Att ha fleråriga grönsaker i köksträdgården som återkommer år efter år är inte bara en klimatsmart odlingsform utan de växterna har också ofta ett högt näringsinnehåll. Men visste du att man även kan äta vissa perenner?
Här är sex tips på perenner du inte visste att du kunde äta!
1. Daggfunkia
Hosta sieboldiana, familjen sparrisväxter, Asparagaceae.
Daggfunkia 'Elegans' är känd för att vara extra smakrik.
En riktigt delikatess med sparrissmak. Alla sorter är ätliga. För övrigt en vacker växt och en fin marktäckare som också trivs i kruka.
Odling: Trivs på en skuggig plats. Behöver etablera sig ungefär tre år innan man kan börja skörda för konsumtion av skotten, precis som för sparris. Kan förökas med delning.
Skörd/användning: Man äter de unga, ihoprullade skotten som skördas under förmiddagen då de är saftspända. De kan wokas eller snabbsjudas och ätas som sparris eller med en asiatisk touch med soya. De stora bladen används i Japan för att rulla in sushirätter, de är också goda i en sallad liksom blommorna.
2. Blekgul daglilja
Hemerocallis citrina, familjen dagliljeväxter, Hemerocallidaceae.
Daglijlan ger mängder av blommor och det är knopparna man äter. De anses som en delikatess och finns på varje marknad i Ostasien. Det är främst blekgul och brunröd daglilja som är riktigt goda och produktiva.
Odling: En mycket lättodlad växt som ger rikast blomning på en solig plats. Här kan du läsa vidare om odlingsråd för daglilja.
Skörd/användning: Både blomknoppar och blomman är ätliga och goda. Knopparna är godast wokade eller lätt sjudna med smör, smaken påminner om bönor. Blomman är mer friskt sötaktig och kan ätas både rå och stekt.
3. Humle
Humulus lupulus, familjen hampväxter, Cannabaceae.
Humle är en ivrig klättrare och en gammal kulturväxt som odlats främst för smaksättning och konservering av öl. I flera europeiska länder har man sedan länge skördat de bleka vårskotten.
Odling: En snabbväxande klätterväxt, med upp till sex meterlånga årsskott som behöver något att slingra kring som en hög stör eller högt staket. Lättodlad och trivs i de flesta jordar. Härdig i stora delar av landet på en skyddad plats i väldränerad jord.
Skörd/användning: Man skördar de första, unga skotten tidigt på våren. I många länder bleker man dem genom att sätta en hink ovanför plantan. Skotten får då en lite sötare smak och mjäll konsistens. De äts antingen råa eller lätt stekta.
4. Röllika
Achillea millefolium, familjen Röllikesläktet; Achillea
Röllikans blad och även blommorna är ätliga. Bladen är sirligt dekorativa, smakar lite pepprigt och påminner lite om rucola i smaken. Blommorna kan ätas och även användas till att brygga te.
5. Stor ormrot
Bistorta officinalis, familjen slideväxter, Polygonaceae.
Stor ormrot är en mycket odlingsvärd, marktäckande prydnadsväxt som få vet är en god primör. Man äter de unga bladskotten som kommer tidigt på våren.
Odling: Trivs i de flesta jordar och är fin att plantera som marktäckande perenn i lucker jord. Plantan vilar under högsommaren, men vaknar till i september och kan ge en andra blomning.
Skörd/användning: Man skördar de späda vårskotten som är mycket goda och C-vitaminrika. Smakar bäst lätt stekta eller wokade. De har en syrlig, nötaktig smak.
6. Strutbräken
Matteuccia struthiopteris, familjen pärlbräkenväxter, Onocleaceae
Strutbräken är en storvuxen ormbunke med meterlånga blad som bildar strutlika rosetter från marken. De unga skotten är en delikatess. Alla ormbunksväxter är inte ätbara så kontrollera vilken sort det är innan du äter.
Odling: Trivs i väldränerad jord i den lite skuggigare delen av trädgården. Passar som som grönska under träd och som marktäckare där du vill ha lite höjd.
Skörd/användning: Skörda precis innan de rullar ut sina blad runt slutet av maj. Plantan är då ca en decimeter ovan mark. Knopparna kan blancheras, picklas eller rostas. Borsta försiktigt av och ta bort de bruna fjällen och skölj igenom noga i omgångar. Strutbräken har en smak som liknar sparris, rödbetor, kronärtskocka eller okra, med en gräsig eller örtig arom.
7. Tusensköna
Bellis perennis L. familjen asterväxter, Asteraceae.
Tusensköna blommar från vår till höst. Både blommor och blad är ätbara och är rika på vitamin A och C.
Odling: Förodlas inomhus eller direktsås på växtplatsen. Trivs i sol - halvskugga. Fin i kant- och stenpartier och sprider sig gärna i gräsmattan.
Skörd/användning: Skörda precis innan de rullar ut sina blad runt slutet av maj. Plantan är då ca 1 decimeter ovan mark. Både blommor och blad kan användas i olika rätter som soppa, sallad och te. Tusensköna har en mild smak av citron.
Foto: Linda Sandström m fl.