Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Lavendel - skötsel och förökning

Lavendel fylld med fjärilar och andra pollinerare
 
Lavendel med fjärilar på
 
Lavendelns vetenskapliga namn är Lavandula.
Den lavendel vi kan odla och övervintra här i Sverige heter Lavandula angustifolia
 
Fjärilslavendel planterad i kruka
 
Övriga arter och hybrider som t.ex. fjärilslavendel L. pedunculata subsp. pedunculata på bilden ovan, vars blommor oftast slutar med en liten tofs, kan inte övervintras ute i Sverige men väl inomhus på sval helst ljus plats i kruka.
 
Inom släktet Lavendula finns ca 25 arter och minst ett hundratal kultivarer (hybridlavendel).
Här beskrivs skötsel och förökning av sorter inom arten L. angustifolia.
 
Lavendel hittar du under fröer till perenner och plantor hittar du under perenner i vår webshop. 

Om lavendel

Lavendel är en städsegrön, småväxt buske med väldoftande blad och eteriska blommor.

Lavendelns blomma

Blomman har formen av ett upprätt ax. 
I blommans bas finns oljeglandler (körtlar) som avger doftämnen. Den vanligaste blomfärgen är olika nyanser av blålila - lavendelblå! 
Det finns sorter med allt från ljusaste blått till djupt mörkt purpurlila. Även sorter med rosa och vita blommor finns.
 
Lavendel med rosavita blommor
L. angustifolia med rosavita blommor
 
Det finns även en art vars blomfärg närmast kan beskrivas som gulgrön: L. viridis. Den kan möjligen odlas i de allra södraste delarna av Sverige.
 
Längden på själva blomkolven skiljer sig en del mellan olika sorter där några är kortare än andra som t.ex. sorten L. angustifolia 'Munstead' som har väldigt långa blomkolvar.
 
Olika sorters blå lavendelblommor - LL
Olika sorters blommor på blå lavendel, L. angustifolia
 
Den perenna lavendeln blommar hos oss rikligast i juli-augusti.

Lavendelns blad

Bladen är korta och smala och sitter på stammar som med ökad ålder blir mer vedartade. Färgen varierar från gråvitt till olika nyanser av grönt. Även bladen avger en tydlig lavendeldoft vid beröring.
 
 

Storlek på lavendel

De minsta blir bara ca 25 cm höga och de mer kraftigväxande uppemot 1,5 meter. De flesta blir nästan lika breda som de är höga, men det finns även sorter med ett mer upprätt växtsätt.

Härdighet hos lavendel

De flesta namnsorterna av arten L. augustifolia anses generellt vara härdiga till minst zon 3. I gynnsamma lägen kan den även övervintra upp till zon 6. Det är viktigt att de planteras i väldränerad jord för att få framgång med övervintring i de mer norra delarna av landet.

Vad kan man göra med lavendel?

Olika arter och sorter har olika kraftig doft. Vissa sorter odlas kommersiellt bland annat i stora delar av Provence i Frankrike där lavendelolja utvinns från blomman i särskilda destillerier.
 
Lavendelodlingar i Provence
Lavendelodlingar i Provence för utvinning av lavendelolja
 
Skördad lavendel på väg in i ett lavendeldistilleri
Nyskördad levendel på väg in i destilleriet
 
Även torkad avger blomman en doft som kan användas för att ge en härlig doft i hemmet eller för att smaksätta mat och bakverk.
 
Lavendel passar mycket bra som lågväxande häck och som kantväxt i t.ex en rosenrabatt. 
 
Lavendel planterad som kantväxt

Plocka några blommor och torka och passa på att ta tillvara resterna när du beskär för potpurrier och torkade buketter som håller sin härliga färg och doft under lång tid.
 
Plockad lavendel i korg - LS
 
Lavendel är enormt populär av fjärilar och andra pollinerare. 

Hur sköter man lavendel?

Lavendel som breder ut sig över altanen - LS
 

Vilken jord till lavendel?

Lavendel älskar sol och vill växa i väldränerad jord som gärna får innehålla ett extra tillskott av kalk även om de klarar både sur och alkalisk jord. 
Det är viktigt, inte minst för vinterhärdigheten att jorden inte innehåller för mycket lera eftersom lavendel inte vill stå fuktigt.

Vattna lavendel

Den vilda lavendeln växer vild i torra områden från södra Tyskland till norra Afrika. Därför kan man förstå att den inte behöver vattnas utom vid extrem torka och självklart vid nyplantering. Lite tillskott av generell växtnäring någon gång är bra, men de klara sig även utan då den normalt växer under karga, näringsfattiga förhållanden.

När beskära lavendel?

För att behålla sitt kompakta växtsätt bör lavendel beskäras varje år och gärna två gånger.
 
