Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel

Orius skinnbagge, nyttodjur mot trips mm., 10 kvm

Trips behandlas effektivt med Orius-skinnbaggar som suger ut tripsen.

Pris: 275 kr
I lager
Rabattkod gäller ej denna vara
Inkommen beställning före söndagen 15/12 kl. 12 kommer att skickas tisdagen därpå. Beställningar som görs efter och t.o.m 5/1 kl. 12 skickas den 7/1, med anledning av helgdagarna.
Artnr: 9587
Klimatkompenserad frakt
Fri frakt över 690 kr**
14 dagars returrätt*
30 dagars öppet köp*
* Ej växter, nyttodjur och beställningsvara, se villkor.
** Gäller ej växthus, plantskoleväxter och vissa övriga skrymmande varor.

Produktbeskrivning

OBS! Nyttodjuren skickas till utlämningsställe vid minusgrader!

* Beställning och registrerad betalning som är oss tillhanda senast söndag innan kl 12:00 skickas följande tisdag.
* Notera att nyttodjur skickas direkt från vår leverantör. Vid beställning av andra produkter samtidigt som denna kommer de att skickas i olika paket.

* Med dina nyttodjur kan det följa med ett kylelement, en liten påse med vätska i.

Orius Orius majusculus och O.laevigatus är europeiska arter av rovskinnbagge används primärt för att bekämpa trips, men tar också många andra skadedjur som spinnkvalster, dvärgkvalster, bladlöss, mjöllöss och fjärilsägg.

Orius rovskinnbaggen lägger ca. 75 ägg per vuxen hona. Dessa utvecklas genom 5 nymfstadier fram till den vuxna rovskinnbaggen; en utveckling som tar ca. 25 dagar vid 20°C.

Den vuxna rovskinnbaggen kan flyga och sprider sig därför lätt i kulturen. I motsats till tripsrovkvalsterna, som bara äter det första larvstadiet av trips, tar Orius alla larvstadier, samt de vuxna tripsen. Detta gör det möjligt att använda dem till en "här och nu" bekämpning av ett tripsangrepp.

Trips (fransvingar) är små, 1-2 mm långa skadedjur. Tripsen angriper ett flertal växthusplantor och krukväxter. 
Trips behandlas effektivt med Orius-skinnbaggar som suger ut tripsen.
Tripsen befinner sig mest på undersidan av bladen eller i blomman.
Både den vuxna tripsen och larven suger växtsaft ur bladcellerna. Tomrummet som blir kvar fylls av luft och ger ett lite silvrigt utseende. Till sist blir hela plantan förstörd. Också blommor angrips och blir deformerade. Man hittar också djurens avföring som små svarta korn på blad och blommor.
Skadorna förväxlas ibland med sug från spinnkvalster. Här kan du läsa mer om hur man känner igen trips och behandlar dem. 
Den vuxna Orius-skinnbaggen som används vid bekämpningen kan flyga och sprids därför lätt till andra plantor. Den tycker också om att äta pollen och hittar därför till blommor där tripsen också gör skada.

En förpackning räcker till: ca 10 m2.
Användningsområde: Växthus, uterum. Går även bra att använda inomhus, finns ingen risk att de söker sig till skafferi eller liknande.

Rovskinnbaggen levereras med cirka 100 skinnbaggar som ligger i bovete (som vuxna eller nymfer)

Orius bör fördelas direkt efter mottagandet, men kan förvaras 3 - 4 dagar vid 8 - 10°C .

Läs mer i informationsbladet här.

Tips när du tar emot dina orius-skinnbaggar

När du beställer Orius skinnbagge för bekämpning av trips börjar du med att kontrollera att de mår bra vid ankomsten. Det gör man genom att se att det finns tecken på aktivitet i lådan de kommer i. Det är inget myller det handlar om då de kommer i olika stadier från puppa, nymf till fullvuxen där inte alla rör sig. Oriusbaggarna börjar bli pigga först vid 16 grader, innan dess är de som i dvala och kan misstas för döda. 

Undvik att ha fönstret öppet närmaste tiden efter att du sätter ut dem så de inte smiter ut innan de hittat tripsar på dina växter.

Efter utsättningen är baggarna ofta svåra att se, de är väldigt skygga och snabba (vid rätt temperatur) och gömmer sig gärna i boveteskalen och senare bland bladveck och andra skrymslen där de inte syns. När de förflyttar sig springer de snabbt från punkt till punkt vilket också gör de svårupptäckta.
Du behöver därför inte vara orolig ifall de finns där eller inte bara för att du inte ser dem. Invänta istället resultatet som brukar visa sig efter ca. tre veckor.

Vid kraftiga angrepp rekommenderas ytterligare en utsättning efter 1 månad. Komplettera med klisterskivor för att fånga de fullvuxna tripsen

Läs mer i informationsbladet här.

Odlingsråd och tips i Faktabanken

Känn igen och bekämpa trips

Trips på nästan 1 cm

Trips på krukväxter

Trops på krukväxt

Hur ser man att Orius-nyttodjur har effekt?

Skinnbaggar som äter på en bladlus

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896