Äkta gotländsk trätjära.
Naturprodukt från tjärdal/soijde.
Appliceras som träskydd.
Lättast utspädd 10-20% med balsamterpentin eller rödsprit.
Ger en ljusbrun ton.
Volym: Burken innehåller 2,5 dl tjära med plats i behållaren för utspädning.
Tjäran stryks ut med en styv naturborstpensel eller fiberpensel , typen 'hornsugga'. Kontrollera gärna med färghandeln där du köper pensel så får du bäst råd.
Hantverk och tradition
Konsten att producera främst tunnor och då silltunnor i harsrik furu är på utdöende i Norden. I Sverige totalt nedlagt pga. EU-bestämmelser.
Tunnorna användes tidigare i livsmedelsindutrin som då bl.a. silltunnor.
Ett gammalt hantverk och kunskap som överförts från släktled till släktträd och idag är vår producent Jostein och Oddvar i 5:e generationen som fortsätter utveckla kunnandet i de vattentunnor och blomlådor som vi erbjuder. Ett gediget hantverk och tradition.
Tidigare tillverkades tunnorna i bondgårdarna på Gotland för kalkindustrin. Ett arbete som bönderna utförde på gården under vintern när jordbruket låg nere och som gav arbete och inkomster.
Tunnorna kan förädlas enligt gammal tradition genom att ytbehandlas med gotländsk trätjära som man idag utvinner på gammalt vis via kolmila eller soijde somd et heter på gotländska. Tunnor och blomlådor får en ljusbrun lyster som höjer upplevelsen och åldras senare på ett vackert sätt.
Idag används dessa trätunnor som vattentunnor av många olika skäl.
- Miljöskäl - pga de låga grundvattennivåerna.
- Samlar bra och miljövänligt vatten för bevattning av blommor och grönsaker.
- Estetiskt och miljömässigt alternativ till plasttunnor.
Vinterförvaring
Töm tunnan på vatten och ställ dem upp och ner på något underlag. Förslagsvis på en pall.
Att tänka på innan användning
Ny tunna och lock vid leverans kan vara gles mellan brädorna. Fyll tunnan successivt med vatten så sväller träet och tunnan förblir tät så länge den regelbundet fylls upp med vatten. Kan ta 12-24 timmar. Locket kan också behöva få svälla för att bli helt tätt.