Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Frösådd av vilda pelargoner

Fröer på planta av Pelargonium articulatum
Fröer på planta av Pelargonium articulatum
Frö på Pelargonium articulatum
 
Frö från vilda pelargoner gror inte alls lika lätt och snabbt som de ofta preparerade pelargonfröer till zonalpelargoner vi köper i färglada påsar och sår inför sommarsäsongen. Såråd till dessa hittar du i artikeln Frösådd av zonalpelargoner.
 
De vilda pelargonerna har egna idéer om när det är dags och beroende av vart de växer naturligt och vilken sektion de tillhör har de olika egenskaper som gör att det är mer eller mindre enkelt att få igång fröet att gro.
Desamma gäller också också för de fröer vi plockar från våra egna pelargoner om det så är utvecklade från egna korsningar eller är spontana pollineringar som resulterat i frö.
 
Visst kan man bara sätta fröet i lite jord och hoppas på det bästa, men vill man öka chanserna, och skynda på förloppet finns det knep att ta till.

Om att så pelargoner

Pelargoner kan sås året om förutsatt att det finns tillgång till bra belysning. Saknar man tillskottsbelysning är senvinter eller tidig vår att föredra.
 
Sådd av vildarter och många egenproducerade fröer skiljer sig inte mycket från sådd av preparerade zonalpelargoner annat än att det kan ta upp till ett år innan de gror. Därför kan det vara klokt att ta till lite knep som kan förkorta tiden.
 
Ett år låter långt och är väl kanske det längsta man ska behöva vänta för vissa lite mer svårflirtade sorter, men flertalet vildarter gror ofta inom några veckor och ibland snabbare än så.
Svårigheten med frön som tar lång tid på sig att gro är kanske egentligen inte den långa väntan utan består i att hålla lagom fuktigt i jorden under hela perioden. För mycket vatten eller för torrt i jorden kan snabbt förstöra fröets chanser att gro. Därför vill vi skynda på groningen så gott det går.

Så här kan du skynda på groningen av pelargonfrö

Skala fröet

Öppnat och skalat pelargonfrö
Öppnat och skalat pelargonfrö
 
Opreparerade pelargonfrön som de från vildarter har ofta frökapseln kvar runt själva fröet. Man kan så fröet med kapseln kvar, men grobarheten ökar och det spirar oftast fortare om fröet skalas. 

Slipa eller skär

För att skynda på groningen ytterligare kan man fila, eller skära av den allra yttersta spetsen på fröet med en skalpell eller liknande.

Blötlägg fröet

Genom att blötlägga fröet i vatten under 24 timmar innan sådd kan groningen påskyndas något. Extra bra effekt kan uppnås genom att istället lägga det i en lösning med Nitrozyme. Om du filar eller kapar toppen av fröet görs detta innan blötläggningen.
 
 

Sådd av pelargonfrö

  • Använd en relativt liten kruka där risken för övervattning blir mindre. 
  • Fyll krukan med såjord, gärna uppblandad med perlit eller fin sand. Det går även utmärkt att sätta frö i Root Riot. Man sätter då ett frö per kub och täcker hålet med en liten bit material som nypts av i ett hörn.
  • Vattna jorden så att den blir fuktig men absolut inte genomdränkt.
  • Sätt ett till tre frön på knappt 0.5 cm djup i krukan.
  • Förvara sådden i rumstemperatur, ca 20 grader eller något varmare. Ljus är inte nödvändigt under den första perioden då fröet inte är beroende av ljus för att gro.
  • Fram till dess fröet grott kan det vara bra att placera krukan i ett miniväxthus för att behålla fukten
Jorden får inte torka ut, men det är mer vanligt att fröer ruttnar pga för mycket vatten, än att de torkar.
Fortsätt gärna att vattna med en sprayflaska så minskar risken att det blir för blött. Detta behöver troligen göras mycket sällan beroende av hur varmt sådden är placerad.
 
Nyuppkomna pelargonfröer
 
Så snart det grott mår plantan bäst av att få något svalare temperatur, 16-20 grader och behöver rejält med ljus, dock ej starkt solljus. Flytta den då ur ev miniväxthus. Nu trivs den bäst utan den fuktiga miljön.

Omplantering av frösådd

Omplantering av frösådd P. barklyi
Omplantering av P. barklyi
 
När plantan har 3-5 blad är det dax att plantera om den i vanlig jord. Välj en relativt liten kruka. 5-6 cm räcker då det annars är lätt att jorden blir för fuktig för de späda rötterna som inte hinner suga upp allt vatten i en större kruka. 

Till vildarter bör jorden blandas ut med fint grus eller perlite för att ge en bra dränering.

Stressa igång groningen

En sådd som stått en till två månader utan att något kommit upp kan man ’skrämma’ igång genom att hälla kokhett vatten över krukorna. 
Redan efter några dagar kan man ofta se resultat, och inom några veckor har de flesta frön som fortfarande är grobara stuckit upp sina små groddar i krukan.
 
Du hittar lite fler tips om varför pelargonfrön inte gror i vår fråga/svar-artikel Varför gror inte mina pelargonfrön?

Lycka till!

Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2025 Organisationsnummer: 556855-2896