Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Unikpelargoner, skötsel och fakta

Unikpelargon 'Beromunster'
Unikpelargoner, ’Unique pelargoniums’ på engelska, är en grupp pelargoner som inte innehåller särskilt många sorter.
Enkelt beskrivet påminner unikpelargoner om storvuxna doftpelargoner med lite inslag av engelsk pelargon.
 
Unikpelargon 'Beromunster'
Unikpelargonen 'Beromunster' är en gammal sort som får stora, tvåfärgade blommor
 
Ordet unikpelargoner har tyvärr under senare år här i Sverige helt felaktigt används av vissa pelargonodlare för att benämna pelargoner med lite speciellt utseende, vilket alltså är helt fel.
Unikpelargonerna korsades fram i England under första hälften av 1800-talet med syfte att få fram en storväxt och värmetålig sort att använda i utomhusplanteringar.
Under den här perioden var de mycket populära och över 60 olika sorter fanns dokumenterade redan 1820.

Många av dessa har försvunnit med tiden och endast ett fåtal av de ursprungliga sorterna finns kvar idag.
Under senare tid har dock en förädlingsgrupp som kallas ’Hartsookhybrider’ utvecklats som klassificeras som unikpelargoner.
Då och då kommer det nya tillskott till gruppen, men det rör sig mest om enstaka sorter.

Unikpelargonens egenskaper

Blommor

Unikpelargon Voodoo
Unikpelargonen 'Voodoo' har blommor som blir väldigt mörkt röda
 
Unikpelargonens blommor är små till medelstora och påminner mycket om blomman hos engelska pelargoner men är något mindre.
De sitter i flockar med cirka 4-8 blommor.
Blommorna har ofta en ganska kraftig färg. Vanligast är sorter med rosa, laxfärgade, olika röda nyanser, och purpur, men några vitblommande sorter finns också.
 
Kronbladen har ofta ådringar eller fläckar i annan nyans eller kontrasterande färg. Mest vanligt är det med fläckar på de övre två kronbladen.
Där den trivs blommar den från tidig vår och fram till den vintervilan. Om den står ljust och lite svalt fortsätter den även blomma under vinterperioden.
 
 

Blad

Bladen hos unikpelargonen är sträva och tandade
 
Unikpelargonens blad är kraftiga och har ofta en luden eller sträv struktur. Kanterna är vanligen flikiga och/eller tandade.
Bladfärgen är för det mesta mörktgrönt och det är väldigt vanligt att de att de doftar när man vidrör dem.
 
Ovanlig unikpelargon med flerfärgade blad 'Phyllis'
Unikpelargon 'Phyllis' tillhör undantagen bland unikpelargonerna med sina tvåfärgade blad.
 
Enstaka sorter med variegerade blad och blad med gul-vit kan finns också.

Växtsätt

Unikpelargonen är kraftigväxande och blir ganska snabbt stora. Stammen blir ofta mer eller mindre vedartad och man kan likna växtsättet med det hos en mindre buske.

Användningsområde unikpelargoner

Eftersom den är mycket värmetålig, är relativt torktålig och har lång blomningstid är detta en grupp som passar mycket bra på solvarma terrasser, uterum och balkonger. Självklart gör den sig också bra i ett ljust fönster, men pelargoner föredrar alltid utevistelse om de får välja. 
I länder med varma vintrar är unikpelargoner populära som lågväxande häck och som bakgrund i planeringar.

Skötselråd unikpelargoner

Jord och plantering

Liksom de flesta andra pelargoner vill unikpelargonen ha en väldränerad jord av hög kvalitet.
Plantera om på senvinter eller tidig vår. Om rötterna fyller krukan byter man till en större kruka, annars räcker det om man avlägsnar den jord som sitter löst kring rötterna och sätter tillbaka den i samma krukstorlek.
 
Om den växer kraftigt under säsongen kan den vid behov skolas upp till större kruka.

Vattning

Unikpelargoner är värmetåliga och klarar viss uttorkning men blir finast om de får regelbundet med vatten.

Näring

Eftersom unikpelargonen är starkväxande och har lång blomningssäsong har de stor nytta av regelbunden näringstillförsel. Välj alltid en näring av hög kvalitet. Vi rekommenderar Fomulex.
 
Får de en giva kalium då och då under den mest intensiva blomningsperioden kan man räkna med ännu kraftigare blomning.

Ohyra och skadegörare

Unikpelargoner är relativt förskonade från ohyra men kan ibland få angrepp av mjöllöss (vita flygare). Mer sällan händer det även att de får gröna bladlöss som främst då sätter sig i toppskotten.
Exemplar som står utomhus drabbas mer sällan av ohyra.

Placering

Unikpelargoner älskar värme och vill stå ljust och gärna soligt. De vill helst stå utomhus så länge som möjligt, men odling på fönsterbrädan eller i ett upplyst blomrum fungerar också.

Beskärning

Det är vanligt att de behöver toppas lite då och då för att den ska förgrena sig ordentligt.
Exemplar som blivit glesa nedtill kan beskäras hårt. Nya skott växer snart ut igen.
Vill man att plantan ska blomma tidigt på säsongen bör man inte beskära den efter oktober eftersom de tidigaste blomknopparna bildas under vintermånaderna. Vid beskärning på våren förskjuts den första blomningen några månader.

Övervintring

Unikpelargoner får en rikligare blomning efter några år så de är verkligen värda att spara och övervintra.
Allra bäst trivs de på ljus, frostfri plats. Alternativt kan de placeras mörkt och nära noll grader eller i rumstemperatur med tillskottsbelysning avsedd för växter.

Föröka unikpelargoner

Unikpelargonen förökas enkelt med sticklingar även om de brukar ta lite längre tid på sig att få rötter än till exempel zonalpelargoner.
Använd helst toppskott som inte hunnit förvedas eftersom det annars kan ta lite väl lång tid eftersom de förvedade stammarna har svårare att bilda rötter.
Sätt dem i relativt små krukor med såjord eller i rotningskub Root Riot för snabb och säker rotning. TIPS! Spraya gärna moderplantan (den du tar sticklinge ifrån) med Clonex Mist några veckor innan sticklingen klipps av. Mer om förökning av pelargoner med sticklingar hittar du här.
 
Det finns inga frö att köpa som ger ett bestämt resultat. Om man får frö på en sort kan de självklart sås, men man får inte en identisk planta utan en helt ny sort som mer eller mindre liknar sina föräldrar.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.