Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Ta sticklingar av pelargon

Pelargontickling zonartic uppskolad efter rotning i plastkruka
 
Nyrotad stickling av pelargon
 
Många passar på att ta sticklingar när de beskär sina pelargoner på våren, men det går också bra att ta sticklingar andra tider på året. Det viktiga är bara att moderplantan mår bra och att sticklingen får tillräckligt med ljus för att orka utveckla rötter. 
 
Att ta sticklingar på sensommaren för att övervintra spar plats och gör att du får en bra start på nya fina pelargoner till våren.

Hos en del sorter som får lite hårda toppskott när de börjar blomma som t.ex. engelska pelargoner, änglapelargoner och en del unikpelargoner kan det vara enklare att lyckas om man tar sticklingar tidigt, eller sent på säsongen innan de hunnit förvedas.

Ta pelargonsticklingar

Förbered moderplantan

Störst chans att lyckas har man med sticklingar som tas från en frisk och frodig moderplanta. Vill man ta sticklingar tidigt på året från plantor som övervintrat utan tillskottsljus är toppskotten ofta veka och gängliga. Då kan man vänta ett par veckor tills man ser att moderplantan fått nya krafter och skotten blivit lite kraftigare.
Innan man tar sticklingen kan man förbättra moderplantans kondition genom att spraya med Clonex Mist, en lösning som ger extra spänst och är ett rotningsstimulerande medel med ett helt naturligt innehåll. Detta fortsätter man sedan att spaya också på sticklingen under tiden den växer till.

Skär av sticklingen

Vanligast är att man tar stickling från toppen, sk. toppstickling. Man skär då av toppen av en gren så att man får 4-5 blad på sticklingen.
Skär precis ovanför ett blad. I bladvecket (precis ovanför de bladen) kommer sedan nya pelargonskott att växa ut inom några veckor.
Man kan skära, klippa eller bryta av sticklingen. Använder man redskap för beskärning är det viktigt att de är rena. Sterilisera helst mellan olika plantor så minskar man risken att sprida sjukdomar.
Att doppa i sprit eller hålla knivbladet över en låga fungerar bra.
 

Förbered sticklingen

Skär av sticklingen precis under de nedersta bladen. Ta bort den eller de två blad som sitter längst ner (dra dem försiktit nedåt så lossnar de). Där bladen satt (bladfästet) växer sedan rötterna ut.
Kolla i toppen så det inte sitter en blomknopp där. Den måste i så fall pillas bort eftersom den tar viktig kraft när sticklingen skall bilda rötter.
 
preparerad pelargonstickling
Så här ska pelargonsticklingen förberedas innan den sätts i jorden
 
Har man en lång gren kan man ta ytterligare en stickling på samma gren. Det brukar ibland kallas för B-stickling eftersom man inte får en riktig topp, men det märks inte efter en tid när den nya plantan börjar växa eftersom det får samma effekt som när man toppar en vanlig stickling.
B-sticklingen skärs av som toppsticklingen med 4-5 blad varav de nedersta sedan tas bort.

Rota pelargonsticklingar

De allra flesta pelargonsorterna rotar snabbt och enkelt i vanlig såjord, gärna med lite inblandning av perlite för att göra jorden mer lucker och genomsläpplig för syre och vatten. Vanlig blomjord är lite för kompakt och innehåller ofta näringsämnen som kan vara för kraftigt för en liten stickling.
Torvbriketter fungerar också bra för pelargonsticklingar. Många upplever att de är svåra att hålla lagom fuktiga, men lyckas man med det är de ett bra alternativ.
 
KÖP ODLINGSSUBSTRATKÖP ODLINGSBRIKETTER

Flertalet brokbladiga sorter, en del miniatyrer och vissa svårrotade vildarter kan rota lättare rotningskuberna Root Riot.
 
Pelargonstickling rotad i Root Riot
Pelargonstickling rotad i Root Riot. Enkelt att se när rötterna utvecklats.
 
Vi rekommenderar Root Riot som gör det väldigt enkelt att få bra resultat tack vare den speciella strukturen. De innehåller även viktiga mineral, ett rotningsbefrämjande medel som även motverkar mögelangrepp (trichoderma, samma som finns i Binab).
 
 
Att rota i vatten är inte ett alternativ som rekommenderas. Visst får många sticklingar rötter i vatten, men dels måste rötterna ombildas när sticklingen planteras i jord och dels är det större risk att misslyckas när man rotar i vatten och det tar totalt längre tid innan sticklingen kommer igång att växa så man vinner inte någon tid, utan snarast tvärtom.
Har man problem med att få rötter på en sort får man helt enkelt prova sig fram vad som fungerar. Min erfarenhet är att Root Riot-kuberna är det absolut säkraste och snabbaste sättet att få rötter på sticklingar, även på mycket små sticklingar och svårrotade brokbladiga sorter.

