Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Vårskötsel av pelargoner

Blommande mårbackapelargon i vårfönstret
 
Mårbacka på fönsterbrädan med snö utanför
Pelargoner som står ljust kan också blomma under vintern.
 
När ljuset börjar återvända i mitten av februari börjar det bli dags att väcka upp pelargoner som du haft på övervintring.
Tips! Här kan du läsa mer om övervintring av pelargoner.
 
Dessa vårskötseltips passar både för de pelargoner som stått mörkt och svalt och de som stått lite varmare i ett fönster eller kanske till och med under växtbelysning.

Vårskötsel av pelargoner

Pelargoner har stark växtkraft och blommar mycket och länge under hela sommaren. Därför behöver de en riktig kick-start för att komma igång efter efter vintern.
Följ de här tre stegen för att få fina pelargoner med riklig blomning.

Beskärning av pelargoner på våren

Beskärning av pelargon på våren
 
Det finns egentligen ingen regel på hur du ska beskära din pelargon på våren. Hur mycket du beskär den beror på vilken typ av pelargon det är, hur den ser ut och hur den övervintrat.
 
Om plantan stått mörkt och svalt är troligen skotten taniga och veka. Då blir den finast om den blir nedklippt ordentligt. Plantor som stått under växtlampa kanske inte ens behöver beskäras alls, eller så passar du på att forma den och få den att förgrena sig med en lätt beskärning.
 
OBS! Tänk på att vara noga med hygienen under omplantering. Väl rengjorda krukor och beskärningsredskap är A och O för att bibehålla sunda, friska plantor. Läs mer här om rengöring av krukor.

Pelargon som är beskuren på våren
Efter beskärning växer nya små skott snabbt fram för att bilda nya stjälkar och blad.
 
Många skott växer ut efter beskäning av pelargon
Här syns tydligt hur det växer fram mängder med nya blad och grenar på pelargonen som beskurits.
 
Här får du veta allt om beskärning av pelargoner.
 
 

Ta sticklingar av pelargoner på våren

Har din pelargon övervintrat ljust, under växtlampa är troligen de skott och grenar du klipper av knubbiga och fina. Då kan du använda dem för att sätta sticklingar och får fler fina plantor.
 
Pelargonsticklingar
Passa på att ta sticklingar när du beskär din pelargon
 
Läs mer om att ta stickling av pelargon.
 
 

Omplanering av pelargoner

  1. Ta bort lös, gammal jord runt rötterna som lossnar enkelt när du klämmer försiktigt på jordklumpen,
  2. Välj planteringskrukor som passar i storlek till rotklumpens storlek. Det behöver inte alls betyda att det blir en större kruka än den satt i innan. Samma storlek eller till och med en mindre kruka kan passa bättre. Pelargoner trivs inte med för stor kruka eftersom det då ofta kan bli för mycket vatten i jorden.
    Lägg dränering i krukans botten. En krukskärva eller ett fint lager lecakulor är perfekt. Då minskar risken för att krukans hål täpps igen och vatten blir stående kvar i jorden.
  3. Fyll på med en fin, väldränad jord. Pelargoner trivs bäst i en lucker jord som minskar risken för övervattning och en jord som är bra på att hålla och förmedla den näring som tillförs till rötterna. 
    Pelargonjord är perfekt anpassad för just detta. Ett annat bra alterantiv är en bra blomjord med 20-30% tillskott av grova kokosfiber. OBS! Inte den väldigt finkorniga, ofta väldigt billiga kokos sort som kan liknas vid damm. Den lämpar sig inte att odla i då den snabbt blir kompakt och blockerar syre att komma in till rötterna.
 

Ljus, vatten och näring

Efter omplanteringen ska pelargonen stå ljust. Ett ljust fönster går bra men innan slutet av mars/början av april med många fler ljusa timmar på dygnet får man allra bäst resultat under en växtlampa. Sätt en timer på ca 14 timmar för att få en perfekt start för tillväxten och bildandet av blomknoppar. 
 
Vattna igenom jorden så den blöt men inte genomsur. Vänta sedan med att vattna tills jorden hunnit torka upp. Nya sugrötter behöver utvecklas efter vinter och innan de har kraft att börja suga vatten ordentligt är det bra att vara lite sparsam. Vattna sedan successivt mer och mer ju ljusare det blir.
 
Efter några veckor tillförs näring i vattnet. Vi rekommenderar pelargonnäring.
 
Rosablommande pelargoner utställda på trappen utomhus
 
När risken för frost är över kan pelargonen successivt flytta utomhus efter någon veckas invänjning där utevistelsen ökas på med några timmar varje dag.
 
I faktabanken hittar du fler artiklar om odling och skotsel av pelargoner.
 
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.