Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Akleja - Så och plantera

Rosa och blå akleja

Aklejan är en användbar perenn, eftersom den trivs på de flesta ställen och ändrar karaktär efter sällskapet. Eftersom den blommar under försommaren är det en god idé att samodla med växtslag som senare skymmer den vissna plantan. Till exempel hostor, pioner, ormbunkar och nävor. Här finner du vårt stora sortiment av plantor till perenner.

 

Rosa akleja

 

Tillsammans med prydnadsgräs får man en vild, naturlig ängskänsla som påminner om den amerikanska prärien. Här hittar du vårt stora sortiment av frö till prydnadsgräs och plantor av prydnadsgräs.


Köp färdiga plantor eller så dem själv. Ett bra sätt att komma över ovanliga sorter och få många till ett lågt pris. Aklejan korsar sig gärna med andra aklejor i närheten och frösår sig lätt vilket kan ge upphov till många fina varianter.

Odlingsråd för akleja

Sådd av akleja

Enklast sås akleja utomhus i krukor eller odlingstråg eller under sensommaren och hösten (läs här om Perenner att så på hösten). Då gror fröet först på våren och plantan blommar tidigare den kommande sommaren.
  • Så i fuktad såjord. Fröet är ljusgroende, täck bara tunt med vermikulit eller perlit. Läs gärna mer om frösådd av perenner.
  • Täck med ljus fiberduk för att skynda på groningen och hindra fåglar att komma åt groddplantorna.
  • Skola gärna upp plantorna till egen kruka när groddplantan fått rötter och några blad så att den kan växa till innan den sätts ut på odlingsplatsen.

Skötsel av akleja

Aklejor trivs i de flesta jordar utom alltför torr eller kompakt jordmån. Halvskuggigt läge är idealet.
För att befrämja blomningen kan man tillföra kogödsel på våren, det höjer mullhalten och ger ett bra tillskott av fosfor och kalium.
 
Chansen till en andra blomning ökar om du klipper av överblommade stänglar.
 
Låt plantan vissna ner av sig själv på hösten. Bladen ger viktig marktäckning och vinterskydd av rotsystemet.

Skörda eget frö av akleja

Om du vill ta egna frön, låt några frökapslar mogna fram och bli torra och bruna. Passa sedan på att samla in dem innan kapseln självmant öppnar sig och slungar ut sina frön.
 
Frön av akleja från mogen frökapsel
Vänta med att vittja frökapseln tills den är riktigt mogen och det rasslar inuti. Så helst fröna direkt, de har hög grobarhet som färska.
 
Akleja från självsådd
Det är spännande med hemkorsade självsådder. Här en strålande överraskning, som resultat av korsbefruktning mellan pastellakleja och vanlig akleja.

 

Användning av akleja

Aklejor är fina snittblommor. Skörda under morgonen, när stjälkarna är saftspända och innan solen gassar.
 

Fakta om akleja

Vinröd småblommig akleja
Det finns tusentals olika slags aklejor! De småblommiga stjärnaklejorna med lite spetsiga kronblad är mångas favorit.

Aklejan är täppans charmör; med utsökta kjolar i regnbågens alla färger och ett sinnligt, föränderligt väsen. Som perenn är den ganska kortlivad, men sorterna korsar sig vilt med varandra och självsår sig glatt där de trivs. 
I Faktabanken finner du massor av odlingstips för perenner och hur du använder dem.
 
ads
 
Svenskt namn: akleja (kallas också duvblomma), guldakleja, stjärnakleja, pastellakleja m fl.

Vetenskapliga namn: Aquilegia vulgaris, vanliga akleja 
Aquilegia efter latines aquila, örn, som syftar på att sporrarna liknar örnens fot. Det folkliga namnet duvblomma kommer av att sporrarna liknas vid en svärm flygande duvor.
A. Cultorum-gruppen, pastellakleja (tidigare A. caerulea hybrider)
A. flabellata, japansk akleja
A. formosa, elkakleja
A. parachrysantha, guldakleja 
A. viridiflora, grönakleja
A. vulgaris clematiflora, klematisakleja
A. vulgaris var. stellata, stjärnakleja

Familj: Ranunculaceae - ranunkelväxter.

Botanik: Perenn (flerårig) ört som blommar under försommaren. Det finns ungefär 100 olika arter som är vildväxande i olika delar av världens tempererade klilmatzoner.
De flesta av våra odlade sorter äe lundväxter som trivs under lövträdens silande ljus. De hör naturligt hemma i Kina, Japan eller Nordamerika. Pastellaklejorna härstammar från Klippiga bergens Coloradoakleja, som är delstaten Colorados nationalblomma. Vi finner också vildväxande akleja i Sverige som spridit sig från trädgårdar och kloster genom århundradenas lopp.
 
Vildväxande akleja i Tyskland
Vildväxande akleja i ängslandskap utanför tyska Bremen.

Aklejorna är också i naturen ganska kortlivade perenner. I stället sjävsår de sig friskt, fröna har hög grobarhet färska, men kan också ligga länge i jorden och vänta på rätt tillfälle att gro. Om man börjar gräva runt i en gammal torprabatt är det mycket troligt att aklejfrön plötsligt gror efter att ha slumrat för långt ner i jorden i decennier - fröna är nämligen ljusgroende.
En annan gemensam egenskap är att blommorna gärna korsar sig med varandra. Därför är det spännande att få nya ansikten i sin täppa efter några år med lite olika aklejor.
 
blomma akleja med sporrar
Den typiska aklejan har fem bakåtriktade sporrar som är fyllda av nektar. Men många arter saknar sporrarna.

