Vill du skapa massverkan i en rabatt med minsta möjliga arbetsinsats är dagliljan rätt val. Numera finns massor av härliga sorter att välja bland, från ljuvt enkla till dubbla i flera färger.
Dagliljan slösar med ett frodigt bladverk och generös blomning.
Här hittar du vårt sortiment. I säsong säljer vi också prisvärda så kallade barrortade dagliljor som planteras på våren.
Fakta om dagliljor
Dagliljorna hör naturligt hemma i Ostasiens bergstrakter och ängsmarker. De har odlats som prydnadsväxt i Sverige sedan slutet av 1600-talet. Av dessa har tre arter förvildats, vilka man också hittar på ödetomter: gul daglilja, Hemerocallis lilioasphodelus, blekgul daglilja, H. citrina och brunröd daglilja, H. fulva.
Den gula dagliljan har odlats i Sverige sedan slutet av 1600-talet. Ibland hittar man den förvildad i fuktiga skogsbryn eller ängsmarker.
Även om varje blomma bara varar en dag kommer massor av blomknoppar som avlöser varandra.
Vetenskapliga namn: Hemerocallis. Kommer av grekiskans hemera = dag och kallos = vacker och syftar på att varje blomma står endast en dag. Tillhör familjen liljeväxter, Liliaceae.
Botanik: En flerårig, perenn, växt med krypande, tjock jordstam. Får ett friskt grönt bladverk med stort skönhetsvärde redan tidigt på säsongen. Stadiga blomstjälkar som höjer sig ovanför bladen på ca 50-100 cm höjd.
Intresset för dagliljor ökar stort och det kommer ständigt nya sorter. Här läckra 'Bogeyman'.
Blomningen infaller under juli-augusti. På varje stjälk kommer flera knoppar som slår ut i trumpetformade blommor. Några har fin doft. Det finns enkla och dubbla blommor i alla slags färger. Förädlingen har också fått fram sorter som remonterar, blommar om, vilket förlänger säsongen med flera månader.
Det finns ca 15 arter och 10 000-tals namnsorter. OBS! I USA har förädlingen kommit mycket långt med ständigt nya, fantastiska sorter. Men se upp vid köp av dessa så att de verkligen är härdiga och klarar svenskt klimat.
Odlingsråd för dagliljor
Dagliljorna är lättplacerade och perfekt för till att fylla ut tomrum som under träd.
- Trivs på en solig till halvskuggig plats.
- Härdig i hela landet.
- En mullrik, genomsläpplig jord är idealet. Blanda gärna upp med välbrunnen kompostjord eller annat organiskt material. De lägre sorterna är fina i utekruka.
- Plantera med ca 50 cm avstånd. Gäller dock inte småvuxna sorter, lämpade för utekruka.
- Klarar både fuktiga och torra platser, men behöver fukt under våren när bladskotten bildas. Vattna då vid torka.
- Inte näringskrävande, men gödsla med kogödsel en omgång under våren för rikare sättning av blomknoppar. Magra jordar gödslas också med hönsgödsel på våren.
- Dela gärna plantorna ungefär vart femte år om beståndet verkar tackla av. Dela med en vass spade när blomningen är över på sensommaren.
Skadegörare på dagliljor
Dagliljor är mycket friska växter som dock har två fiender.
Sniglar kan invadera de unga, späda bladen. Man hittar dem nere i bladvecken där de gömmer sig. Plocka för hand och strö ut snigelmedel.
Dagliljegallmyggan lägger ägg i blomknopparna som får ett avvikande, svullet utseende. Knipsa av angripna knoppar och släng i hushållssoporna.
Sniglar kan invadera de unga, späda bladen. Man hittar dem nere i bladvecken där de gömmer sig. Plocka för hand och strö ut snigelmedel.
Dagliljegallmyggan lägger ägg i blomknopparna som får ett avvikande, svullet utseende. Knipsa av angripna knoppar och släng i hushållssoporna.
Dagliljegallmyggan lägger ägg i blomknopparna som får ett bulligt, avvikande utseende. Se blomman nere till vänster jämfört med den friska, högresta knoppen intill. TIll höger: Inuti knoppen syns den lilla ljusa larven som gnager sönder knoppen.
Användning av dagliljor
Dagliljorna är vackra med andra likasinnade perenner som solhattar.
- Vackra i massverkan där de brer ut sig, gärna i halvskugga under trädkronor.
- Passande partners är vårlökar som ger ett skönhetsvärde på våren. Bladväxter som bergenia och funkia är fina till dagliljor liksom högväxta prydnadsgräs och bambu.
Prydnadsgräsen är suveräna kulisser till dagliljorna och tillsammans utgör de en mycket lättskött kombination. Här tuvrör, Calamagrostis.
- Blomknopparna är ätliga och är omtyckta i asiatisk matlagning. Använd blomladen i sallader eller som tårtdekoration.
Foto: Richard Avery, Karin Elmberg, Iverde och Krzysztof Ziarnek.