Plantera pelargonsticklingar

Väljer man att plantera i såjord skall man tänka på att inte ta för stor kruka eftersom risken för övervattning då är stor. En diameter på mellan 6-8 cm är lagom. Vi rekommenderar plastkruka där man har bättre kontroll över fuktigheten än i en lerkruka.
Börja med att vattna såjord, briketter eller kuber. Pelargoner vill ha fuktig med inte genomblöt jord.
Oavsett vilket media man väljer skall sticklingen inte sättas särskilt djupt. 1-2 cm räcker, bara så den står stadigt. Packa inte såjorden hårt runt sticklingen utan tryck till lätt runt om så att den står stadigt men så att luftigheten i jorden bibehålls.
 
 
 

Placering av pelargonstickling

Placera krukan med sticklingen ljust, utan stark sol och gärna minst i rumstemperatur.

Fram till och med mitten av april i mellansverige, senare längre norrut behöver sticklingen tillskottsljus i form av växtbelysning.
 
Ställ INTE sticklingen i något miniväxthus eller med plastpåse över krukan. Risken finns då att den ruttnar eller möglar.
 

Vattning av pelargonstickling

Var återhållsam med vattningen då pelargoner vill ha relativt torrt under rotningsperioden.
Redan från början mår sticklingen bra av att gödselvattnas med pelargonnäring eller formulex som kan blandas i vattnet eller blandas ut i sprayflaska och sprayas på bladen (bladgödsling).

Rotning av sticklingen

Det kan ta allt mellan 1-6 veckor för pelargonsticklingar att få rötter. Mycket beror på moderplantans kondition och hur bra placering sticklingen har. Det skiljer också mellan olika sorters pelargoner, ja till och med mellan olika individer.
Det är inte ovanligt att viss tillväxt kan ske redan innan rötter utvecklats så prova inte att rycka i sticklingen för att känna om den sitter kvar! Vänta tills du ser att sticklingenen börjar växa till ordentligt. Då kan man försiktigt vända på krukan, lyfta av den försiktigt och kontrollera om det finns ordentligt med rötter.

Omskolning

När sticklingen fått ordentligt med rötter är det dags att skola om (plantera om) den. Sitter sticklingen i brikett eller rotningskub är det lätt att se rötterna när de sticker ut. Hos stickling i kruka är det bäst att vänta tills rötter visar sig i dräneringshålen i botten. Då är det dags för omskolning.
Plantera om sticklingen i nya eller väl rengjorda krukor med blom- eller plantjord av bästa kvalitet. Blanda gärna i 10% perlite som hjälper till att hålla jorden väldränerad. Välj en inte allt för stor kruka, utan satsa på ytterligare en omplantering när plantan vuxit till sig ordentligt.
Sätt ner sticklingen på samma djup den satt tidigare, fyll på med jord och tryck bara till lätt runt om.
Vattna, men inte mer än att jorden blir fuktig och inte sur.
Även om det känns kan kännas jobbigt är det klokt att ta bort eventuella blomknoppar som bildas den första tiden. Låt plantan istället växa till sig ordentligt innan den tillåts gå i blom så orkar den sedan blomma ännu mer.
 
 
Pelargonsticklingar i kruka för att rotas
Uppskolade pelargonsticklingar

Toppa pelargonsticklingar

Främst många äldre zonalpelargoner har ett växtsätt där toppning är nödvändig för att plantan skall förgrena sig på ett bra sätt, medan många av de nyare sorterna förgrenar sig bra ändå.
Det finns alltså inget som säger att man måste toppa, utan det ser man på växtsättet om det behövs.
Toppar gör man genom att ta av toppen några millimeter över ett bladpar. Man kan ta bara det översta skottet eller, om plantan är gänglig, ta av den längre ner.
 

Gödning

När plantan skolats upp i sin slutliga kruka och börjar få små knoppanlag för blomning rekommenderas specialnäring för att stödja blomingsfasen. Vi rekommenderar pelargonnäring eller formulex.
 

Film som visar hur man tar stickling av pelargon

 

Bonustips för lyckade sticklingar

Spraya både moderplanta och sticklingar med Clonex Mist eller en blandning med Nitrozyme. Naturliga växthormon som både får moderplantan att må extra bra och som stärker sticklingen under rottillväxten och tillväxten. 
 
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.