De flesta arterna har karaktäristiskt bakåtriktade sporrar. De är fyllda av nektar, som attrarherar i insekter med långa snablar som kommer åt godsakerna. Till dem hör fjärilar och humlor, som flockas kring blommorna.
 
Växttyp: Perenn, flerårig blommande ört.
Svårighetsgrad: Lätt
Höjd: 40-100 cm
Blomfärg: De flesta färger, ofta tvåfärgade.
Jordmån: Mullrik, genomsläpplig jord.
Näring: Måttlig, en dos kogödsel på våren räcker.
Vattning: Måttlig. Ett soligt läge kräver mer vattning.
Förodlas: Ja, kan frösås inomhus men sås enklast utomhus.
Läge: Sol/skugga.
 
Småblommig akleja
På en halvskuggig plats skimrar aklejor i svala färger som rosa, blått och vitt vackrast, medan rött gult och orange sprakar starkast i solen.

Odlingsplats: Rabatt, kruka, naturplantering.
Härdighet: I stora delar av landet om jorden är genomsläpplig. 
Såtid: Feb-maj/sep-nov.
Sådjup: 0,5 cm
Avstånd: ca 20 cm
Groningstemperatur: 15-20 °C
Groningstid: 4-12 veckor
Blomning: Maj-juni
Förökningssätt: Frö

Sorter av akleja

Till den stora aklejgruppen hör tusentals spännande sorter. Det är verkligen en rolig växt att samla på - man tröttnar aldrig då de dessutom korsar sig med varandra. Därför är chansen stor att du får flera egna, unika sorter hemma i rabatten.
Vi har ett trevligt sortiment av frön till aklejor som du finner bland fröer till perenner. I säsong kan du också köpa plantor som barrotade perenner.
 
Vanlig blå akleja
Den klassiska blålila aklejan finner man ofta kring ödetorp.
 
Akleja dubbelDe dubbla sorterna med vågiga kronblad av vanlig akljea ser ut som krinoliner. Här akleja 'Petticoat Pink'.
 
Mörk akleja
De mörka sorterna drar åt åskmolnslila och för in dramatik i täppan.
 
Rosa Clementine aklejaClementine-aklejorna är dubbelblommande och uppåtriktade. Här akleja 'Clementine Rose'.
 
Pastellakleja med kungsljus
Pastellaklejan kännetecknas av ganska stora blommor i tvåfärgade, mjuka pasteller och långa sporrar.
 
Japansk akleja i kruka
Japansk akleja blir inte så hög och passar utmärkt i kruka.
 
EldaklejaEldaklejan skimrar som ett smycke.
 
GuldaklejaDen ljuva, självlysande guldaklejan är vildväxande i västra Nordamerikas bergstrakter.
 
Grönakleja
Grönaklejan är i en klass för sig, med sina gröna foderblad och mörka underkjol. Som bonus en härlig doft. Hemvisten är östra Sibiren och östra Kina.
 
 
KlematisaklejaKlematisaklejorna har namn efter sin rika blomning och likheten med klematisblomman. De är också mer uppåtriktade än den vanliga akeljan.
 
Barlow akleja
Charles Darwins sondotter Nora var också genetiker och trädgårdsintresserad. Hon är mamma till de underbara 'Barlow' - aklejorna som tillhör de småblommiga stjärnaklejorna med lite spetsiga kronblad. En trevlig fröblandning är akleja 'Nora Barlow Mixed'.
 

Sjukdomar och problem hos akleja

Vanligen en mycket frisk och problemfri växt. Men se upp med några typiska marodörer.

Missbildade blomknoppar

Aklejans blomknoppar blir mörka/blommorna missbildade

Aklejgallmygga larv i akleja

Aklejgallmyggan, Macrolabis aquilegiae, lägger på våren ägg i blomknopparna. De små, ca 3 mm långa, larverna äter sedan upp knopparna inifrån och knopparna vissnar och svartnar. Vid ett senare angrepp blir blommorna missbildade. 
Klipp genast bort angripna knoppar eller blommor så fort du ser dem. Släng i soporna.

Kalätna blad på akleja

Aklejbladstekel

Aklejbladstekeln, Pristiphora alnivora, är en glupsk gynnare som snabbt kaläter bladverket. Den känns igen på att den bakre änden av kroppen ligger platt mot bladet. Larven käkar i sig bladet i rask takt med början vid kanten. 
Plocka för hand larverna och släng i soporna. Stekeln kan hinna med flera generationer på en sommar, så håll utkik och var snabb med att få bort dem!

Gångar i aklejans blad

Minerarfluga i blad på akleja

Minerarflugor lägger ägg i bladen. Larverna kläcks inuti och äter av vävnaden. I tomrummet bildas luft som ger ett ljust mönster. Plocka bort angripna blad så fort du ser dem.

Vitpudrade blad på akleja

mjöldagg på akleja

Mjöldagg. En bladsvamp som vanligen kommer under sensommaren. Gynnas av varmt, torrt väder och kväverik jord. Läs vidare om bekämpning i artikeln Mjöldagg på trädgårdsväxter.

 
Foto: Karin Elmberg, FCH, Iverde, Peganum, Roo72 och René Schröder.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2025 Organisationsnummer: 556855-2896