* OBS! Under vintertid skickas nemablom alltid till ombud.
Sorgmyggor (kallas ibland felaktigt för blomflugor) är ett gissel framför allt vid sticklingsförökning och frösådd, men kan vara besvärande i krukjorden även hos större plantor.
Sorgmyggans larver lever på de vegetativa delarna under jorden såsom rötter och frön.
Nemablom innehåller nematoden Steinernema feltiae - en mikroorganism som aktivt söker upp och angriper sorgmyggans larver och förintar dem.
Efter ca 14 dagar bör flugorna vara helt borta förutsatt att samtliga krukor inom 'flygavstånd' behandlats.
Nematoder är ett naturligt bekämpningsmedel som är ofarliga för männinskor och djur.
Innehållet i en förpackning innehåller 1 - 1,5 miljon nematoder och räcker till 15-25 medelstora blomkrukor eller motsvarande 2 kvm jord.
Du hittar mer information och tips om sorgmyggor, blomflugor och fruktflugor i Faktabanken.
Bruksanvisning Nemablom
Töm innehållet i 1 liter kallt vatten. Behandlingen får bästa effekt om jorden redan är fuktig så att nematoderna får god spridning i jorden. Vattna därför igenom jorden innan behandlingen.
Nematoderna sjunker lätt till botten och därför bör blandningen röras om under utvattnandet så att fördelningen blir jämn.
Vattna ca 1/2 dl i en medelstor kruka. Till sticklingskrukor och fröbäddar vattnas jämnt fördelat motsvarande mängd/yta så att nematoderna får god spridning i jorden.
Förvaring av nematoder
Nematoderna ska förvaras mörkt och svalt, gärna i kylskåp för bästa hållbarhet. Det går att dela innehållet i en förpackning till flera omgångar så låt även den öppnade förpackningen ligga i kylen.
Vi förvarar alltid nematoderna i kylskåp fram till de ska paketeras för att säkerställa en så lång hållbarhet som möjligt när de kommer hem till dig.
Hållbarheten är ca1 år vid förvaring i kylskåp. I rumstemperaturminskar hållbarheten till ca 3 månader. Nematoderna dör om de utsätts för solljus, uttorkning, minusgrader eller temperatur över +30°C.
Identifiera, förebygg och bekämpa sorgmyggor, vattenflugor och blomflugor
På våra sidor med Fakta & Råd kan du läsa mer om hur du identifierar, förebygger och bekämpar sorgmyggor