Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Löss på pelargoner

Gröna löss angrepp på pelargon
Bladlöss är en av de vanligast ohyran som kan drabba en pelargon. Alla pelargoner är dock inte lika mottagliga för angrepp.
 
Bladlusangrepp på pelargon
 
Mest vanligt är det att engelska pelargoner, änglapelargoner och hängpelargoner drabbas, men bladlöss kan slå till mot alla sorter och grupper, inklusive många vildarter.
 
Tydliga vita skinn från bladlöss som utvecklats vidare
 
Ofta ser man antydan till ett angrepp genom att upptäcka små vita ‘fnas’ på bladen. Det är ömsade skinn från bladlusen.
Om man då kollar plantan lite mer noga så ser man lössen sitta där i toppen av plantan, längs stjälken eller på undersidan av ett blad.
 
Men hur det nu än är så är ju löss och annan ohyra något helt naturligt och något man får vänja sig vid att hantera när man har växter i sin närhet.
Om man har lite koll på sina plantor ser man snabbt när något är fel och kan ingripa innan angreppen breder ut sig och gör någon större skada.

Bekämpning och förebyggande behandling finns och gör att man inte behöver deppa ihop för några löss.
En frisk och välmående planta drabbas mer sällan av sjukdomar och ohyra än en som inte trivs riktigt bra.
Man kan ha två plantor av samma sort bredvid varandra. Den ena blir snabbt full med löss, den andra har får knappt några löss alls.
 
Ibland kan man tycka att bladlöss dyker upp från ingenstans, men självklart är det inte så. De kan komma in utifrån, kanske har det kommit nya växter in i huset eller så har de funnits där ett bra tag, men inte visat sig förrän förutsättningarna för dem blivit gynsamma och de då börjat föröka sig ordentligt.
 
Det finns många arter av bladlöss. En av den vanligaste är persikobladlusen Myzus persicae som tyvärr trivs rätt bra i våra växthus, och kan självklart även dyka upp på fönsterbrädan.
En av persikobladlusens favoriter är just pelargoner, men de ger sig med god aptit på det mesta den kan hitta av saftiga växter.
 
Lössen är ljusgröna och 2-3 mm. En koloni består främst av honor som föder levande ungar. Under sin levnadscykel ömsar den skinn fyra gånger innan den blir vuxen. De vita skinn den släpper är ofta det första tecknet på att ett angrepp är i antågande.
När en planta fyllts med löss börjar de få vingar och flyger vidare för att ockupera en ny planta.

Hur ser man att det finns bladlöss på plantan?

Persikobladlus i toppen av pelargonskott
 
Bladlössen sitter ofta på toppskott med saftiga goda blad längs stjälkar och på undersidan av bladen. Där suger de saft från bladen och kan samtidigt sprida en mängd olika virussjukdomar.
Såren på stammen gör också att plantan blir mer mottaglig för andra sjukdomar, svamp- och mögelangrepp.
 
Ibland ser man också att de färskaste bladen blir lite hoprullade. Det beror på att tillväxten avstannar i den del där lössen härjar på grund av det gift de sprutar in när de suger ut saften.
Lössens avföring som har det fina namnet Honungsdagg är klibbig och ger ett bra fäste för olika typer av sporer som flyger i luften.
 
Det är inte alltid man ser själva lössen på ett tidigt stadium utan man kan istället se de små vita skinnrester de släpper under utvecklingen. De ligger på ovansidan av bladen som små vita fnas. Ser man dem så är det läge att leta vidare efter själva lössen.
 
 

Förebyggande åtgärder mot bladlöss

Bästa sättet att undvika större angrepp av bladlöss är dels att se till att plantan trivs och mår bra och att hålla lite uppsikt på sina växter för att tidigt se eventuella tecken som kan tyda på ohyra.
Klisterskiva mot ohyra
 
En tidig upptäckt innebär möjlighet till snabb bekämpning innan ohyran hinner sprida sig.
Ett hjälpmedel är klisterskivor som man kan hänga över plantorna. De avslöjar tidigt om det finns ovälkomna besökare.
 
Vid tidig bekämpning gör ett lusangrepp oftast inte någon större skada, därför är det bra att kontinuerligt hålla ögonen öppna och spana efter angrepp.
En lupp är inte så dum att ha till hands och med en bra mobilkamera kan man ta bilder och sedan förstora upp för att få en bättre bild på hur det står till.
 
I samband med att växter flyttas in efter sommaren, på senvintern och tidigt på våren när värmen kommer och lössen vaknar till efter vinterdvalan kan ett angrepp snabbt växa och få ordentlig spridning. Plantans kondition är då ofta nedsatt och har då lägre motståndskraft vilket gör den mer utsatt.

Behandling av bladlöss

Isolering

Upptäcker man en planta med lusangrepp kan det vara smart att ställa den i ‘karantän’ för att minska risken för spridning till omgivande plantor. Platsen där krukan stått bör rengöras med såpvatten eftersom vuxna djur, ägg eller andra stadier av lössen kan ligga kvar på jordrester, fat, fönsterkarmar eller fallna blad efter det att plantan flyttats och därifrån spridas vidare.

Mekanisk bekämpning

Man kan klämma ihjäl bladlöss med fingrarna
 
Enkelt och effektivt är det att mosa lössen med fingrarna.
Lyft försiktigt en angripen planta så att inga löss trillar av. Håll upp krukan framför dig (om det går) och mosa de löss du ser med fingrarna. Ja, det är äckligt men man vänjer sig!
Skaka sedan av plantan lätt i en påse eller hellre utomhus där eventuella kvarvarande löss och ägg inte kan göra skada.
 
Man kan också duscha bort dem med en kraftig vattenstråle om växten inte är för skör.
 
Även klisterskivorna bidrar i någon mån till att minska antalet löss.

Klipp och beskär

Är några enstaka blad eller ett toppskott hårt angripna med krullade blad eller drösvis med löss, kan det vara klokt att klippa bort skottet om det inte förstör plantans form.

Spraya

Spraya plantan med en såplösning. Var noga med att såpan kommer åt i alla skrymslen och var extra noga i bladveck, toppar och på bladens undersidor.
Det finns färdiga såplösningar och sk. växttvätt att köpa som är väldigt effektiv men man kan alltid börja med en hemmagjord blandning.
 
Recept på såplösning mot ohyra:
2 dl såpa
8 dl vatten
1 msk t-sprit
 
Spraya och upprepa behandingen ytterligare 2-3 gånger med en dryg veckas mellanrum.
 
Det finns även kraftigare gift man kan köpa för besprutning som inte är lika miljövänlig. Undvik dem så långt möligt och var försiktig så de inte ger skador på bladen. Det gäller ofta de färdigblandade medel som säljs i sprayflaskor. Använd då hellre lösningar som skall blandas ut.

Biologisk bekämpning

Det finns idag flera bra alternativ för biologisk bekämpning av bladlöss även för hobbyodlare.
 
Guldögonslända, biologisk bekämpning mot bladlöss
Guldögonsländan är duktig på att 'ta hand om ' bladlöss.
 
Du hittar flera alternativ på biologisk bekämpning här.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2025 Organisationsnummer: 556855-2896