras till utveckling av de klasar som finns. Vår sommarsäsong är tyvärr för kort för att fler klasar ska hinna mogna så bättre istället att ge full kraft till de som redan bildats.
När tomaterna börjar mogna kan man hos upprättväxande sorter ta bort några av de blad som skuggar frukterna. Då får de mer sol på sig och mognar lite snabbare.
Skörd och förvaring
Skörda tomaterna vartefter de mognar. Allra godast är de flesta att äta helt färska.
De bevarar smaken bäst i rumstemperatur, men håller längre om de ligger svalt. Lägg dem inte i plast, då bildas fukt och hållbarheten förkortas.
Tomater som börjat få färg, men ännu inte är fullmogna när frosten sätter in kan man lägga på fönsterbrädan för att eftermogna.
Tomater kan långtidsföraras genom frysning, torkning och konservering.
Användningsområden för tomater
Det finns många bra recept även för omogna, gröna tomater så glöm inte plocka in dem innan de fryser.
De kan stekas, man kan göra chutney, såser, marmelad och mycket annat. Tomatrecept finns under rubriken recept.
Filmklipp och trädgårdspodd med ännu fler odlingstips för tomater
Fler tips och beskrivningar av plantering och uppbindning av tomater visas i denna film.
Lyssna gärna på Wexthusets trädgårdspodd - odla tomater för fler tips!
Foto: Lena Ljungquist, Linda Sandström m.fl.