På våren görs en större beskärning görs innan nya skott börjar växa till i slutet av april-början av maj. En äldre planta som har torra förgreningar längst ner kan föryngras genom en ordentlig beskärning. Tänk på att inte klippa längre ner på de nakna grenarna än du ser att det finns tecken på liv och tillväxt. Samtidigt klipper man bort döda grenar. Gör ett skraptest genom att försiktig skrapa lite på ytan för att se om det är liv i grenen eller ej. Med en sådan beskärning kommer extra många nya skott från plantans bas.

Nästa beskärning görs direkt efter blomningen då överblommade stjälkar och toppen av skotten klipps av för att ge en rundad form.
 
 

Övervintra lavendel i kruka

Lavendel klarar vintrarna bra, bara överskottsvatten kan rinna ifrån. Rötterna tål inte att stå fuktigt, vare sig sommar eller vinter. I en väldränerad kruka är detta inga problem. Ställ krukan skyddat intill husväggen om vintern. Vid sträng kyla behöver krukan skyddas. Läs i Faktabankens Övervintra i kruka utomhus om fler råd.

Föröka lavendel

Lavendel förökas antingen med frö, sticklingar och avläggare.

Frösådd av lavendel

Det finns frön till olika arter och sorter att köpa, men man kan också ganska lätt samla fröer själv. 
Man kan så utomhus eller  inomhus. Inomhus där man kan hålla jämn temperatur och fuktighet brukar gå snabbast men de plantorna behöver vänjas successivt vid uteklimatet innan de kan planteras ut.
 
Bredså tidigt på året i såjord knappt 0,5 cm djupt och håll fuktigt i minidrivhus till plantorna kommer upp.
 
När plantorna är några centimeter höga ska de omplanteras till separata krukor på 8-9 cm storlek som fylls med väldränerad jord, gärna med  inblandning av grus eller perlite för ökad dränering.
 
 

Självsådd lavendel

Har man lavendel i trädgården är det inte ovanligt att man hittar självsådda små plantor lite här och var. Ofta hamnar dessa självsådder inte riktigt där de skulle passa och då kan man ta hand om de små plantorna och flytta dem dit man vill att de skall växa.

Allra bäst lyckas man med att flytta dessa självsådda plantor när de är relativt små. Gräv runt dem så du får med så mycket av roten som möjligt. Även om plantan är liten kan roten gå ganska djupt.
 
Plantera direkt där den ska växa eller sätt i kruka så den får växa till innan den sätts ut. 
 
Små plantor kan lätt rensas bort eller förfaras på annat sätt om man planterar dem direkt i en rabatt. Därför kan det vara smart att plantera i kruka där man kan ha lite koll på den tills den blir lite större.

Föröka lavendel med sticklingar

Enklast att lyckas med sticklingar är det om man tar dem i augusti-september, men även resten av året brukar det gå bra. Eftersom de klarar att stå utomhus även på vintern är det bara att prova. 
Efter beskärningen blir det ju mängder av sticklingsmaterial!!!
 
Sticklingar tar sig bäst om man får med en lätt vedartad klack. 
Man bryter, eller skär helt enkelt av en liten gren eller topp som är ca. 10 cm.
 
Avlägsna bladen på halva nedre delen av sticklingen och stick ner den i jord som helst ska vara blandad med mycket sand eller perlite och ställ skuggigt.
 
Håll jorden fuktig men inte blöt.
 
Låda ful med nysatta sticklingar av lavendel
 
Rötter bildas inom 3 veckor till 3 månader beroende på årstid och övriga förutsättningar.
Du ser att de har fått rötter när de börjar växa ordentligt. Viss tillväxt kan ske redan innan rötterna vuxit ut så avvakta tills tillväxten är tydlig. 

Rotade sticklingar kan skolas i separat kruka med jord liknande den på växtplatsen för att drivas på tills de blir lite större innan utplantering eller så kan de planteras direkt på sin plats i rabatten.
 
 

Föröka lavendel med avläggare

Man kan även föröka lavendel med hjälp av så kallade avläggare. Man tar då en gren som växer lågt och fäster ner den mot jorden med t.ex. mindre stenar eller en liten halvcirkel av ståltråd som kan köras ner runt grenen i jorden. Med tiden kommer det att bildas nya rötter kring de sidogrenar som växer längs den nedlagda grenen. Man kan också 'hjälpa till' lite genom att skrapa försiktigt på stammen invid sidogrenarna för att stimulera rotbildning. Låt ligga ett år eller tills du ser att ordentlig tillväxt kommit igång. Då kan de nya plantorna klippas bort från huvudplantan och flyttas eller växa vidare som självständiga plantor. 
 
Instruktion för förökning med avläggare av lavendel
Bilden till vänster visar en gren som lagts ner för att rota. Bilden till höger visar hur basen på sidogrenarna täckts över med jord så att rötter ska kunna bildas.
 
Detta sätt är ett relativt enkelt och säkert sätt att skaffa nya lavendelplantor på eftersom huvudplantan hela tiden försörjer även avläggaren med näring och vatten.
 
 
Foto: Lena Ljungquist och Linda Sandström
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2025 Organisationsnummer: 556855-2896